Znowu knedle. W tym roku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść(...)Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam w dłoniach, nakładam czereśnie i sklejam jak pieroga, następnie formuję kulkę i układam na posypanej mąką desce. Postępuję tak samo z resztą ciasta. Knedle powinny być dość małe, pamiętajmy, że ciasto powinno otulać czereśnię
Mango Papajaktórej będą gotowane knedle. Śliwki rozkrajamy do połowy i usuwamy pestki. W miejsce pestki wkładamy kostkę cukru. Z ciasta robimy wałeczki , kroimy na kawałki, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę, otulamy ją ciastem, formując okrągłe knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. W zasadzie knedle już sa gotowe(...)śmietany. Jak dla mnie jest to kolejna, wspaniała wersja zawsze mnie intrygującego połączenia – ziemniaków ze śliwkami – czyli knedli. Warto wspomnieć o cieście. Skorzystałam z przepisu na ciasto od Ani z bloga Różowa Patera (Knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczano-serowego). Dodatek twarogu sprawia, że jest ono mięciutkie i, jak Ania pisze „z ciastem pracuje się rewelacyjnie”. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkotylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)dodać cukier i ser, zmiksować. Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty. Wybierać
Kuchnia Danusiwystygną, w tym samym garnku w którym je gotowaliśmy, szykujemy ciasto. Nie dotykając go rękami, naszykujcie tylko widelec lub łyżkę. Ziemniaczane ciasta nie lubią, gdy się je za długo dotyka wyrabia i w ogóle pieści , dlatego ja swoje ciasto robię w ten a nie w inny sposób i knedle jeszcze nigdy się nie porozpadały. Wbijamy dwa jajka do ziemniaków(...)formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory w nim tak jak zlepiacie pieroga i utoczcie w dłoniach kulę. Moje knedle były dość spore. Jeśli wolicie mniejsze, możecie korzystać tylko
Karo in the KitchenKiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym, a dziś na serowym. Moim skromnym zdaniem te serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne(...)smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15 dag masła2 jajka10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)sól do smaku +truskawkiSposób przygotowania:1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę
Kuchnia domowa AniPodstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g(...)cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki.Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim
Przysmaki Karolkifarszu. Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę(...)jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu
W kuchennym oknie Ewydotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam(...)dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła
Kuchnia BeatyMiałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree(...)pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio kleić. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, dzielimy na 4 krążki. Każdy krążek rozpłaszczamy ręką lub wałkiem aby miał średnicę ok 5 cm. Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi
Stare Garyskrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć, że ciasto powinno(...)cynamonem z cukrem kokosowym, i otulamy ją ciastem, zamykając jak w sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby ładnie się wyrównał i wygładził. Wrzucamy na gotującą się, leciutko osoloną wodę, mieszamy delikatnie łyżką i czekamy aż knedle wypłyną. Od wypłynięcia, knedle
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto na knedle zrobiłam z białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne(...)tych tradycyjnych na ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia
https:KKuchniaMniamciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.W tak przygotowane kawałeczki ciasta(...)wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.Knedle należy wkładać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda
Gospodyni Miejskatradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez cały rok ze śliwek mrożonych lub innych ulubionych owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2 3/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mąki ziemniaczanejśliwki świeże(...)ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta.Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przylepiły
Słodko-Słony Świat Ilonysezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik. Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej(...)zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei
Ala piecze i gotujenajlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!