klopsy - 809 przepisów (strona:20/54)

Klopsy w sosie pomidorowo paprykowym 112

torze wyścigowym.. Na końcówce wbiegłam zdyszana na metę.. znaczy się do domu, Moja połówka zapytała się mnie co mnie tak goni.. Odparłam  że muszę wrzucić klopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego  wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem(...)wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy i gotować przez godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pomidory i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.  Pogotować jeszcze

Na słodko lub wytrawnie
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 212

kości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki(...)wodę, stawiamy na ten sam lecz wyłączony palnik. Robimy z nich purée (używamy blendera, widelca lub innego przyrządu). Dodajemy masło i mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej

Kitchens Alphabet
Giouvarlakia-cypryjskie klopsiki w sosie cytrynowym 91

Składniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę(...)Ryż płukamy i odsączamy na sitku, a następnie dokładamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące. Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion. Dodajemy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Wkładamy również klopsiki

O kuchni z uczuciem
Klops domowy z kawałkami kurczaka 169

Pieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu.  Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym  i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego(...)wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej  i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować. SMACZNEGO:  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki bez zawijania 354

doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu

Basia w kuchni
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 172

wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. W między czasie jak klopsy z ryżem się parują, ścieramy na tarce białą rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy

Parowar Faceta
SMAŻONA MORTADELA 138

Smażona mortadela to u mnie od czasu do czasu szybki obiadek. Jeśli brak mi pomysłu co ugotować i pytam syna, otrzymuję odpowiedź: klopsy  jajeczne albo smażona mortadela :)  Jak widać nie jest wymagający...  Dziś padło na to drugie :) Składniki: mortadela słodka papryka 2 jajka bułka tarta Wykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 182

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 187

Bardzo lubię gotowane mięsko.  Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!  Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego

Walijskie Pichcenie
POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK 109

piątkowy obiad jak znalazł! :-)  Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!  Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.  Banalne, ale jakże smaczne danie :)) Składniki: 7 jajek ugotowanych 1 jajko surowe

Walijskie Pichcenie
T... Tabbouleh 226

koniec dodajemy łyżeczki cytryny, wszystko mieszamy. Tabbouleh smakuje najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam dziś czasu i podałam go w temperaturze pokojowej do orientalnych klopsów z warzywami, na które przepis już niedługo. Smacznego

Kitchens Alphabet
Pieczeń rzymska 980

tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy

Gorący kąsek
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 236

siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni  z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 134

Wami podzielić jest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.   Glazurę podgrzewamy na średnim ogniu

Mania Gotowania
Pulpety cielęce duszone z warzywami 45

Cielęcina zmielona, doprawiona i uformowana w klopsy, a następnie duszona z warzywa oraz świeżym bobem. PULPETY CIELĘCE SKŁADNIKI 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz); 2 duże karczochy; opakowanie grzybów shimeji; 1 nieduża bulwa fenkuła; duża biała (czosnkowa) cebula; 2 łodygi selera naciowego; dwie garści bobu (może być mrożony); 1 mała zielona papryka; 2-3 ząbki czosnku; duży... Artykuł Pulpety cielęce duszone

Kuchnia Tomka