klopsy - 809 przepisów (strona:8/54)

Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 205

jestem w takiej sytuacji, więc w najbliższej przyszłości możecie spodziewać się szybkich dań ze składników, które z pewnością znajdują się w każdej lodówce czy spiżarni. Na pierwszy ogień idą klopsy, które przez moją wszystkożerną;) rodzinę zostały okrzyknięte idealnymi klopsami imitującymi mięso mielone. Wegetariańskie klopsy     Składniki *:    1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki(...)soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem aż do zarumienienia. Smacznego

VegUlka
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 962

Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem(...)gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej Smacznego ! Post Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
No i klops! Prosto z Kalifornii 289

każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki(...)wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku

Jem więc Jestem
Gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki) 58

oszukane , czyli gołąbki bez zawijania . Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon na nią trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej(...)majeranku. 5. Całość wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut. Jeśli masa będzie mało zwarta można dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z farszu formować podłużne klopsy, średniej wielkości. Z podanej porcji wyszło mi 8 klopsów. Na samym końcu gołąbki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia. 6. Do naczynia żaroodpornego

Gotuj z Prezesem
Klopsiki w sosie porowym 542

ustach. Są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jestem pewna, że każdy z Was sobie poradzi z ich przygotowaniem. Dodatek sosu porowego sprawia, że są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze. Klopsy w sosie porowym podawane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują rewelacyjnie. Do takiego obiadu nie może zabraknąć również warzyw, tutaj polecam Wam buraczki tarte, które sprawiają, że całe danie smakuje rewelacyjnie(...)Zapraszam serdecznie na pyszne klopsy w sosie porowym, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. To szybkie i smaczne danie obiadowe śmiało można przygotować na dwa dni, mając pewność, że po odgrzaniu będą smakować równie dobrze. PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE POROWYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki KLOPSY 400 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka

Przepiski.pl
Klopsy rybno-ziemniaczane 97

Klopsy rybno-ziemniaczne zasmakują wielbicielom ryb oraz tym którzy za nią średnio przepadają :). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Świetnie smakują z domową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja ok 300 gram ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 większe ząbki czosnku(...)jajko L 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę

Blog kulinarny S9.PL
Klopsy Drobiowe w Sosie Paprykowo - Pieczarkowym 79

chłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula(...)niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. W misce umieszczamy mięso, bułkę tartą, jajko, czosnek, cebulę, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz, Całość dokładnie wyrabiamy. Kulamy około 15 sztuk klopsów, delikatnie oprószamy mąką, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Klopsy przekładamy do garnka. 2. Na patelni po klopsikach smażymy papryki pokrojone w paski, następnie cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez

Dziś Ja gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 181

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szwedzkie klopsiki. 196

samej patelni (tzn. nie umytej z podsmażania cebuli i boczku) na oleju smażyć partiami klopsiki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą. Nie smażyć jednocześnie zbyt wielu klopsów. Chodzi o to, aby się nie dusiły tylko właśnie smażyły. Pomiędzy kolejnymi partiami klopsów można dolewać oleju. Po usmażeniu wszystkich klopsów zlać ewentualny nadmiar oleju i na tej samej patelni rozpuścić łyżkę(...)łyżki mąki i smażyć przez chwilę, mieszając cały czas. Do zasmażki wlać bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę. Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie

zadanie-gotowanie
Klopsy z kalafiora i ziemniaków 138

masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Klopsy kalafiorowo jajeczne 569

lodówce miałam kalafior i jakoś nie miałam pomysłu jak go wykorzystać. Więc zrobiłam klopsy z jajkiem oraz dodałam mieszankę przypraw do jajek . Jest w niej tyle różnych przypraw co bardzo wzbogaciło smak i aromat klopsów. Klopsy wyszły bardzo smaczne, więc polecam przy okazji braku pomysłu na jarski obiad.  Składniki: około 0,5 kg kalafiora 2 jajka ugotowane na twardo(...)zeszklić na maśle na złoto. Kalafior przełożyć do naczynia rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulkę, jajka, bułkę tartą, przypraw, surowe jajko i wszystko razem wymieszać. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoto na oleju kokosowym

Ala piecze i gotuje
A la gołąbki szybko i pysznie 143

Rewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować(...)przesmaży. Musi stracić kolor surowizny i lekko nabrać „rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej

Kuchnia Pokoleń
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 143

kufteh. Patrząc na te klopsy (czy też pulpety) myślę sobie, że wszystkie podobne, które do tej pory robiłem, to były pulpeciki. Klopsiątka po prostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji ze śliwką w środku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące

zadanie-gotowanie
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 158

Słyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka(...)masy z ciecierzycy i rozpłaszcz ją na dłoni. Na wierzchu ułóż jajko, po czym zamknij dłoń - wtedy masa otoczy jajko. Sklej ze sobą brzegi masy i uformuj zgrabny, jajowaty klops. Powtórz z pozostałymi jajkami i masą. Przy formowaniu pomaga zwilżanie dłoni wodą lub olejem.  Uformowane falafele obtocz w bułce tartej (czy kaszce kukurydzianej - mi akurat bułka się skończyła

Chilli Czosnek i Oliwa