kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:89/357)

Kapusta z kminkiem- surówka 138

Składniki : 20 dag kiszonej kapusty 2 łyżeczki miodu płaska łyżeczka kminku ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: 20 dag kapusty kiszonej, jeśli bardzo mokra to lekko odcisnąć Gdyby kapusta była grubo szatkowana to rozdrobnić Dodać 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać Zmielić kminek i dodać do kapusty- ponownie wymieszać.Wszystko- gotowe. Surówki starczy dla dwóch osób, chyba, że nam zasmakuje i wtedy

Proste Potrawy
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 408

brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry(...)czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Łazanki 128

Dzisiaj trochę klasyki. Łazanki. Zimą doskonale sycą i rozgrzewają. Można je robić na słodko i wytrawnie. Dzisiaj proponuję łazanki z dwiema kapustami i wędliną.Wiem, że nie jest to żadne odkrycie ale może kogoś przepis zainteresuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2  cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki  olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek

Co w garnkach piszczy
Jak leczyć skutki kaca? 70

dostępny ale można go tanim kosztem wcześniej przygotować. Przepis TU (link) . Uzupełnia niedobór witamin i mikroelementów oraz korzystnie wpływa na proces detoksykacji. Skutecznie gasi pragnienie.     Sok z kiszonej kapusty   Naturalny probiotyk. Źródło witamin i składników mineralnych (zwłaszcza wit. C i B, a także potasu, wapnia i żelaza). Dodatkowo skutecznie gasi pragnienie.     Sok z ogórków kiszonych(...)Skład bardzo podobny do soku z kiszonej kapusty. Warto pozostawić wodę z ogórków kiszonych i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Naturalny probiotyk, uzupełnia poziom sodu i elektrolitów     Sok owocowy   Tak jak pisałem wcześniej, nadmierne spożycie alkoholu objawia się także obniżeniem poziomu glukozy (hipoglikemia). Dlatego warto sięgnąć po naturalne źródło fruktozy, czyli cukru prostego, który daje natychmiastowego

kuron.com.pl
Jak leczyć skutki kaca? 86

tanim kosztem wcześniej przygotować. Przepis TU (link) . Uzupełnia niedobór witamin i mikroelementów oraz korzystnie wpływa na proces detoksykacji. Skutecznie gasi pragnienie.     Sok z kiszonej kapusty   Naturalny probiotyk. Źródło witamin i składników mineralnych (zwłaszcza wit. C i B, a także potasu, wapnia i żelaza). Dodatkowo skutecznie gasi pragnienie(...)ogórków kiszonych   Skład bardzo podobny do soku z kiszonej kapusty. Warto pozostawić wodę z ogórków kiszonych i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Naturalny probiotyk, uzupełnia poziom sodu i elektrolitów     Sok owocowy   Tak jak pisałem wcześniej, nadmierne spożycie alkoholu objawia się także obniżeniem poziomu glukozy (hipoglikemia). Dlatego warto

kuron.com.pl
Kurczak po zbójnicku 873

pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Polecam!     Składniki: 7-8 pałek z kurczaka przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek mielony 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 100g pieczarek 70ml bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju     *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawami i odstawiamy(...)lodówki na conajmniej godzinę *** *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojoną i przepłukaną kapustę kiszoną, mieszamy i przesmażamy przez chwilę *** *** Kapustę zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę koncentratu i łyżkę miodu, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Mieszamy i jeszcze przez chwilę przesmażamy *** *** Kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia

Blog z Apetytem
Surówka z kiszonej kapusty i buraków 135

mnie kolor tej surówki.  Zobaczyłam ją w marcowym numerze KUCHNI i nie mogłam się jej oprzeć.  Jest prześliczna ale przede wszystkim pyszna!!! przepis odrobinę zmodyfikowany. Surówka z kiszonej kapusty i buraków 200 g kiszonej kapusty 2 buraki (upieczone) 1 jabłko 1 szalotka łyżka oleju z ostropestu Sól, cukier (po szczypcie) Kapustę odciskamy i siekamy. Buraki i jabłko obieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bigos 170

każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty)  - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem(...)dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos tym jest lepszy. Voila

Życie zamknięte w smaku
Paszteciki z kapustą i grzybami 82

macie już przygotowane menu wigilijne? Paszteciki z kapustą i grzybami, zwane także kapuśniaczkami to propozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu(...)Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki)) 100 g masła 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko

Przepisy na widelcu
Surówka z kapusty pekińskiej kiszonej, kapusty coolwrap, papryki i pora 122

Pamiętacie jak pisałam o kiszonej kapuście pekińskiej? Kiszę ją nadal i wykorzystuję do surówek takich jak ta. Kapusta coolwrap to kapusta płaska jak talerz, bardzo zdrowa i smaczna. Razem w jednej surówce sprawują się znakomicie. Polecam serdecznie, na zdrowie! Surówka z kapusty coolwrap, kiszonej na zdrowie! CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 77

przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście(...)czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać w drobną

niecodziennikpary
Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis 128

przygotować wcześniej, ponieważ doskonale przechowuje się w lodówce, To kapusta z grochem , bo o niej mowa i nasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz witalność. Kapusta z grochem(...)dorówna żaden inny tłuszcz. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Min. na postną kapustę z grzybami , wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną , oraz kapustę „bidulę „. Polecamy też pyszną kapustę z grzybami i makaronem. Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis Składniki: kiszona kapusta: 1 kg groch łuskany: 0,5 kg cebula: 1 szt. masło

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej 117

bardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym Składniki: Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem(...)wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z kapustą i pieczarkami 144

oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza to, że są gorsze. Po prostu smakują inaczej:) Pokochaliśmy je od pierwszego kęsa! Jeśli macie swoją kiszoną kapustę - świetnie, ale jeśli kupujecie - zwróćcie uwagę, cy jest kiszona czy może kwaszona (z dodatkiem octu). Tej ostatniej nie polecam. Robienie pierogów to jednak zajęcie czasochłonne. Ale można poukładać sobie czynności(...)pozostaje "tylko" ulepienie pierogów. Bawię się trochę, robiąc na niektórych z nich falbankę, by później usłyszeć: "A te z falbanką to z czym są?":) Składniki (na 40 sztuk): 500g kiszonej kapusty 300g pieczarek 1 duża cebula majeranek pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki oleju ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. W głębokiej

Obiad gotowy
Krokiety z kapustą i grzybami 129

się, można  podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól(...)pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość