Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać mięso. Z masy uformować klopsy, obtoczyć je w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na tym samym oleju zrobić zasmażkę z mąki, dodając do smaku sól i pieprz
Zrób to smaczniewodzie i odstaw na godzinę, dobrze odciśnij. Cebulę drobno posiekaj. Cebulę, bułkę, jajko, natkę dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi rękoma uformuj 4 okrągłe klopsy, które włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Podawaj z sosem i gotowanymi warzywami, np. fasolką szparagową z wody, polaną masełkiem z bułeczką
Eksperyment sobotnikulać małe pulpety, oprószać bułką zmieszaną z mąką, usmażyć na oleju. 3. W garnku zagotować wodę, dodać bazylię i majeranek, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować przez jakiś czas. 4. Wrzucić klopsy i na małym gazie gotować całość. Na koniec w razie potrzeby dodać odrobinę cukru
Dziś Ja gotujeMałe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej
Kuchnia z widokiem na ogródKlopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych przez dzieci dań. Mięso jest soczyste a sos delikatny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Tak
Dieta bez mlekaczasu aż go nie uświadomiłam z czego są robione (odpadki). Są bardzo w obecnie panującym trendzie #nowaste, po naszemu „bezodpadów by brzmiało czy jakoś tak. Otóż te czekoladowe klopsy robi się z resztek ciast, ciasteczek, zakalców i wszystkich słodkich wypieków (z wyjątkiem tych z kremami i dużą ilością owoców) u mnie to był kawałek tego sernika , babki imbirowej
greenscarfkwaśnym mlekiem. Od typowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa
Trzeci talerzporcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennatutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną. Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję
UgotowaćKlopsy z mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikoperek i tak już zostało do dziś. Sos koperkowy "chodził" za mną bardzo długo, aż w końcu musiałam go zrobić. Pulpeciki są bardzo dobre, odmiana dla tradycyjnych smażonych klopsów mielonych. Jest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze. Składniki
Zrób to smaczniemięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone
Ala piecze i gotujeDodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie mięso wyjmujemy z "wywaru", dodajemy koncentrat/przecier pomidorowy, ponownie wkładamy klopsy i dalej podgrzewamy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy niewielką ilością pieprzu, soli oraz oregano. Gotowe klopsiki w sosie pomidorowym podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi
Słodka StronaDługo się zastanawiałam czy dzisiejszy post powinien się ukazać. Wiadomo, człowiek zawsze chciałby się pokazywać od tej najlepszej strony, a tu klops;) Jeśli chodzi o mnie i torty, to cóż… słowa są zbędne, wystarczy spojrzeć na zdjęcie:) Tak się jakoś składa, że choć w kuchni lubię piec i gotować, tak z tortami od zawsze miałam problem. Z tortami
Smaki Na Talerzuzagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy pulpety ciut większe od orzechów włoskich. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone marchewki, które chwilę podgotowujemy. Do wrzącego bulionu wkładamy klopsy, gotujemy je na małym ogniu ok. 15 minut. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy odrobinę zimnej wody i śmietankę, mieszamy aby nie było grudek. Do garnka z klopsikami dodajemy kurkumę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię