znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki(...)pomidorami bądź z keczupem. Mąż zajada się bez dodatków, bo nie chce sobie psuć smaku pysznego mięska. Polecam, bo w bardzo prosty sposób można urozmaicić codzienne posiłki :-) Składniki na klopsa z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki
Rozpustne gotowanieczekamy aż się zrobi. I właśnie ważne: na dobrze rozgrzaną patelnię! Jeśli wrzucimy na słabo rozgrzaną to burger zamiast się usmażyć to się ugotuje i będziemy mieli klasycznego klopsa. I, nomen omen, będzie klops. Ważna rzecz: smażymy na SUCHEJ patelni. Antrykot jest tłusty, więcej tłuszczu mu nie potrzeba. Zaczynamy zatem od klasycznego cheesburgera: bułki hamburgerowe naturalne (z TEGO przepisu
Marder&Marder Manufacturezapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w sosie grzybowym i ziemniaki boulangère. Prawdziwym hitem były właśnie te ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w bulionie. Ale po wchłonięciu tego bulionu były po prostu fantastyczne(...)póki co zostajemy przy polędwiczce. Klops i ziemniaki w kolejnych wpisach. duża polędwiczka wieprzowa 200 g świeżych liści szpinaku 100 g sera feta cebula ząbek czosnku masło i olej do smażenia sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu Szpinak myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy przez jakieś 2 minuty na maśle z dodatkiem oleju (na dużej patelni
Marder&Marder Manufacturegłówna bohaterka Alicja wyciąga z zamrażalnika 3 kg mielonego z planem zrobienia gołąbków, ostatecznie jednak za namową Joanny z lekkim żalem rezygnuje z gołąbków na rzecz mało czasochłonnych "klopsów nadziewanych jajkiem na twardo i pieczonych w piecyku", których to w wyniku nieoczekiwanych obrotów akcji nie ma okazji zrobić, jednak to już inna historia... ja natomiast klopsy zrobiłam, za przypomnienie
Kuchenne aromatylekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy. Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa. Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu(...)Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka
Proste Potrawypołączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe w wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne(...)Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z tej strony składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki startej skórki
Stare Garysyte, delikatnie pikantne, bardzo proste w wykonaniu klopsiki w sosie własnym . To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę że zasmakują każdemu . składniki na 10 klopsów 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 5 łyżek margaryny 2 ząbki czosnku odrobina płatków chili 2 szklanki bulionu ( może być z kostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis Na patelni(...)chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie podlewamy 2 szklankami bulionu i dusimy około 20 minut, od czasu do czasu obracając. Sos zagęszczamy
Smakowite DaniaPieczeń rzymska, inaczej nazywana klopsem to danie, które moim zdaniem jest ulepszoną wersją - tak popularnych na naszych stołach - kotletów mielonych. Nie deprecjonuję kotletów , bo również mi smakują, ale uważam, że pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego(...)mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni. SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską
Zofianapapryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu do podania ryż lub kasza przygotowanie Klopsy : Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć
Stare Garytorze wyścigowym.. Na końcówce wbiegłam zdyszana na metę.. znaczy się do domu, Moja połówka zapytała się mnie co mnie tak goni.. Odparłam że muszę wrzucić klopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem(...)wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy i gotować przez godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pomidory i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Pogotować jeszcze
Na słodko lub wytrawniekości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki(...)wodę, stawiamy na ten sam lecz wyłączony palnik. Robimy z nich purée (używamy blendera, widelca lub innego przyrządu). Dodajemy masło i mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej
Kitchens AlphabetSkładniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę(...)Ryż płukamy i odsączamy na sitku, a następnie dokładamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące. Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion. Dodajemy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Wkładamy również klopsiki
O kuchni z uczuciemPieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego(...)wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować. SMACZNEGO: Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy