tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą(...)potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany
Przepysznik - BLW i nie tylkoPuszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)drożdży lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 150 ml mleka, lekko ciepłego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła lub oleju FARSZ 500 g kiszonej kapusty 500 ml warzywnego bulionu* lub wody 1 duża cebula 2 łyżki oleju przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych
cool and mintyDzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa. Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver® Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą i podany z zielonymi kluseczkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamoże smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy
Kryzysowa Książka KucharskaBigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)roku przygotowuję go coraz więcej, bo uwielbiam jak coś zostanie i wtedy resztę zamrażam i z przyjemnością zajadamy się nim np. w ciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych
Kuchnia z widokiem na ogródsmaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety . W arzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą
Moja Delicjajuż wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam Amatorom kiszonek polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych
Lamarida.pldość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki(...)tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika smarowałam jajkiem i posypałam sezamem. Farsz 1kg kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki smalcu, pieprz ziołowy, pieprz czarny, 1duży pęczek natki pietruszki, sól do smaku. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, płuczemy i gotujemy
Leśny Zakąteksoku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem
Domowy Smak Jedzeniaplacków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru Odciśniętą kapustę drobno posiekaj i przełóż
Kulinarny S.O.S.placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru Odciśniętą kapustę drobno posiekaj i przełóż
Kulinarne S.O.S.Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem. Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubię mieć zapas kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku. Do kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję
Kolorowa kuchnia ElkiKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie - w słojach. Do kiszenia najlepsze są drobne jabłuszka zebrane ze starych jabłoni. Świetnie sprawdzą się owoce ze zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt(...)Natomiast jeśli mamy małe jabłuszka możemy zostawić je w całości. Do słoja dodajemy cynamon, goździki, liść winogron oraz pozostałe przyprawy. Zdrowe kiszonki: pomidory kiszone w jogurcie , kiszone rydze , domowa kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie
Gotujemy i jemyKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie - w słojach. Do kiszenia najlepsze są drobne jabłuszka zebrane ze starych jabłoni. Świetnie sprawdzą się owoce ze zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt(...)Natomiast jeśli mamy małe jabłuszka możemy zostawić je w całości. Do słoja dodajemy cynamon, goździki, liść winogron oraz pozostałe przyprawy. Zdrowe kiszonki: pomidory kiszone w jogurcie , kiszone rydze , domowa kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie
Korniszonkimąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 25 g grzybów suszonych 1 liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku sól, pieprz do smaku 1 mała cebula 20 g oleju Dodatkowo: kilka wędzonych(...)śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody) Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało
Themo przepisyPierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie sobie przygotować nawet dzień(...)mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam
My simple kitchenzasady, to było to kiedyś bardzo popularne danie na tych terenach. Niby składniki podobne, ale zdecydowanie różne od dania zwanego pańczkraut popularnego na Górnym Śląsku. Składniki: - olej - cebula - ziemniaki - kiszona kapusta Wykonanie: Kapustę kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dodajemy wodę z kapusty oraz ziemniaki(...)gotujemy. Jak zgęstnieje mieszamy z kapustą kiszoną
Kryzysowa Książka Kucharskamaksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą
Moja Delicja