nigdy nie lubiłam knedli. Zwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie(...)ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek położyć truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny
My simple kitchenCzas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki
paapilotkaazapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania Knedle serowe z morelamiSkładniki:500 gram półtłustego twarogu2 łyżeczka skórki pomarańczowej5(...)łyżki masła2 łyżki miodupół łyżeczki cynamonumielone migdały do obtoczenia1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić
UgotujmyTo.plnajczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem(...)kilka minut do wystudzenia.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem
Ostra na Słodkośliwkami, których u nas dostatek. Z czasem danie rozniosło się po całej Polsce i zaczęło być robione z przeróżnymi owocami. Ja dziś tradycyjnie - ze śliwkami węgierkami. Dodam, że ciasto na knedle robiłam według sposobu, który podała na swoim blogu Pani Kowalska . Sprawdziło się wyśmienicie. Dziękuję Pani :) Składniki (na dwie porcje) : 200 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia mąka pszenna(...)drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej połówkę śliwki i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można go posolić, ale nie trzeba, jeśli ziemniaki były wcześniej solone. Knedle zamieszać
Weekendy w domu i ogrodzieSezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie? Chcecie? Zjecie? :) czekam na odzew :) Składniki: około 6 śliwek 2 jajka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego
Ostra na Słodkododaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki i zawinęłam je w ciasto, formując knedle. Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką
W kuchni Karmel-itkiłyżki cukru brązowego Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie
https:KKuchniaMniamnalotem. Miąż żółty, miękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewają od połowy sierpnia. Można z nich robić kompoty i dżemy. Niezbyt nadaje się do ciast z uwagi na to, że łatwo się rozpadają. Stanley - owoc średnio dojrzały, jajowaty. Skórka ciemnogranatowa z sinym niebieskofioletowym nalotem. Miąż żółty lub zielonkawożółty, średnio ziarnisty, soczysty niezbyt dobrze odchodzący(...)się też na kompoty, dżemy i do suszenia. Węgierka - owoc owalny o ciemnofioletowej skórce i żółtozielonym miąższem. Nie rozpadają się dlatego bardzo dobrze nadają się do robienia knedli, piec ciasta, marynować itp. Na powidła najlepiej kupować je pod koniec września (mogą być lekko pomarszczone są wtedy tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru
Ciastka - domowe słodkościKnedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez(...)wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z masłem
upichcicJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki(...)minut. Teraz wstaw wodę, osól ją i gdy zacznie wrzeć zrób mokrymi rękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się tzn. że ciasto na knedle jest dobre, ale jeżeli się rozpada, dosyp jeszcze trochę (2 łyżki) mąki i wymieszaj. Zrób próbę ponownie
Pasje Jolkiwzględu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem. Składniki: - 250g świeżych moreli - 2 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny
mojewypiekiinietylkopoprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek
Taste Of My Dayzlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie, bo stanie się zbyt rzadkie. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą rumienimy na pozostałym
Smakowity Blog Kulinarny