Pasztet powstał ponieważ trzeba było dać drugie życie dla klopsów wołowych które były w sosie pomidorowym i już nikt ich nie chciał jeść. SUROWIEC -klopsy wołowe w sosie pomidorowym 0,6 kg /które można zastąpić wołowiną kl 2 + malutka puszeczka koncentratu pomidorowego -boczek 0,5 kg -podgardle 0,6 kg -słonina wędzona 0,5 kg /można być(...)obróbce termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce. Pasztet jest bardzo smaczny i już nam pomysł na następny ponieważ mam jeszcze klopsy tym razem w sosie grzybowym
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym to pomysł na smaczny obiad lub kolację w sytuacji, gdy znudziły nam się tradycyjne, smażone klopsy mielone. Przygotowane w ten sposób są niesamowicie pyszne, a w towarzystwie ziemniaków i surówki to jeden z moich ulubionych obiadów! Jeżeli chcemy podać klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym na kolację to ziemniaki możemy zastąpić ulubionym pieczywem(...)cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką. Dodać odciśniętą kajzerkę i ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsy. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przełożyć przygotowane klopsy mielone i zrumienić je z obu stron (nie musimy zbyt długo ich smażyć, ponieważ będą jeszcze zapiekane
Danka PichciDlaczego z piekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)mielimy, łączymy, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie trochę zimnej wody mineralnej (ok.100 ml) klopsy będą dzięki temu pulchniejsze i bardziej soczyste. Rękoma formujemy zgrabne klopsiki, mnie wyszło 9 szt., układamy na szerokim żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego
Kulinarne przemysleniaoraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy z ciasta drożdżowego), ale i tak bardzo smaczne, Klopsy królewieckie – regionalne danie Prus Wschodnich. Klopsy z mięsa z młodego jelenia z dodatkiem ryby, w sosie kaparowym. Klopsy podane z zielonym orkiszem i marchewką. Bardzo ciekawe i warte uwagi danie
królestwo garówbulionu lub wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, por, seler, marchewki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy(...)ogień. Na koniec dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z kawałkami wyjętej z wywaru marchewki. Co to jest zupa klopsowa Czym się różnią pulpety od klopsów dla ciekawskich Zupa klopsowa, dawniej nazywana też zupą kwaśną, należy do najbardziej popularnych zup regionalnych województwa kujawsko-pomorskiego, zwłaszcza okolic Brodnicy. W XIX wieku nie istniało jeszcze pojęcie pulpetów, dlatego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobtoczenia 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki parmezanu startego sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka maki pszennej 1 żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek. Całość mieszam(...)dokładnie wyrabiam. Formuję nieduże klopsy. Obtaczam w mące i układam na desce. Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam ale nie ma się zarumienić. Zdejmuje z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając energicznie. Wstawiam na gaz i zagotowuje. Na końcu wlewam ocet winny. Żółtko rozprowadzam w niewielkiej ilości sosu w kubku. Wlewam do reszty sosu
wesoła kuchniaWszelkie klopsy i pulpety to już klasyka polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone klopsy ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym. Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉 Składniki(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy z sosu liść laurowy, ziele angielskie, a sos blendujemy. Na koniec zabielamy nasz sos śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną sosu. Posypujemy koperkiem. Przekładamy klopsy do gorącego sosu
Walijskie PichcenieUwielbiam klopsy rybne 😍 I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej. Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu(...)tygodnia. Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor
Walijskie Pichceniemnie te pyszne klopsy zagościły w zestawie z tłuczonymi ziemniakami i szparagami, ale będą do nich pasować też inne dodatki. Są pyszne i wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo i szybko. Na około 9 sztuk średniej wielkości klopsów (sycąca porcja dla 3 osób) SKŁADNIKI 530 g piersi z kurczaka 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)kawałek mozzarelli, po czym dobrze zalepić. Każdego klopsa obtoczyć dobrze w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć klopsy z wszystkich stron. Podawać od razu z wybranymi dodatkami
Passions hobbies lifeKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. SKŁADNIKI: Klopsy: 400g mięsa mielonej indyczego, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia, Kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę
Tradycyjna kuchnia Kasipieprzem i papryką. Wgniatamy jajko. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól i pierz. Przelewamy sos do wyższego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy aż sos się zagotuje. Cukinię myjemy i razem(...)każdym sklepie z akcesoriami do gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Następnie obsmażamy chwilę na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni aż cukinia zmięknie. Przekładamy na talerze. Na wierzch wykładamy klopsy w sosie . Posyp startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprzyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać je od razu do rękawa do klopsów wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C, grzanie góra/dół(...)piec z 45 minut rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały wywar przelać do miski i jest sos do klopsików, podać z ryżem, makaronem, kaszą ziemniakami - pyszne, delikatne klopsiki w pomidorach, pieczone w rękawie w piekarniku, są bez tłuszczu zbędnego więc są też mało kaloryczne.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przepis na klopsy z jajek, które są sycące i tanie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które każdy w zasadzie ma w domu by mieć szybki i smaczny obiad. Zalecam użyć jajek wiejskich ewentualnie "zerówki". Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy dijon(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę klopsów. Jednak nie jest to konieczne. Wyjąć z lodówki panierować w bułce
Ala piecze i gotujepapryki i mielonego mięsa gulaszowego można upiec wspaniałego klopsa, w tej pieczeni ważne są przyprawy, wystarczy za każdym razem zmieniać składniki i już będzie inny, dodatek młodziutkiej cukinii w środku sprawi, że będzie wyglądał atrakcyjnie, doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego gulaszowego lub z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 papryka 1 czerstwa bułka(...)kostkę papryką oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity. W formie o wym 25/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując kształt klopsa
Wanilia i KardamonKlopsy jajeczne każdy zna 😊 Wydaje mi się, że dość często goszczą na naszych stołach. U mnie tak raz na 2 miesiące są serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe , albo warzywa - i powstają wtedy(...)pyszne klopsy jejczno-warzywne . Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy. Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól
Walijskie Pichcenieobiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops z mięsa mielonego klops z pieczarkami
Proste Potrawymoże zamiast tradycyjnych klopsów, zrobić klopsy z łososia? Ja do tego przepisu użyłam łososia mrożonego, bo jest tańszy a świeżego trochę szkoda byłoby mi mielić na klopsy. Jest to idealny przepis na imprezy wśród znajomych, gdzie chcemy podać coś pożywnego ale też nie chcemy za dużo się namęczyć. Idealne "finger food" czyli przekąska którą się chwyta w rękę
Delusional Trinedanie to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak mama nie miała czasu na gotowanie obiadu, kupowała pieczeń lub klops, kroiła go na plasterki i odgrzewała na patelni. A moja babcia od czasu do czasu panierowała grube plastry takiego mięsa i podawała nam do obiadu. Bardzo mi to smakowało, polecam, może ktoś się skusi. Składniki: grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej(...)takiej KLIK ) jajko mąka bułka tarta olej Sposób przygotowania: 1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anipieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę Na koniec dodajemy pokrojone jajka w kostkę i delikatnie mieszamy. Całość umieszczamy w foremce wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą Dzięki temu nasz klops fajnie się zapiecze i będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy(...)połowie pieczenia będzie wtedy soczysty) Zmniejszamy temperaturę w piekarniku 180C i pieczemy około 45 minut do godziny w zależności czy mamy termoobieg Po upływie 20 min pamiętajmy o podlaniu klopsa raz jeszcze bulionem. Gdy już się upiecze nie wyciągajmy od razu pozostawmy go w piekarniku 5 minut po to by odpoczął Smacznego
Viola cooks with passionFishcake czyli rybne klopsy pierwszy raz jadłam zamawiając je w Wielkiej Brytanii. Tak mi posmakowały, że postanowiłam sama je odtworzyć i powiem Wam, że wyszły rewelacyjne. Córka, która nie je ryb, fishcake zjada ze smakiem :) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz) * 3 większe ziemniaki * 1 jajko * 4 łyżki bułki tartej+ do panierki(...)przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy z obu stron na złoty kolor na małym ogniu. Najlepiej smakują gorące
Zrób to smacznieWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i zdrowego obiadu.Polecam klopsy jaglane z kalafiorem kiełbasą bekonową Hańderek i sosem bolońskim Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 3 pętka kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki(...)kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie
Sama słodycz i szczypta chiliDoskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny. 4 duże porcje Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru(...)tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez 60 minut. Smacznego
Niezły Młynekkęsy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Klopsiki najpierw smażymy partiami na złoto z każdej strony, na średnim ogniu, około 8-10 minut. Wszystkie usmażone klopsy wkładamy do żaroodpornego naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas(...)warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki. MŁODA MARCHEW GLAZUROWANA Młodym marchewkom odcinamy nać, zostawiając jej około centymetr do dekoracji. Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie obieram ich ze skórki – niewiele by z tych marchewek zostało. Wystarczy je naprawdę dokładnie wyszorować pod kranem szczoteczką. Mają cieniutką skórkę
Karo in the Kitchenklopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem sezamu do bułki tartej. Nie będę za bardzo zachęcała ale uwierzcie mi, że są pyszne i warto je zrobić. Prawda, że wyglądają pysznie? Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 0,5 kg) 2 jajka ugotowane(...)surowe jajko, majonez, sól, pieprz, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto. Inspiracją były klopsiki od Joanny
Ala piecze i gotujemielony Wykonanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy mięso. Mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia ciasta, zawijamy formując klopsa, wkładamy do prostokątnej foremki wlewając 1/2 szklanki wody. Pieczemy w 180 C około 45 minut. Po upieczeniu gorącego klopsa wykładamy na świeży liść chrzanu do wystudzenia, aby klops nabrał posmaku
kgwjanczewoDoprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem. Klopsy można również podac z ziemniakami. Na rosole po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków(...)wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem
MarciochaKucharzywiedziałam, że to takie proste! Moja wersja jest bez gotowanych jajek w środku, czyli pewnie to bardziej klops niż pieczeń rzymska, ale myślę, że z tego przepisu można spokojnie przygotować także wersję tradycyjną. W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z programu ABC Gotowania w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki(...)klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Cebulę bardzo
Kulinarne Inspiracjeprzeciśnięty przez praskę wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce(...)marchewkę oraz cebulę łączymy ze sobą wlewamy wystudzoną zalewę i dobrze mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Obrane ziemniaki gotujemy.Ugotowane ziemniaki odcedzamy dodajemy pieczarki które dusiliśmy z klopsami. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Układamy porcje ziemniaków na talerzu, dodajemy klopsy i surówkę z kapusty. Smacznego
kgwjanczewodzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą(...)sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron na oleju. Przekładam do garnka. Wlewam ½ litra wody. Gotuję. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiPomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo(...)niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić. Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski włożyć w szystkie składniki na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć
Stare GaryPyszne klopsiki. Kmin rzymski i wędzona papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny! przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewart składniki pulpety 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina 1 średnia cebula , drobno posiekana 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 - 4 łyżki tartej bułki(...)czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików. W dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej. Obsmażać klopsy ze wszystkich stron, ok 6 minut. Najlepiej wkładać na patelnie po kilka klopsów ( np. 10 ) na raz. Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę
Stare Garymiesiąc dodam 1/4 łyżeczki to się chyba nie rozchoruje. Ja dodałam jeszcze łodyżki od koperku tą dolną część. Po ugotowaniu wyrzucam je. Gotować na małym ogniu 10 minut. Przygotowanie klopsów – mięso zmielić. ja mieliłam w thermomix, czas 2 sekundy, obroty 6. Cebulkę posiekać drobno i dodać do mięsa. Wrzucić paprykę słodką, majeranek, bułkę tartą, jajko. Wymieszać i doprawić
Kuchnia PokoleńKotlety mielone inaczej zwane też klopsy mielone to klasyczne danie z polskiej kuchni. Jest to danie mięsne obiadowe przygotowywane już przez nasze babcie. Kojarzą mi się z obiadem rodzinnym, gdzie na stole królują kotlety i schabowe a jako dodatek mamy ziemniaki, ogórki konserwowe i koniecznie kompot truskawkowy. Mniam! Przepis tu podany, to takie klasyczne mielone z dodatkiem cebulki, bez dodatkowych(...)mielone to danie, które zna praktycznie każdy. Chyba nie ma szans, by znaleźć osobę, która nigdy w życiu nie jadła polskiego mielonego . W mojej rodzinie używa się również określenia klopsy mielone , jednak to jest mniej powszechne nazewnictwo. Przepis na mielone jest prosty, jednak należy wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Najsmaczniejsze wychodzą, jeśli wykorzystamy mięso z szynki zamieszane w proporcji
To Musisz WiedziećKażda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zostało mi od wczoraj trochę łososia. Nie chciałam znowu robić go w ten sam sposób więc wyczarowałam coś takiego. Z tym jogurtowym dipem wyszło bardzo dobre
Kuchnia PokoleńPyszny obiadek dla całej rodzinki. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekany czosnek, jajko,majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić do smaku. Formować małe klopsiki. Do większego garnuszka wlać wywar lub wodę z kostką rosołową. Dodać potartą marchew, musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać klopsiki
Kuchnia Pokoleńklops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy(...)tartą jeżeli mięso jest za rzadkie. Mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę masy mięsnej, kładziemy na niej ugotowane (i obrane) jajka i wykładamy pozostałe mięso. Wierzch klopsa posypujemy bułką tartą i pieczemy około godziny w temperaturze
Cukiernia PychotkiPieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjadł słynnych już wegańskich klopsików z Ikea, albo chociażby o nich ni słyszał? Muszę przyznać, że jak na klopsy (za którymi nie przepadam) są całkiem smaczne, ale że bardzo rzadka bywam w tym sklepie, to postanowiłam zrobić ich własną wersję. Dla ułatwienia sobie sprawy zostawiłam kilka do testów, i tak: smak uzyskałam w 99 % ten sam, różna jest konsystencja(...)przepadam za zmieloną paćką. Podsumowując: od teraz zawsze będę mieć zapas domowych w zamrażalniku. Składniki na 40-50 sztuk, w zależności do tego, jak duże klopsy będziesz kulać: puszka ciecierzycy czyli około 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g kukurydzy 200 g groszku 100 g jarmużu 1-2 cebule 200 g marchewki 100 g bułki tartej *oryginalne klopsiki zawierają też czerwoną
greenscarflodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel 70 g ser gouda 5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz
Kucharzyca