kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:87/357)

Bigos 169

jeść od razu. Z poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna(...)pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone

Passions hobbies life
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 189

przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale podbija smak smażonego kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje(...)Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula 200ml bulionu drobiowego lub wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego 5 czubatych łyżeczek

Karo in the Kitchen
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 175

aggiunta di alloro, maggiorana, rosmarino e vino rosso. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g białej kapusty 500 g mieszanych mi ę s (pieczonych lub kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 gałązki majeranku 3 gałązki rozmarynu(...)ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach

La grande e la piccola cuoca
Wakacyjny Bigos 139

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś

ClauditteMissCooking
Bigos bardzo postny 150

Kupiłam kapustę kiszoną która była niestety kwaszona i to chyba octem. Niezbyt smaczna. A że potrzebowałam ugotować bigos postanowiłam wzbogacić  kapustę tak by była zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól

Proste Potrawy
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 212

ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu(...)Szczególnie jest to przydatne na drugi dzień. Gdy ich nie podlejemy będą suche. Ja zużyłam do ich podlania na drugi dzień ponad 200ml wody. Idealnie smakują podane z gotowaną kiszoną kapustą. Po ugotowaniu kapusty, odlewam nadmiar płynów (jest tego niewiele, bo daję mało wody do gotowania) i dodaję łyżkę oleju kokosowego i sporo świeżo mielonego pieprzu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos 116

Składniki: ok. 500 g schabu ok. 600 g kapusty kiszonej ok. 600 g kapusty białej 40 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki domowej nalewki, u … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 187

środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów

Weekendy w domu i ogrodzie
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 129

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie

Kuchnia w opałach
Surówka z kiszonej kapusty 181

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz

Gosia gotuje
Bigos z żeberkami 98

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania

karolgotuje
Bigos 64

którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest smaczny, pożywny i przyjemnie rozgrzewający. Składniki oraz sposób przygotowania: Na 1 kg kapusty kiszonej daję niecałe pół główki białej kapusty. Do garnka wkładam kapustę kiszoną, zalewam wodą na oko i gotuję tak 30 min. Potem dodaję posiekaną białą kapustę i gotuję pod przykryciem następną godzinę do półtorej dodając liście laurowe i ziele

Wasze Przepisy
KNEDLE Z KISZONĄ KAPUSTĄ ZE SKWARKAMI 168

Często robiłam knedle z owocami , ale wytrawne i z kiszoną kapustą nigdy.Dlatego spróbowałam z nadzieniem z kiszonej kapusty , a dla smaku polałam je pyszną omastą ze słoniny czyli skwarkami.Bardzo treściwe na jesienne,zimne dni danie.Zapraszam. 50 dag.ziemniaków ugotowanych 12-16 dag.mąki 2 jajka 30 dag.kapusty kiszonej 10 dag-20dag.skwarek 1cebula pieprz kminek vegeta sól inne przyprawy jak kto lubi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 263

marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez(...)minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Zupa botwinkowa z włoszczyzną zdjęcie Przepis jest tutaj   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem zdjęcie Przepis jest tutaj

To co kocham
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 137

kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby(...)moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania