kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:103/357)

Pasztet z cukinii z kaparami 81

cukinią nie przepada i ja (ale to akurat nic dziwnego). Przyprawy możecie dodać różne. Z ziołami też można pokombinować. Z czym go zjedliśmy? A z surówką z czerwonej kiszonej kapusty z marchewką. Przepis na tę surówkę wrzucę niebawem, najpierw muszę opublikować przepis na samą kiszoną kapustę. Myślę, że może w niedzielę się skuszę. Odkąd zrobiłam ją pierwszy

Kardamonovy
Pierogi z kapusty mieszanej 130

jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. 2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak rybny z warzywami 119

czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego

R'n'G Kitchen
Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną) 169

szegedyńskim z pewnością wszyscy słyszeli. Jeden z najbardziej znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Szeged. Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki) -2 duże cebule -600 g kiszonej kapusty -0,5 l bulionu -2 łyżki masła -słodka papryka -kminek -ziele angielskie

Zielona Kuchnia
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty i marchewki 189

Składniki: 1 kg czerwonej kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 1 mała cebula 4 łyżki oleju roślinnego pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy na mniejsze paski. Obrane jabłka oraz marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość polewamy olejem, oprószamy pierzem i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Wigilijna kapusta z grzybami 151

wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć.  Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz  do pierogów,  uszek czy krokietów.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny

magiczna kuchnia Kasi
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 214

choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona  z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa.  Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka cukru 2 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 456

dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku(...)szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować do miękkości ok. 30 minut. – Kapustę białą poszatkować, gotować w osolonej

To co kocham
Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów 86

się tak szybko. Kwas mlekowy, który powstaje w czasie kiszenia, wspomaga pracę jelit. Poprawia też ich szczelność. Organizm łatwiej radzi sobie z wchłanianiem materii i obniża poziom cholesterolu. Poprawia się też wchłanianie witamin, a w szczególności witaminy z grupy B oraz K, T i A. Kiszonki naturalnie poprawiają odporność. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają dużo witaminy C. Ona wspomaga przeziębienia(...)jelit. Dezynfekcja układu trawiennego to podstawa normalnego funkcjonowania. I to nie tylko od święta, ale codziennie. Regularne picie choćby zakwasu z buraka na czczo, zamiast kawy, przyniesie cudowne rezultaty. Kiszona kapusta do obiadu to lepszy wybór niż smażone na głębokim tłuszczu i zaprawiane tłustą śmietaną warzywa. Możesz niskim nakładem pracy przygotować je sama, nie wydając przy tym fortuny. Kiszone jest

ProstePesto.pl
Kapusta zasmażana 523

Kapusta kiszona zawiera bardzo dużo witaminy C oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki

kgwjanczewo
Pierogi z wołowiną i kapustą 180

Coś dla miłośników tradycyjnej kuchni. Popularne i  lubiane pierogi z mięsem, to u mnie zawsze pierogi z wołowiną, z dodatkiem kapusty kiszonej. Smakują dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula  3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta

Praktyczna pl
Bigos z kapusty mieszanej 146

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.  Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą kiszoną. 154

Składniki: -0,5 kg. kapusty kiszonej -smalec -przyprawy: sól pieprz ziele angielskie liść laurowy -2 szklanki mąki + troszkę do podsypania -1 jajko -3/4 szklanki ciepłej wody -cebula Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Od czasu do czasu dolewamy wodę by się nie przypaliło. Podsmażamy aż zmięknie. Mąkę, jajko, sól

Magia jedzenia.
Pierogi z kapustą i grzybami 186

mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona(...)łyżki oleju.  Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapustyKapustę dobrze

Z miłości do słodkości
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 155

Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy(...)godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę oraz grzyby

codojedzenia
Bigos staropolski 183

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smaczny bigos wegetariański 129

bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego wina pół(...)cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy cebulę i szklimy ją mieszając od czasu do czasu. Potem do garnka, do cebuli wrzucamy kapustę kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

Dorota Smakuje
Surówka z marchewki i ananasa 76

jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą

Kardamonovy
Gołąbki z przepysznym farszem 128

osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap 200 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej wołowiny 250 g ryżu 100 g kapusty kiszonej 180 g koncentratu pomidorowego 1 pęczek koperku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się(...)przepisów ;) Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy. Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Grillowana kaszanka z wędzonym boczkiem 123

Składniki kaszanka kilka plastrów wędzonego boczku kiszona kapusta sól, pieprz kilka gałązek tymianku kilka ząbków czosnku Przygotowanie Kaszankę przyprawić solą i pieprzem. Owinąć kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Dodać po 2 ząbki czosnku i jedną dwie (do smaku) gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć w aluminiową folię i położyć na grilla. Piec ok 40-45 min na lekkim ogniu.  Smacznego

Gaździnka warzy
Surówka z kiszonej kapusty 202

może lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego. -ok. 30 dkg kiszonej kapusty -1 marchewka -1 jabłko -1 cebula -pieprz -olej    Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza. Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe

Maminek kulinarny