swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną
6nieboKnedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej
To co kochamJednym Czechy kojarzą się z knedlami, innym z piwem. Dla nas to przede wszystkim niezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i
Ania i Marcin gotująKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove knedlíky ( czyli knedle bułczane ) , buchty , sycące zupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ).I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania.Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą
Ostra na SłodkoChyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna(...)wyglądać bardzo zdrowo. Przykładem może być tatar, który u nas podaje się z warzywami, a w Czechach ze smażonymi w głębokim tłuszczu grzankami (topinky). Z typowo czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście
Ugotowane pozamiataneOgrodów, przepiękny, zdjęcie nie oddaje całego uroku Muzeum Zabawek katedra Św. Wita z pięknymi witrażami i baśniowymi gargulcami po zmianie warty "wczechobecny" remont (R.), Praga 6, okolice akademika podrzędna czeska gospoda "U szwejka", w środku długie ławy, gęsto od dymu papierosowego i stoły lepkie od brudu jeden z pomników przy akademiku wiadomo, co budynek uniwersyteckiej biblioteki, z zaznaczonym obwodem(...)lokalny targ sneak peak - Muzeum Zabawek Erotycznych pomnik Karola IV przy Moście Karola widok z mostu Most Karola, tłoczno i gwarno, bez rewelacji przykładowe ceny piwa - lokal w centrum knedle z leśnymi owocami, masłem i śmietaną, bez rewelacji, buła z dżemem i sztuczna bita śmietana Synagoga Hiszpańska pomnika Kafki kogo nie interesuje kultura żydowska, może spokojnie pominąć Józefów metronom
Qlinarnie i Qlinarnieteż takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec(...)strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy
GRUBY WAŁEKZawsze jak zwiedzamy Czechy i zatrzymujemy się tam na obiedzie, mąż zamawia knedliki czeskie... Aby go uszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki. Smakują identycznie jak te zamawiane u naszych sąsiadów, są puszyste i delikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki 300 ml mleka 20 g drożdży(...)każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie. Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry. Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym. Niestety część męża została polana sosem mięsnym
Łycha smakówszynki wieprzowej bez kości1/2 cebuli1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiegoSzczypta gałki muszkatołowejSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaZasmażka:1,5 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki zimnej wodyDodatkowo:1/3 czeskiego knedla2 ogórki kiszonePrzepis:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach(...)sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie do knedli lub do kaszy, czy też ziemniaków
Emcia Pichcidawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się(...)dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam
Smakołyki AsiSprawdź inne wyszukiwania: