strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa
królestwo garówpieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
UgotowaćFaszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała
greenscarfbulionu warzywnego Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą. Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Formujemy klops. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut. Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać do ugotowania dowolnej zupy. Kroimy na grube medaliony. Polewamy sosem
Maminek kulinarnyUwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota. Za to nawet
Jak gotować i nie zwariowaćmiało być tak pięknie), koniec świata (o nie!), lęk o jutro (co ja teraz zrobię!?), chęć cofnięcia czasu (gdzie ja w środku nocy znajdę inny pisak do ceramiki!?), totalny klops, armagedon, apokalipsa, masakra, absolutna porażka, całkowite niepowodzenie, klęska na całej linii. Okazało się, że INTERNET MNIE OKŁAMAŁ. Wymalowałam kubek wspomnianym markerem, wypiekłam w piekarniku zgodnie ze wcześniej wyczytanymi wskazówkami. Zadowolona
Wrzosowa Polanatypu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, natke pietruszki- może być suszona oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy
Kubki smakucebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej
Karo in the Kitchenobtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika. Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają! Smacznego
greenscarfwypróbowania.Pozdrawiam. *********************************************** KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA DO CIASTA SEROWE PĄCZUSIE KRUSZON HERBACIANY MIGDAŁOWIEC TORT MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE BITKI W SOSIE MYŚLIWSKIM KOMPOT Z SUSZU BISZKOPT
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś Piątek 13-tego - strach się bać... Wreszcie piątek, piąteczek, piątunio! Tygodnia koniec i weekendu początek! Macie tak, że o czymś myślicie z zadowoleniem a tu nagle zonk . Klops, który stawia życie w rozkroku i zamiast pchać do przodu wykonuje niebezpieczne salto mortale i ciągnie wstecz, ku temu czego chcielibyście uniknąć. Ku pechowi ? Dokładnie... Przypomnijcie sobie czy nie wstaliście dziś
Grunt to przepis!Niedawno szumnie zapowiadałam, że wracam... a tu taki klops - znów gdzieś przepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
Zofianaostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko i bakterie) 1 cebula szalotka
Karo in the Kitchendzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się
Życie zamknięte w smaku