Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach
Rozpustne gotowaniezwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże) Z dobrze wyrobionego mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy
Smaczne Zdrowewarzyw i mięsa zaspokaja głód na długie godziny. Doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. I nie mówcie mi, że zupa to nie obiad, dopóki nie zrobicie sobie "Kwaśnego Klopsa"! :) Składniki: (przepis od Kasi z moimi modyfikacjami): KLOPSIKI 250 g mięsa mielonego mieszanego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka cząbru
Kuchnia Prezydentowejpiszę ten post po kolejnej porcji pulpecików. Trzeba się najeść na zapas, nie wiadomo kiedy Madzia znowu zrobi. A na koniec zagadka-pytanie: czym się różnią pulpety od klopsów? Próbowałem znaleźć odpowiedź w mądrym internecie, ale jakoś nie bardzo mi to szło. Może to po prostu ta sama potrawa tylko inaczej nazywana w różnych regionach? --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturewieprzowa, na którą miałam chęć chyba od paleozoiku... Długo zastanawiałam się nad użyciem gotowego przepisu, by nie musieć się wysilać i po prostu zjeść coś smacznego, a tu.. klops. Naprawdę nie znalazłam niczego wartego uwagi, a co nie wymagałoby ode mnie wydania dodatkowej, bezsensownej gotówki. Tym sposobem zapraszam do moich mięsnych wypocin, jakkolwiek by to nie brzmiało. 1kg szynki
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych
Milion SmakówNazwa, jak często to bywa, może zwodzić. W Polsce przyjęło się, że pulpety to gotowana potrawa mięsna, natomiast jej smażonym odpowiednikiem są klopsy. We Włoszech takie rozróżnienie nie przyjęło się i oba warianty (swoją drogą szalenie popularne, a mniej znane za granicą od pizz i makaronów) naszą to samo szanowne określenie – polpetta. W ojczyźnie Dantego przyrządza się
Bon Ton Italiaosolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie. 3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. 4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem
Tradycyjna kuchnia Kasijednak nie wyjść na całkowitego leniwca i osobę wyluzowaną muszę przyznać, że nad morze pojechaliśmy z gigantyczną lodówką turystyczną wypełnioną jedzeniem. Znalazły się w niej - na obiad: dwa słoiki klopsów i leczo produkcji Teściowej, na śniadania: wędliny, serki, sery, paszteciki i konserwy no i oczywiście na zagrychę: rybki w occie produkcji Teścia i zeszłoroczne, marynowane grzybki naszej produkcji. Prawda jest
Kuchnia po mojemuwykorzystać choć raz. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja nie do przegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie
Kuchnia po mojemunajlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia. Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa. Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie. Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zajęciach w podstawówce, czyli lata temu :) i jak widać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko
Smakowy RajDziś na specjalne życzenie jednej z Was miało być jako sadzone. Miałem już skomponowane w głowie dodatki i już zabierałem się za przygotowywanie, sięgam po jajko, a tu klops. Pierwszy raz chyba zabrakło w domu mym jajek. Niesamowite. Obiecuję zatem, że jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży
BaRepasJakiś czas temu robiłam klopsa z jajkiem ( tutaj ) i wszystkim moi domownikom smakował. Tym razem zrobiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami. Składniki: 80dag mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Amatorka kuchennasiatkę mandarynek Już 3 dziennie pokryje nam zapotrzebowanie na wit C. Co ciekawe, każdy kojarzy witaminę C z cytryną, bo mamy i babcie nas nią leczyły, a tu klops, okazuje się, że cytryna z wymienionych tu produktów, ma jej najmniej. Prawdziwą bombą jest żółta papryka, a zaraz za nią czerwona i zielona, dokładnie w tej kolejności. No to mamy lekarstwo
CoolinarniePL