kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:82/357)

Bułeczki z pieczarkami 127

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)sojowe) 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)'; document.write

moj przepis na
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 178

Kassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób  schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami(...)wtedy dużo czasu. Bardzo polecam! Wspomagałam się przepisem zamieszczonym na blogu  Niki   Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny  (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru  3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu

Stare Gary
Wegetariański bigos 118

jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala (choć pod nosem dodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :)  Potrzebne składniki:   1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa  2 ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki(...)papryki 0,5 łyżeczki gorczycy sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, jak się zeszkli dodajemy kiszoną kapustę (pokrojoną wcześniej) i poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy również przyprawy i gotujemy na bardzo małych ogniu przez ok. 1 godziną ciągle mieszając i dolewając wodę tak aby zakrywała

Łycha smaków
Wegański bigos 154

ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis: Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty ( w tym 0,5 kg z marchewką) 300 g pieczarek portobello 30- 60 g suszonych grzybków ( podgrzybki, borowiki, kozaki) 6 suszonych śliwek 10 suszonych pomidorów (mogą być(...)jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy również około ½ papryki słodkiej i ½ łyżeczki majeranku, tak aby nam odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
Wegański bigos 146

ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis: Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty ( w tym 0,5 kg z marchewką) 300 g pieczarek portobello 30- 60 g suszonych grzybków ( podgrzybki, borowiki, kozaki) 6 suszonych śliwek 10 suszonych pomidorów (mogą być(...)jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy również około ½ papryki słodkiej i ½ łyżeczki majeranku, tak aby nam odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
Najtańsza wigilia 130

tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik(...)Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się

Kryzysowa Książka Kucharska
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 189

tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą(...)potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany

Przepysznik - BLW i nie tylko
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 106

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)drożdży lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 150 ml mleka, lekko ciepłego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła lub oleju FARSZ 500 g kiszonej kapusty 500 ml warzywnego bulionu* lub wody 1 duża cebula 2 łyżki oleju przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych

cool and minty
Schab z kiełbaskami pieczony w kapuście. Kilka słów o próżniowym pakowaniu żywności 137

Dzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa. Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver® Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą i podany z zielonymi kluseczkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placki pszenne z "kyselé zelí" 110

może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 503

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)roku przygotowuję go coraz więcej, bo uwielbiam jak coś zostanie i wtedy resztę zamrażam i z przyjemnością zajadamy się nim np. w ciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 65

smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety . W arzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą

Moja Delicja
Zupa z kiszonych buraków 80

już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam Amatorom kiszonek polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych

Lamarida.pl
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 122

dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki(...)tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika smarowałam jajkiem i posypałam sezamem. Farsz 1kg kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki smalcu, pieprz ziołowy, pieprz czarny, 1duży pęczek natki pietruszki, sól do smaku. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, płuczemy i gotujemy

Leśny Zakątek