śladowe ilości mięsa, zawsze są zapaćkane, pomidorowym kiślem który ma imitować sos. I zazwyczaj są totalnie bez smaku, a raczej o takim samym smaku. Nie ważne czy otworzysz fasolkę, klopsy, pulpety czy nawet flaki ..smak ten sam.. sos ten sam.. Dlatego polecam jednak poświęcić trochę czasu i cieszyć się prawdziwym , zdrowym obiadem na wyjeździe czy nawet w domu
Ogrodnik w podróżyDanie pyszne, pochodzi z książki z 1961 roku. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Ona ma 90 lat i dużo fajnych starych przepisów. Grzyby suszone
Kuchnia PokoleńTakie klopsy zapieczone w makaronowych muszlach z pewnością będą się cieszyć powodzeniem wśród najmłodszych, no przynajmniej u mnie tak było. Bardzo proste do przygotowania i smaczne podanie klopsików. Co mogę dodać jeszcze od siebie? Jeśli w sklepie znajdziecie muszle makaronowe w większości otwarte, do których od razu można włożyć klopsa to nie ma potrzeby podgotowywania [...] Artykuł Klopsiki zapiekane w makaronowych
Pieprzyć z FantazjąGĘSTEJ ŚMIETANY 30 % 150 ML BULIONU WARZYWNEGO 150 ML BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI MASŁA WYKONANIE: ZROBIĆ KLOPSY : CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ
Pani M - kuchnia smakowitazupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych … Czytaj dalej Kartoflanka z klopsikami Artykuł Kartoflanka z klopsikami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDomowe kotlety jajeczne to obiad, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamietam, że bardzo często w szkole na piątkowy obiad były właśnie podawane kotlety jajeczne. Postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!24/16 g WW – 2,1/1,4 WBT – 0,9/0,6 IG – 60 ŁG – 13/8 1 porcja (duża/mała) klopsów ma ok. 440/309 kcal B – 38/27 g, T – 23/16 g, W – 19/13
KucharzycaDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje: 600 g kalafiora 300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno. Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy olej
Kucharzycaobiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek
Kuchnia PokoleńDomowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gotujemy ok. 2-3 minuty i wyciągamy łyżką do makaronu. Makaron można także ugotować osobno. Do wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kucharzycamusiałam coś z nią zrobić), a to zamiast brokuła użyłam marchewki, a to pół na pół brokuł z marchwią i pietruszką. Najważniejsze to zachować proporcje. Oczywiście jak każdego typu klopsy możecie je bardziej rozpłaszczyć i zrobić burgery, albo upiec w całości w jednej dużej formie i mieć pieczeń. Składniki na około 20 sztuk: 250 g suchej (nieugotowanej kaszy jaglanej
greenscarfChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!