klopsy - 659 przepisów

Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 64

laurowe,ziele angielskie,grzybki. ja lubię jak grzybki są większe, ale możecie też pokroić je drobno. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć koszyk do gotowania na parze, ułożyć klopsy, przykryć. Gotować 100 C, czas 45 minut Zdjąć koszyk, do naczynia miksującego wsypać mąkę. Zamknąć, gotować 100 C , czas 5 minut. Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę(...)pietruszki,wymieszać. Podawać ziemniakami lub ryżem. Wykonanie bez Thermomix Klopsy jak wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, wrzucić klopsy i gotować

Kuchnia Pokoleń
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 158

Klops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek(...)blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops drobiowy faszerowany papryką 831

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 173

Pamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym(...)Jorku. Kopru włoskiego w tym przepisie nie da się niczym zastąpić – to on nadaje klopsom „to coś”, ten włoski sznyt. Koper włoski ma bardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy

Karo in the Kitchen
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 89

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)zróbcie! Nie przerażajcie się ilością składników podanych na liście – te klopsy naprawdę robią się prawie same a składniki nie są wyszukane. Nie ma przy nich wiele pracy, nie smażymy mięsa – klopsy są tak duże, że zamiast obsmażać je najpierw na patelni po prostu pieczemy je w piekarniku – to bardzo wygodne. Nie gotujemy ich w sosie na kuchence, a również

Karo in the Kitchen
Klops z jajkiem czyli pieczeń rzymska 377

naszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę sobie wybrać(...)który kawałek zostanie zmielony. Gdy ten krok mamy już za sobą, reszta jest mało skomplikowana. Wystarczy wymieszać mięcho z jajkiem, bułką i przyprawami, upiec w piekarniku i obiad gotowy. Klops na zimno jest doskonałą wędliną. Jego smak zależy głównie od mięsa. Moja ulubiona wersja to połączenie wieprzowiny i piersi z kurczaka. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Klops w cieście francuskim 132

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops z jajkiem 200

zdecydowanie przebijają smakiem ich kupne odpowiedniki. Większość osób jednak woli kupić niż przygotować coś samodzielnie. Bo to trudne, bo czasochłonne, bo pewnie nie wyjdzie... Nie prawda! Spróbujcie zrobić ten klops :) Klops z jajkiemprzepis na dwie keksówki 1kg mięsa mielonego (najlepiej kupić kawałek dowolnego mięsa wieprzowego i samemu je zmielić)4 ugotowane i obrane jajkaduża cebuladuża sucha bułkapęczek świeżej natki

365 dni dookoła kuchni
Klasyczne kotlety mielone 403

grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)nagrzany, żeby nie zrobiła się skorupa przypieczona na klopsach. Mięso musi powoli na średnim ogniu, a nawet średnio-małym ogniu się smażyć i "przechodzić". Podczas smażenia kilkukrotnie przewracamy klopsy z jednej strony na drugą i smażymy aż uzyskają kolor jak na zdjęciu. Tak prosto, a tak pysznie

Anielska Kuchnia Ani
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 106

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy(...)przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :)klops z cukinią w środku

Bon Appetit Małgorzaty
Klopsy w skórkach 96

Kiedy mamy dość typowych wędlin kupionych w sklepie i chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.    Składniki: -6 ćwiartek z kurczaka -0,5 kg łopatki -3 jajka -3 czerstwe bułki -przyprawa do mięs lub barbecue -pieprz -sól lub warzywko -3 marchewki -jedna cebula -3 ząbki czosnku -olej(...)Zostawiamy kilka całych  kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę.    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy

Maminek kulinarny
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE 112

Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora.  Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :))  Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich

Walijskie Pichcenie
Klops z jajkiem (pieczeń rzymska) 1225

Klops z jajkiem (pieczeń rzymska) jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, podana z ulubionym sosem np. chrzanowym czy tatarskim. Jest prosta w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie, szczególnie na wielkanocnym stole. Jeśli znudzi nam się wersja podstawowa,  możemy tworzyć własne kombinacje, dodając do pieczeni pieczarki, starty parmezan, chilli lub marchewkę oraz własną mieszankę przypraw i ziół(...)Klops z jajkiem (pieczeń rzymska)  800 g mięsa mielonego wieprzowego  1 średnia cebula bułka kajzerka  mleko do zamoczenia bułki 5 jajek + 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, suszona pietruszka 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Bułkę moczymy w mleku, aby rozmiękła. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone

Ivka w kuchni
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 126

niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Klops Gargamela na mleku skondensowanym 180

jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc idealny klops. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania