Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości
Kuchnia domowa AniBaaardzo na czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy(...)którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się kapusty
mojewypiekiinietylkośmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się kapusty
mojewypiekiinietylkoCiasto: 500g mąki pszennej, 100g masła, 80g świeżych drożdzy lub 25g suszonych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru, jeżeli będzie się używało świeżych drożdży. Farsz: 400g kapusty kiszonej (już po odsączeniu), 2 duże marchwie (185g), 350g pieczarek, 3 mniejsze cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: białko. Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą marchwią
W kuchni u MonikiCiapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać
magiczna kuchnia KasiUwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło
Kulinarne S.O.S.Bigos z kiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca(...)sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać
Gotowanie-ukCIASTO: mąka pszenna - 1/2 kg jajko - 1 szt olej - 2 łyżki woda ciepła - 250ml sól - szczypta FARSZ: kapusta kiszona - 1 kg cebula - 2-3szt suszone grzyby - 10 dag sól pieprz olej - 6 łyżek Cebulę obrać, opłukać i posiekać , podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrajaną kapustę kiszoną przesmażyć chwilę razem i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie kapustę odcedzić
Camilla w kuchnikapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę(...)dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejuż niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garści kiszonej kapusty większy filet pstrąga przyprawy: sól i pieprz Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i tyle wody, aby uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy
KucharzycaZnakomity obiad lub kolacja Składniki • 0,6 kg mielonego mięsa z szynki lub łopatki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej(...)smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę dobrze odcisnąć z wody. 2. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, zostawić
W królestwie smaków Beatymięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę
Świat Domowej Kuchnigęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól(...)pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych). Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym
Codziennik Kuchenny