klopsy - 809 przepisów (strona:21/54)

Pulpety rybne w sosie koperkowym 18

Dorsz zmielony z wędzonym łososiem i boczkiem, uformowany w klopsy, po ugotowaniu podawane w sosie koperkowym. PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM SKŁADNIKI 500 gramów fileta z dorsza bez skóry; 250 gramów brzuszków z łososia; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego; 2 łyżki bułki tartej; natka pietruszki; pęczek koperku; dymka; 1 duże... Artykuł Pulpety rybne

Kuchnia Tomka
Pulpety w sosie pomidorowym albondigas 15

Mieszane mięso mielone doprawione wieloma przyprawami a następnie formowane w klopsy i podawane w sosie pomidorowym. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 400 gramów wołowiny; 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka); 2 łyżki bułki tartej; 1 jajko; natka pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 duże cebule; listek laurowy; suszone oregano; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; pół łyżeczki mielonej,... Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Kuchnia Tomka
Klopsiki rybne na kwaśno 16

Zmielona surowa ryba z dodatkiem cebuli, jajka i bułki, a następnie formowana w klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno

Kuchnia Tomka
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 100

śladowe ilości mięsa, zawsze są zapaćkane, pomidorowym kiślem który ma imitować sos. I zazwyczaj są totalnie bez smaku, a raczej o takim samym smaku. Nie ważne czy otworzysz fasolkę, klopsy, pulpety czy nawet flaki ..smak ten sam.. sos ten sam.. Dlatego polecam jednak poświęcić trochę czasu i cieszyć się prawdziwym , zdrowym obiadem na wyjeździe czy nawet w domu

Ogrodnik w podróży
Babuni frykadelki w sosie grzybowym 56

Danie pyszne, pochodzi z książki z 1961 roku. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Ona ma 90 lat i dużo fajnych starych przepisów. Grzyby suszone

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki zapiekane w makaronowych muszlach a’la bolognese 69

Takie klopsy zapieczone w makaronowych muszlach z pewnością będą się cieszyć powodzeniem wśród najmłodszych, no przynajmniej u mnie tak było. Bardzo proste do przygotowania i smaczne podanie klopsików. Co mogę dodać jeszcze od siebie? Jeśli w sklepie znajdziecie muszle makaronowe w większości otwarte, do których od razu można włożyć klopsa to nie ma potrzeby podgotowywania [...] Artykuł Klopsiki zapiekane w makaronowych

Pieprzyć z Fantazją
Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie. 96

GĘSTEJ ŚMIETANY 30 % 150 ML BULIONU WARZYWNEGO 150 ML BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI MASŁA WYKONANIE: ZROBIĆ KLOPSY : CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ

Pani M - kuchnia smakowita
Kartoflanka z klopsikami 66

zupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych … Czytaj dalej Kartoflanka z klopsikami Artykuł Kartoflanka z klopsikami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Domowe kotlety jajeczne 117

Domowe kotlety jajeczne to obiad, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamietam, że bardzo często w szkole na piątkowy obiad były właśnie podawane kotlety jajeczne. Postanowiliśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki ziołowe 86

24/16 g WW – 2,1/1,4 WBT – 0,9/0,6 IG – 60 ŁG – 13/8 1 porcja (duża/mała) klopsów ma ok. 440/309 kcal B – 38/27 g, T – 23/16 g, W – 19/13

Kucharzyca
Domowy sznycel z frytkami 135

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki duszone z kalafiorem 82

Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje: 600 g kalafiora 300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno. Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy olej

Kucharzyca
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 104

obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek

Kuchnia Pokoleń