kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:112/357)

Krokiety z farszem pieczarkowym 112

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli

Danka Pichci
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 205

ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.   Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum(...)wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody

Ola la LCHF
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 895

Bigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos.  SKŁADNIKI: kapusta kiszona(...)smażenia  przyprawy do mięsa:  a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki  b) pieprz 1/2 łyżeczki  c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.  Drugiego dnia

Kuchnia Paulettes
Surówka z kapusty kiszonej 276

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Do miski przekładamy kiszoną kapustę dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, umyte (nie obrane) jabłka z tarte na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni podprażyć kminek

kgwjanczewo
Tani bigos z parówkami + film 124

tani bigos z produktów łatwo dostępnych .  Wykonanie bigosu nie pochłania zbyt wiele czasu a mimo tego jest pyszny i prosty w przygotowaniu. . składniki na 6 porcji 800 g kapusty kiszonej 25 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru 3 łyżki majeranku cukier pieprz sól przepis Kapustę

Smakowite Dania
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 143

wyjątkowe, w sam raz gdy chcemy podać na stół coś innego. Polecam Składniki: • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem(...)Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry. 3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda. 4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. 5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem

W mojej kuchni
Domowe łazanki . 157

Dzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)     Składniki na ciasto : 2 kopiaste  szklanki mąki  1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka  Farsz : 1 słoik(...)kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki z kapustą i grzybami 402

macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber

ladykitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 153

mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber

ladykitchen
Kapusta kiszona zasmażana 171

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty kiszonej 236

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę.  Czosnek posiekać bardzo drobno. Wszystkie

cooklife
Krokiety z mięsem i kapustą 127

Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę

Wędrówki po kuchni
Ciapkapusta – śląski specjał na łobiod. PRZEPIS 286

wersji na bogato z boczkiem właściwie stanowi potrawę samą w sobie, ale podana z pieczonymi żeberkami to już łobiod * idealny. Przepis na ciapkapustę Składniki: 1 kg ziemniaków, 700 gramów kapusty kiszonej bez marchewki, 250 gramów boczku, 2-3 cebule, sól, pieprz. Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ugnieć aż będą zupełnie

Kulinarna Polska
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem 152

Kwaśny krem z kiszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania