klopsy - 809 przepisów (strona:9/54)

Gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki) 45

oszukane , czyli gołąbki bez zawijania . Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon na nią trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej(...)majeranku. 5. Całość wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut. Jeśli masa będzie mało zwarta można dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z farszu formować podłużne klopsy, średniej wielkości. Z podanej porcji wyszło mi 8 klopsów. Na samym końcu gołąbki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia. 6. Do naczynia żaroodpornego

Gotuj z Prezesem
Klopsiki w sosie porowym 522

ustach. Są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jestem pewna, że każdy z Was sobie poradzi z ich przygotowaniem. Dodatek sosu porowego sprawia, że są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze. Klopsy w sosie porowym podawane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują rewelacyjnie. Do takiego obiadu nie może zabraknąć również warzyw, tutaj polecam Wam buraczki tarte, które sprawiają, że całe danie smakuje rewelacyjnie(...)Zapraszam serdecznie na pyszne klopsy w sosie porowym, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. To szybkie i smaczne danie obiadowe śmiało można przygotować na dwa dni, mając pewność, że po odgrzaniu będą smakować równie dobrze. PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE POROWYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki KLOPSY 400 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka

Przepiski.pl
Klopsy rybno-ziemniaczane 87

Klopsy rybno-ziemniaczne zasmakują wielbicielom ryb oraz tym którzy za nią średnio przepadają :). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Świetnie smakują z domową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja ok 300 gram ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 większe ząbki czosnku(...)jajko L 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę

Blog kulinarny S9.PL
Klopsy Drobiowe w Sosie Paprykowo - Pieczarkowym 70

chłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula(...)niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. W misce umieszczamy mięso, bułkę tartą, jajko, czosnek, cebulę, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz, Całość dokładnie wyrabiamy. Kulamy około 15 sztuk klopsów, delikatnie oprószamy mąką, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Klopsy przekładamy do garnka. 2. Na patelni po klopsikach smażymy papryki pokrojone w paski, następnie cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez

Dziś Ja gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 176

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szwedzkie klopsiki. 192

samej patelni (tzn. nie umytej z podsmażania cebuli i boczku) na oleju smażyć partiami klopsiki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą. Nie smażyć jednocześnie zbyt wielu klopsów. Chodzi o to, aby się nie dusiły tylko właśnie smażyły. Pomiędzy kolejnymi partiami klopsów można dolewać oleju. Po usmażeniu wszystkich klopsów zlać ewentualny nadmiar oleju i na tej samej patelni rozpuścić łyżkę(...)łyżki mąki i smażyć przez chwilę, mieszając cały czas. Do zasmażki wlać bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę. Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie

zadanie-gotowanie
Klopsy z kalafiora i ziemniaków 131

masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Klopsy kalafiorowo jajeczne 564

lodówce miałam kalafior i jakoś nie miałam pomysłu jak go wykorzystać. Więc zrobiłam klopsy z jajkiem oraz dodałam mieszankę przypraw do jajek . Jest w niej tyle różnych przypraw co bardzo wzbogaciło smak i aromat klopsów. Klopsy wyszły bardzo smaczne, więc polecam przy okazji braku pomysłu na jarski obiad.  Składniki: około 0,5 kg kalafiora 2 jajka ugotowane na twardo(...)zeszklić na maśle na złoto. Kalafior przełożyć do naczynia rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulkę, jajka, bułkę tartą, przypraw, surowe jajko i wszystko razem wymieszać. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoto na oleju kokosowym

Ala piecze i gotuje
A la gołąbki szybko i pysznie 138

Rewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować(...)przesmaży. Musi stracić kolor surowizny i lekko nabrać „rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej

Kuchnia Pokoleń
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 137

kufteh. Patrząc na te klopsy (czy też pulpety) myślę sobie, że wszystkie podobne, które do tej pory robiłem, to były pulpeciki. Klopsiątka po prostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji ze śliwką w środku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące

zadanie-gotowanie
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 148

Słyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka(...)masy z ciecierzycy i rozpłaszcz ją na dłoni. Na wierzchu ułóż jajko, po czym zamknij dłoń - wtedy masa otoczy jajko. Sklej ze sobą brzegi masy i uformuj zgrabny, jajowaty klops. Powtórz z pozostałymi jajkami i masą. Przy formowaniu pomaga zwilżanie dłoni wodą lub olejem.  Uformowane falafele obtocz w bułce tartej (czy kaszce kukurydzianej - mi akurat bułka się skończyła

Chilli Czosnek i Oliwa
KLOPS PIECZONY W ŚMIETANIE 136

najsmaczniejszy klops , który robię w swoim domu.Przepis kiedyś znalazłam w swojej szufladzie ,gdzie trzymam stare szpargały.Klops jest wyjątkowy zawsze ,bo piekę go gdy z oczu kąpią mi łzy ,świat jest oglądany w czarnych kolorach ,a dusza bardzo boli.Wczoraj był taki dzień ,smutny i bezsensowny , jednak wyrabianie mięsa pomogło mi zapomnieć o troskach związanych z tym dniem.Powoli wrabialam,dosypywałam przypraw(...)łzy przestały lecieć ,a noc stawała się powoli dniem i brzask dnia pojawił się na horyzoncie.Klops wyszedł wspaniały,pyszny ,a dzień słoneczny i myśli pozytywne.Spróbujcie zrobić takiego klopsa od serca,a nie pożałujecie!.Zapraszam. 80dag.mielonego karczku wieprzowego 2 bułki kajzerka 2 jajka 2 cebule 100 ml.oleju 1 duży kubek śmietany mąka1 łyżka sól,pieprz,papryka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso zemleć,dodać cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 171

dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce bądź mące. Obsmażamy z każdej strony. Niestety - przez żółty ser klopsy mogą się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli

Kuchnia po mojemu
Pulpety z indyka 154

zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej(...)indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów. 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej

Moja Delicja
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 152

tarce o dużych oczkach. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać klopsiki i nadal gotować na małym ogniu, aż klopsy będą ugotowane. Zabrało mi to około 15 minut. Wyjąć cebulę i wyrzucić, oczywiście nie trzeba. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. 3 ziemniaki – obrać ziemniaki, pokroić i ugotować w osolonej

Kuchnia Pokoleń
Klopsy z ziołami. 123

naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste(...)oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 237

Gotowane klopsy kto ich nie jadł, smak dzieciństwa. Miękki klops z aromatycznym sosem, którego bazą jest bardzo intensywny  wywar warzywny z koperkiem. Rozgniecione ziemniaki z mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam(...)dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję

Basia w kuchni
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 173

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1  jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)brązowego cukru do podania 3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry  ryż basmati przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 220 st C Klopsy : Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest

Stare Gary
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 146

chili – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SOS: - truskawki – 200 g - masło klarowane – 4 łyżki - cukier brązowy – 2 łyżki - kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy(...)rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Dosypujemy kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu

Ostra na Słodko
KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE 176

Były już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że  ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ...  Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz

Walijskie Pichcenie
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 496

danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem  laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano  na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na  wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona(...)papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut.  Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól,  pieprz, szczyptę papryki  i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety. D o  wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut

Walijskie Pichcenie
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2450

trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsy w sosie koperkowym na śmietanie 35

Klopsy z mielonego mięsa cielęcego i wieprzowego z dodatkiem śmietanki i papryki ugotowane w bulionie i podane w wyjątkowym sosie. KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM SKŁADNIKI 600 gramów łopatki cielęcej; 400 gramów łopatki wieprzowej; 1 litr domowego wywaru drobiowego lub wołowego; 1 duża bułka np. grahamka; mleko; 2 wielkie pęczki koperku lub 4 gdy niezbyt duże;... Artykuł Klopsy w sosie koperkowym

Kuchnia Tomka
Klopsy rybne w sosie koperkowym 44

Ugotowana i zmielona ryba połączona w jednolitą masę z ryżem oraz przyprawami, a następnie gotowana w formie klopsów. KLOPSY RYBNE SKŁADNIKI 1 duża świeża belona lub makrela; 50 gramów ryżu; jarzyna, jak do rosołu; liście laurowe, ziele angielskie; mleko; szafran; mielona kurkuma; harissa; masło; mąka pszenna; duży pęczek koperku; gęsta, kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis... Artykuł Klopsy rybne w sosie

Kuchnia Tomka
Klopsy w sosie cytrynowym z Grecji 37

Klopsy mięsne z dodatkiem ryżu duszone z warzywami podane w sosie z jajka i soku z cytryny. KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI 250 gramów mięsa mielonego 3/4 szklanki ryżu do risotto czerwona cebula natka pietruszki świeży koperek oliwa extra vergine duży ziemniak marchewka seler naciowy lub korzeniowy mały por lub dymka 3 wiejskie jajka mąka... Artykuł Klopsy w sosie cytrynowym

Kuchnia Tomka
Klopsy z indyka w sosie pomidorowym 39

Wypróbuj znakomite aromatyczne klopsy przygotowane z podudzi indyczych w delikatnym sosie pomidorowym. KLOPSY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 1,5 kilograma podudzi z indyka; pęczek świeżej kolendry; 1 czerwona cebula; 2 łyżeczki mielonej kolendry; dwie łyżeczki mielonego kminu rzymskiego; 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki; 1-2 papryczki chilli; 1-2 ząbki czosnku; imbir wielkości kciuka; puszka pomidorów;... Artykuł Klopsy

Kuchnia Tomka
Klopsy z indyka z kurkami i szparagami 44

KLOPSY Z INDYKA SKŁADNIKI 2 duże podudzia indycze o łącznej wadze 1,5 kilograma; pęczek zielonych szparagów; 200 gramów kurek; 200 gramów bobu; duży pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 jajko; 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej; kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na klopsy z indyka z kurkami i szparagami Artykuł Klopsy z indyka

Kuchnia Tomka
Klopsy cielęce w sosie grzybowym 37

KLOPSY CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny bez kości; 150 gramów ryżu basmati; jarzyny na wywar; liść laurowy, ziele angielskie; dymka; 1 wiejskie jajko; słodka papryka mielona; Twoja ulubiona przyprawa do mięsa; 2-3 łyżki pasty grzybowej; kwaśna śmietana 18% tłuszczu; skrobia ziemniaczana; sól, pieprz; przepis na klopsy cielęce w sosie grzybowym Artykuł Klopsy cielęce w sosie grzybowym

Kuchnia Tomka
Klopsy z łososia z groszkiem i dzikim ryżem 42

KLOPSY Z ŁOSOSIA SKŁADNIKI 300 gramów fileta z łososia bez skóry; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; liście szczawiu; świeża kolendra; kiełki zielonego groszku; 150 gramów groszku cukrowego; awokado; pomidorki koktajlowe; dziki ryż; biała komosa ryżowa; suszone liście limonki kaffir; Twoja ulubiona przyprawa do łososia; limonka; biały sezam; sól, pieprz; przepis na klopsy z łososia Artykuł Klopsy z łososia

Kuchnia Tomka
Klopsiki w sosie teriyaki 137

Nieco odmienna wersja klopsików w orientalnym wydaniu. Pyszne klopsiki w bardzo prostym do przygotowania aromatycznym  sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko  2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)sojowy całość krótko gotujemy cały czas mieszając na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy klopsiki. Mięso dusimy w sosie cały czas mieszamy aby klopsy wchłonęły część sosu, następnie wlać wywar od gotowania klopsów. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w jednej trzeciej szklanki wody i dodajemy do pulpetów całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia gotujemy do momentu

Andzia Pichci
Klopsy + film 123

Pyszne i sycące, delikatnie pikantne, bardzo proste w przygotowaniu klopsiki w sosie własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej(...)oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Następnie do klopsików wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy około 10-15 minut, od czasu do czasu

Smakowite Dania
Zupa curry z klopsami z indyka 122

bardzo drobno. Czosnek przecinać przez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe klopsy. W garnku smażyć pastę curry z odrobiną wody około 2 minut. Następnie wlać wywar drobiowy, mleczko kokosowe, sok i skórkę z limonek i pozostały sos rybny. Zagotować, dodać klopsy. Zmniejszy

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki z kosmosy ryżowej i marchewki 131

Wszelkiej maści kotlety/pulpety/pasztety powinny być naszymi narodowymi potrawami, bo naprawdę kochamy takie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam(...)zajmuje 5 minut maksymalnie). Śmiało można też zamrozić część masy, i w dniu przygotowywania na obiad, tj. rano wyjąć z zamrażalnika i tuż przed planowanym obiadem po prostu nakulać klopsów i usmażyć. Składniki na 12 sztuk: 350 g kosmosy ryżowej lub kaszy jaglanej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 300 g marchewki 1-2 cebule 50 g płatków owsianych

greenscarf
Klopsy z łososia 130

rybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo malutkie kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo bo będą sucha. Jak lubicie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy

Kuchnia Pokoleń
Jak z jednego przepisu nakulać klopsów, zrobić pasztet i burgery? 249

Zostawiam moje Miśki na całe 5 dni, a że jak zwykle mam mało czasu to zrobiłam 3 w 1, czyli z jednej „masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion(...)jaki użyjesz. Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz z przyprawami do masy ryżowej oraz mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gotowa masa idealnie nadaje się do kulania klopsów. Klopsiki można smażyć i piec, ale przed tym należy je delikatnie obtoczyć np. w mąkę kukurydzianej. Smaż po obu stornach na złoto. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 klopsików

greenscarf
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 139

Taki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki(...)środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem

Kucharzyca
Zupa pomidorowa z klopsikami 255

przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-221 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-221 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki - zupa Z warzyw i mięsa gotujem powoli wywar Składniki - klopsy Szalotkę siekamy i podsmażamy... ...i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami Z masy mięsnej formujemy klopsiki... ...które parzymy w gorącym wywarze Warzywa z odcedzonego wywaru blendujemy... ...i razem z klopsami wracamy

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 192

przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-221 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-221 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki - zupa Z warzyw i mięsa gotujem powoli wywar Składniki - klopsy Szalotkę siekamy i podsmażamy... ...i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami Z masy mięsnej formujemy klopsiki... ...które parzymy w gorącym wywarze Warzywa z odcedzonego wywaru blendujemy... ...i razem z klopsami wracamy

Kulinarna Pokusa
Klopsy w sosie pomidorowym 148

Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą(...)odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy klopsy rumienimy mąkę (powinna być jasnobeżowa) a następnie uzyskaną zasmażkę podlewamy sosem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy z powrotem z patelni do garnka z mięsem. Mieszamy delikatnie

Qchnia po prostu
Pikantny sos pomidorowy z klopsikami i brązowym makaronem 149

garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę pomidorów, wodę,wywar, dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę, posiekaną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić klopsy, zmniejszyć gaz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz(...)miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Klopsy z kalafiora 189

klopsiki z kalafiora można wykorzystać nie tylko do obiadu, ale również na śniadanie. Ja miałam na następny dzień kanapkę z klopsem posmarowanym cienko musztardą i smakowało mi jeszcze bardziej :-) Klopsy robi się bardzo łatwo, z tym że trzeba się liczyć, że trochę czasu zajmie ugotowanie, a następnie ostudzenie kalafiora. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 jajka mały pęczek koperku tarta bułka(...)ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać umyty i drobno posiekany koper, ostudzony kalafior, doprawić solą i pieprzem. Całość zagnieść i dodać tartej bułki, tak żeby dało się formować klopsy (kilka łyżek, ale nie za dużo, bo stracimy smak kalafiora). Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obu stron na nie za dużym ogniu. Podawać ciepłe do obiadu lub zimne

Passions hobbies life