kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:79/357)

Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem 166

Dziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem . Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce(...)przygotowujecie swoje łazanki? Może spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska

Słodkie okruszki
Kulebiaki 211

łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml roztopionego, letniego masła klarowanego; Szczypta soli. Nadzienie: 250 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z soku); 50 g suszonych grzybów; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka kminku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania blachy(...)grzyby, przecedzić przez sito (aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń) i wlać do garnka z grzybami. Gdyby płynu z moczenia grzybów było zbyt mało, należy dolać niewielką ilość zimnej wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości.  Ugotowaną kapustę z grzybami

Gospodyni Miejska
Łazanki z pieczarkami (wegetariańskie) 186

kiełbasy, ale do tej potrawy mięso jest całkowicie zbędne i dodatek pieczarek równie dobrze urozmaici jej smak. Składniki: pół opakowania kwadratowego makaronu do łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek Przygotowanie [the_ad id="6999"] Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu(...)trakcie gotowania kapusty, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Oba składniki smażymy na patelni do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną wcześniej odcedzoną. Wsypujemy przyprawy i całość przysmażamy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy i podajemy. [caption id="attachment_7052" align="aligncenter" width="1024"] Łazanki

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 109

Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu(...)włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 127

Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu(...)włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem 165

Naleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie! Składniki: naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 3 szklanki pełnego mleka szklanka wody gazowanej łyżeczka soli łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia zasmażana kapusta: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża czerwona cebula łyżka smalcu łyżka

Pyry na Gaz
Golonka gotowana i podpieczona 127

godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać

dom-agi.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 81

wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę(...)posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę

Za drzwiami kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 132

wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę(...)posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę

Za drzwiami kuchni
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 200

Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)kiszonej kapusty 250 g pieczarek cebula sól, pieprzDodatkowo: białko jajka garść sezamu Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 165

mroźnych poranków, za skrzącym się w słońcu białym puchem, za skrzypiącymi pod nogami zaspami. Z tej okazji przydałoby się ugotować coś dobrego na obiad. Pomysł z upieczeniem kurczaka na kiszonej kapuście wydał się bardzo trafiony, a danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi. Co ja mówię, nie tylko(...)smaczne, ale wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)* 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych) 100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól

Obiad gotowy
Wytrawny frgál na Lysej Horze 123

części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki(...)szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli  Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, a drożdże rozrabiamy w odrobinie letniej wody. Margarynę roztapiamy i mieszamy z mąką. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i ugniatamy ciasto. Zostawiamy aż wyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą.  Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
żeberka w kapuście 202

Składniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól pieprz wędzona papryka (półsłodka) ziele angielskie liście laurowe Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć(...)odłozyć na bok. Na tej samej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało. Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym

stajnia gołębie od kuchni
Krautstrudel - strudel z kapustą 167

Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować. Składniki na strucle o długości 36-38 cm: Ciasto: 300 g mąki  150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania