sezonie letnim nie zjeść knedli ze śliwkami, czy też klusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami(...)ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 2 całe jajka i dokładnie wyrabiamy ręką. Bierzemy masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę z migdałami i formujemy knedel. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Układamy knedle, które dodatkowo polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Smacznego. The post Knedle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędługości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 mniut, w zależności od wielkości knedli.Wyjmować łyżką cedzakową, osuszać i układać(...)talerzu.Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody.Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być
Gospodyni Miejskabedzie w srodku?" Moja odpowiedz, ze bedzie niespodzianka nie byla ta, ktora dziecko spodziewalo sie uslyszec i az do samego dmu bylo wielkie zgadywanie jaka niespodzianka kryje sie w knedlach. Co to tez moje dziecko wymyslalo, a ze grzybki, a to ze kwiatki, a moze Cosiek ( wtajemniczeni wiedza, ze Coska mozna spotkac w Klubie Przyjaciol Myszki Mickey ;) )Alez(...)bylo wielkie odkrycie, gdy knedle znalazly sie juz na naszych talerzach i gdy po przekrojeniu, nagle okazalo sie, ze ta niespodzianka sa truskawki. Twarogowe knedle z truskawkamiskladniki na okolo 16 knedli 2o0g miekkiego twarogu 2oo g maki krupczatki 1 zoltko 0,5 szkanki mleka sol 16 malych truskawek dodatkowo 4 lyzki masla 2 lyzki brazowego cukru
Przysmaki KarolkiLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie(...)uważać przy jedzeniu a można przed włożeniem przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla. 2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie
UgotujmyTo.plcynamonDo polania:3-4 lyzki masla2-3 lyzki bulki tartej Wykonanie:Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego(...)knedle musimy zrobic za "jednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac.Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki rownej wielkosci.Kazdy kawalek splaszczyc,na srodku ulozyc truskawke.Posypac cukrem i cynamonem,zwinac w kulke i odlozyc na omaczony blat.Do przygotowanej wczesniej zagotowanej i osolonej wody wrzucac knedle partiami.Gdy wyplyna na wierzch,zmniejszyc ogien,garnek przykryc przykrywka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie ekologicznym, ważne, żeby miały znaczek z przekreślonym kłosem. Knedle w smaku niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych, moje Dzieci nie czują różnicy i zajadają się nimi tak samo jak tymi na mące pszennej. Dlaczego knedle bezglutenowe? Staram się zamieniać(...)rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta.Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przylepiły do dna. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotuj
Słodko-Słony Świat Ilonykulki Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min, Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować knedle łyżką cedzakową, jeśli mamy mały garnek to gotujemy knedle stopniowo, a nie wszystkie na raz Nie należy knedli przelewać zimną wodą. Knedle gotujemy na bieżąco, mnie(...)wyszło z 7 średnich ziemniaków 16 knedli, ale zrobiłam je trochę za grube, powinnam zrobić 20 knedli z cieńszym ciastem
Proste Potrawyteż słodkie, ale na pewno większość osób na diecie jest przerażona ziemniakami i mąką stosowaną do ich zrobienia. Sama zielenina w jadłospisie, a po nocach śnią się pyszne knedle ze śliwką jedzone na rodzinnym pikniku, w upalne popołudnie, nad rzeczką. Tak.. ja sama do dnia dzisiejszego miewałam takie sny.. Choć nie lubię ich od podstawówki, a dokładniej(...)pewnego dnia na stołówce szkolnej. Co było podane? No właśnie. Knedle ze śliwkami obtoczone w jakiejś śmietanie z cukrem. Fakt faktem - niejadkiem byłam, byle czego nie jadłam. No i tak pani wpychała we mnie te nieszczęsne knedle. Do dziś pamiętam ich smak i nawet pisząc teraz o nich się krzywię. Więc co mnie skłoniło do zrobienia
CzarnawisienkaPolsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy(...)twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
mojewypiekiinietylkochęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego(...)wałkiem aby miał średnicę ok 5 cm. Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto
Stare GaryMoja wariacja na temat knedli. W ogóle w swoim życiu jakoś mało razy jadłam knedle. I nigdy nie uczestniczyłam w robieniu ich, nie wiem czemu. A szkoda, ciekawe i pyszne to danie. Postanowiłam to zmienić i z pomocą wielu blogów, książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę(...)ugotowania ziemniaków. Mogą być ugotowane w mundurkach. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy sól, cukier, jaja i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Truskawki pozbawiamy szypułek. Z masy ziemniaczanej na knedle robimy wałek, kroimy na części, rozpłaszczamy każdą część na dłoni i wkładamy w środek truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie
Mango Papajadziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze(...)takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic ) Truskawki
Słodkości i nie tylkozwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie!Skladniki na 18 knedli:1 kg ziemniakow30 dkg maki1 lyzka maki ziemniaczanej1 lyzka oleju1 jajko18 sliwekMaselko makowe:2 lyzki zmielonego maku4 lyzki masla1 lyzka cukru-uzylam brazowegoWykonanie:Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke(...)tylko do polowy.Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić(...)farszu. Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewywprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej(...)rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy polane śmietaną i sosem truskawkowym. Smacznego i miłej niedzieli
Ratunku obiad