rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Z tych samych składników możemy także utworzyć jagodzianki w formie
Słodka Stronaciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić.3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w lekko omączonej dłoni. 4. W dużym rondelku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek wkładać partiami knedle
UgotujmyTo.plŚliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Dodajemy cukier oraz posiekany rozmaryn. Gotujemy około 20 minut. Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę
Bon Appetit Małgorzatywynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic kawalkiem marcepanu.Knedle(...)charakteru.Zagotowac wode z dodatkiem soli.Knedle wkladac do wrzatku,po wyplynieciu gotowac jeszcze okolo 5 minut na malym ogniu pod przykrywka,zeby sliwki nie pozostaly w srodku surowe.Przed wylowieniem wszystkich knedli ,najlepiej jedna kluske wylowic, przepolowic i sprawdzic,czy sliwka jest miekka.Wyjmowac lyzka cedzakowa.W malym rondelku spienic maslo i lekko zbrazowic.Dodac zmielony mak i cukier.Wazne jest by mak byl dobrej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy truskawke ( jeśli zbyt duża to przecinamy ją na pół)zaklejamy i formujemy w dłoniach kulke. Troszkę wiekszą niż orzech włoski. Zagotować wode, posolić i wrzucać knedle na wrzątek. Gotować około
Radość kipiąca uśmiechem.masło włożyć do miski, dodać zioła, sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm wycinać krążki o średnicy 5 cm. Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec
KUCHARNIAmąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt.Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem
Słodka StronaSezon truskawkowy się rozpoczyna a więc jedzmy i cieszmy się tymi wspaniałymi owocami :) Proponuję truskawki w wersji obiadowej w postaci knedli z truskawkami mniaammmm. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, więc cieszę się niezmiernie że już są nasze !! POLSKIE!! NAJLEPSZE :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 kg truskawek(...)Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle
W kuchennej krainiepołączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez
w mojej kuchniJeśli knedle to tylko ze śliwkami. Polane śmietaną z cukrem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Kto ich nie lubi, ten nie wie co traci... no może tylko kilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka(...)mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrobiłam ciasto. Utoczyłam z niego wałek, który podzieliłam na tyle części ile miałam śliwek (na oko oczywiście ;)) Każdą część nieco spłaszczyłam, na środek położyłam śliwkę, w której środek nasypałam łyżeczkę cukru. Następnie uformowałam zgrabną kuleczkę i hyc do wrzącej wody. Gotowałam do wypłynięcia. Podałam polane rozpuszczonym masłem. Ostatni knedel zdążył jeszcze przypozować ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- If dumplings
bastalenazamienniki.Knedle serowe to bardzo dobry pomysł. Są w smaku niesamowicie podobne, a nawet powiedziałabym, że lepsze. Idealnie kremowe, razem z jabłkami smakują świetnie! No i w końcu mogę jeść knedle na których widok mnie nie mdli, a wręcz cieknie mi ślinka!Składniki:1/2 szkl. mąki orkiszowej1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej1/2 szklanki pełnoziarnistej - dodajemy jeśli nasz ser jest dość "mokry(...)gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej.Ciasto po 15 minutach wyciągamy i rwiemy na ok. 11/12 części. Wałkujemy je i na środek układamy
Czarnawisienkaziemniaki od poprzedniego dnia i żal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki: 500g(...)jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką
Z miłości do słodkościpoza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle. Składniki na około 25 sztuk: 600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar) 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan(...)obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę
greenscarfWielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki(...)razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach . Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy i pieprz . Całość mieszamy . Ciasto rozkładamy równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka razy
Ogrodnik w podróżyjuż praktycznie koniec truskawek, jest mi tak smutno jakby co najmniej miał nastąpić koniec świata. Kocham truskawki.. Dzisiaj postanowiłam je usadowić w kluchach, czyli w knedlach. U mnie w domu nie robiło się raczej takich potraw, nie wiem w sumie dlaczego ale nie pamiętam ich smaku z dzieciństwa.Właściwie to dopiero jak sama zaczęłam pichcić, to poznałam(...)rodzaje mąki, jako i zagnieść. Jeśli będzie za rzadkie dodać odrobinę mąki pszennej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki za pomocą szklanki, tak jak na pierogi. Truskawki opłukać i o szypułkować. Na każde kółko kłaść truskawkę obtoczoną delikatnie cukrem zlepić ciastem i formować kulkę. Odłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat. Gotować w osolonej wodzie
pieprzny smaczek