Jedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać
Smakołyki AsiPyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa Anityle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki: 500g makaronu łazanki 1/2 główki małej, białej kapusty 300g kapusty kiszonej z kminkiem 200g pieczarek 300g wędzonego boczku 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem(...)suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnysztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać ząbki czosnku na gołąbki wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, namoczone w wodzie pokrojone drobno suszone grzyby razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary(...)szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru(...)ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśniki faszerujemy kapustą z grzybami i robimy krokiety
Kuchnia Bon Appetitsię nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit , za dodanie(...)kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi
Weekendy w domu i ogrodziejajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej(...)oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy go do kapusty. Kapustę kiszoną rozluźniamy, gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liści laurowymi. Kapustę i grzyby siekamy/mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy
Mieszam w Garnkuktórej znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy
Aga w kuchniSkładniki boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę
W Mojej Kuchni LubięKapusta ugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem. Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki masła 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości(...)dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wywarem z żeberek, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
Trzeci talerzszczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy
Pelusiowa Kuchniaudało mi się z uwagi na natłok zajęć zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo(...)odłożyłem je do miseczki, wywar zdjąłem z ognia i pozostawiłem w garnku. Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem
Wyprawy kulinarnewymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz(...)Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach
Gotowanie Patki