Klopsy mięsne z dodatkiem ryżu duszone z warzywami podane w sosie z jajka i soku z cytryny. KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI 250 gramów mięsa mielonego 3/4 szklanki ryżu do risotto czerwona cebula natka pietruszki świeży koperek oliwa extra vergine duży ziemniak marchewka seler naciowy lub korzeniowy mały por lub dymka 3 wiejskie jajka mąka... Artykuł Klopsy w sosie cytrynowym
Kuchnia TomkaWypróbuj znakomite aromatyczne klopsy przygotowane z podudzi indyczych w delikatnym sosie pomidorowym. KLOPSY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 1,5 kilograma podudzi z indyka; pęczek świeżej kolendry; 1 czerwona cebula; 2 łyżeczki mielonej kolendry; dwie łyżeczki mielonego kminu rzymskiego; 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki; 1-2 papryczki chilli; 1-2 ząbki czosnku; imbir wielkości kciuka; puszka pomidorów;... Artykuł Klopsy
Kuchnia TomkaKLOPSY Z INDYKA SKŁADNIKI 2 duże podudzia indycze o łącznej wadze 1,5 kilograma; pęczek zielonych szparagów; 200 gramów kurek; 200 gramów bobu; duży pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 jajko; 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej; kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na klopsy z indyka z kurkami i szparagami Artykuł Klopsy z indyka
Kuchnia TomkaKLOPSY CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny bez kości; 150 gramów ryżu basmati; jarzyny na wywar; liść laurowy, ziele angielskie; dymka; 1 wiejskie jajko; słodka papryka mielona; Twoja ulubiona przyprawa do mięsa; 2-3 łyżki pasty grzybowej; kwaśna śmietana 18% tłuszczu; skrobia ziemniaczana; sól, pieprz; przepis na klopsy cielęce w sosie grzybowym Artykuł Klopsy cielęce w sosie grzybowym
Kuchnia TomkaKLOPSY Z ŁOSOSIA SKŁADNIKI 300 gramów fileta z łososia bez skóry; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; liście szczawiu; świeża kolendra; kiełki zielonego groszku; 150 gramów groszku cukrowego; awokado; pomidorki koktajlowe; dziki ryż; biała komosa ryżowa; suszone liście limonki kaffir; Twoja ulubiona przyprawa do łososia; limonka; biały sezam; sól, pieprz; przepis na klopsy z łososia Artykuł Klopsy z łososia
Kuchnia TomkaNieco odmienna wersja klopsików w orientalnym wydaniu. Pyszne klopsiki w bardzo prostym do przygotowania aromatycznym sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)sojowy całość krótko gotujemy cały czas mieszając na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy klopsiki. Mięso dusimy w sosie cały czas mieszamy aby klopsy wchłonęły część sosu, następnie wlać wywar od gotowania klopsów. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w jednej trzeciej szklanki wody i dodajemy do pulpetów całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia gotujemy do momentu
Andzia PichciPyszne i sycące, delikatnie pikantne, bardzo proste w przygotowaniu klopsiki w sosie własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej(...)oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Następnie do klopsików wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy około 10-15 minut, od czasu do czasu
Smakowite Daniabardzo drobno. Czosnek przecinać przez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe klopsy. W garnku smażyć pastę curry z odrobiną wody około 2 minut. Następnie wlać wywar drobiowy, mleczko kokosowe, sok i skórkę z limonek i pozostały sos rybny. Zagotować, dodać klopsy. Zmniejszy
Kuchnia PokoleńWszelkiej maści kotlety/pulpety/pasztety powinny być naszymi narodowymi potrawami, bo naprawdę kochamy takie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam(...)zajmuje 5 minut maksymalnie). Śmiało można też zamrozić część masy, i w dniu przygotowywania na obiad, tj. rano wyjąć z zamrażalnika i tuż przed planowanym obiadem po prostu nakulać klopsów i usmażyć. Składniki na 12 sztuk: 350 g kosmosy ryżowej lub kaszy jaglanej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 300 g marchewki 1-2 cebule 50 g płatków owsianych
greenscarfrybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo malutkie kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo bo będą sucha. Jak lubicie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy
Kuchnia PokoleńZostawiam moje Miśki na całe 5 dni, a że jak zwykle mam mało czasu to zrobiłam 3 w 1, czyli z jednej „masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion(...)jaki użyjesz. Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz z przyprawami do masy ryżowej oraz mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gotowa masa idealnie nadaje się do kulania klopsów. Klopsiki można smażyć i piec, ale przed tym należy je delikatnie obtoczyć np. w mąkę kukurydzianej. Smaż po obu stornach na złoto. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 klopsików
greenscarfTaki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki(...)środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem
Kucharzycaprzygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-221 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-221 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki - zupa Z warzyw i mięsa gotujem powoli wywar Składniki - klopsy Szalotkę siekamy i podsmażamy... ...i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami Z masy mięsnej formujemy klopsiki... ...które parzymy w gorącym wywarze Warzywa z odcedzonego wywaru blendujemy... ...i razem z klopsami wracamy
Kulinarna Pokusaprzygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-221 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-221 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki - zupa Z warzyw i mięsa gotujem powoli wywar Składniki - klopsy Szalotkę siekamy i podsmażamy... ...i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami Z masy mięsnej formujemy klopsiki... ...które parzymy w gorącym wywarze Warzywa z odcedzonego wywaru blendujemy... ...i razem z klopsami wracamy
Kulinarna Pokusa