odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy w tym samym kwiecistym języku mówią na nie Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse. Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej
Niedzielny kucharzNajlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam to ten z Ikea i o ile wegańskie klopsy mogę sobie tam pokulać to chłodnika już nie uraczę Za punkt honoru postanowiłam zrobić wegańską wersję tego chłodnika, a żeby było bardzie fit to do tego z samej surowizny, czyli wersja raw, a przede wszystkim zero gotowania i stania w ten upał przy garach
greenscarfduże kawałki. 👌Dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby rozgrzać nasz sos i wlewamy do garnka z klopsami. 👌Mieszamy w garnku na małym ogniu tak aby zawiązać sos. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram 💰 Dotacje W sprawach związanych
RITA food channelwieczór przygotowałam na niedzielne śniadanie klasykę gatunku czyli Cinnamon rolls, a po naszemu buły z cynamonem, Podobno ten wypiek pochodzi ze Szwecji, jeżeli tak, to potrafią kulać nie tylko klopsy ale i buły. Prawdę powiedziawszy te buły to tak prosty przepis, że nie miałam zamiaru go publikować, ale zapowiedź mojego Dzisiejszego śniadania na FB Wam się spodobała, więc na Wasze
greenscarftrafiłam na przepis na super proste w przygotowaniu marokańskie klopsiki. Ilość aromatycznych przypraw powoduje, że danie jest wyjątkowo, a fakt że się wolno gotuje przez 6 godzin powoduje, że klopsy są miękkie i soczyste. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażda z kul owijamy dwoma cienkimi plasterkami boczku. Wrzucamy do foremki na muffinki i do pieca na 45 minut opcja termoobieg 180 ° C. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (6 klopsów): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniemięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były za twarde. Dodajemy następnie umytą i posiekaną drobno pietruszkę oraz przyprawy. Mięso wyrabiamy dokładnie rękoma i formujemy małe kuleczki, które obtaczamy następnie w mące. Zagotowujemy wodę (nie solimy
W Moim Magicznym Domuprodukt tani, a z kupiona u dobrego rzeźnika kaszanki możemy wyczarować naprawdę fajne potrawy. Dziś u mnie po raz pierwszy kaszanka w innej odsłonie - pod postacią kotletów (klopsów). Wyszło tak smacznie, że mąż zażyczył sobie już w niedalekiej przyszłości powtórki 👌 Składniki: kilka kaszanek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kajzerka namoczona w mleku 1-2 całe jajka sól
Walijskie PichcenieBardzo smaczne klopsy, chciałam wykorzystać schab w inny sposób. Szybko się je robi, każdy sobie poradzić. Schab pokroić w drobną kostkę, dodać jogurt, sól pieprz i wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić w kostki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć pieczarki. Pieczarki muszą zmięknąć i cała woda musi wyparować. Odstawić do ostudzenia. Brokuła podzielić na drobne kwiatki, odciąć łodygi
Kuchnia Pokoleńwieprzowina. Należy też je odpowiednio wyrobić i dodać do niego składniki, które spowodują, że będzie on soczysty i wilgotny. Staropolskim zwyczajem był dodatek kasz do wszelakiego rodzaju pasztetów, klopsów i kotletów przygotowywanych z siekanego czy mielonego mięsa. Dodatek ugotowanej kaszy sprawia, że mięso zachowuje odpowiednią wilgotność, jest miękkie i bardzo smaczne. Dzisiaj zazwyczaj dodajemy bułkę tartą lub namoczoną bułkę
SMYKWKUCHNIPomysł na szybkie klopsy w sosie pomidorowym, z ciecierzycą i makaronem soba. 2 duże porcje (3 małe): 150 g makaronu soba 300 g drobiowego mięsa mielonego 200 g ciecierzycy konserwowej 400 g pomidorów krojonych z puszki lub przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki płatków gryczanych lub mąki gryczanej przyprawy: sól, kolendra mielona, kumin Makaron gotujemy. Mięso doprawiamy, mieszamy
KucharzycaWykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać mięso. Z masy uformować klopsy, obtoczyć je w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na tym samym oleju zrobić zasmażkę z mąki, dodając do smaku sól i pieprz
Zrób to smaczniekulać małe pulpety, oprószać bułką zmieszaną z mąką, usmażyć na oleju. 3. W garnku zagotować wodę, dodać bazylię i majeranek, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować przez jakiś czas. 4. Wrzucić klopsy i na małym gazie gotować całość. Na koniec w razie potrzeby dodać odrobinę cukru
Dziś Ja gotujeMałe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej
Kuchnia z widokiem na ogródKlopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych przez dzieci dań. Mięso jest soczyste a sos delikatny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Tak
Dieta bez mleka