kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:119/357)

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 213

jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni(...)mielę.Cebulkę kroję w drobną kostkę i również rumienie na patelni.Kiszoną kapustę należy podgotować ok  30 min,gdy ostygnie również zmielić w maszynce.Jeśli lubicie więcej kapusty kiszonej w krokietach to dajcie jej znacznie więcej niż ja..po zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 219

ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej(...)kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć

Czerwień i błękit
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 99

Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały (kilka łyżeczek) Majeranek Sól, pieprz Opcjonalnie: papryka

Czarnawisienka
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 128

rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula  100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek Sposób przygotowania: Żeberka razem z przyprawami i obraną(...)cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem

Bajeczna Kuchnia
Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną 169

Jeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy,  to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki(...)ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu, sól do smaku, ponadto: boczek surowy, sól do gotowania. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne

Moniki Smakołyki
Kapuśniak na żeberkach 105

mamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Fuczki z prawdziwkami 183

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone.  Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam.  Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam.  Powiem(...)płaska łyżeczka soli (do smaku), grzyby z kapustą: ·        200 g świeżych prawdziwków, ·        ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), ·        1 łyżka masła, ·        1 duża biała cebula

Moniki Smakołyki
paszteciki drożdżowe z kaszanką 217

samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto(...)mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz olej  dodatkowo: 1 jajko kminek czarnuszka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapuśniak na żeberkach 157

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście. The post Kapuśniak na żeberkach appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 126

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami

Atlas Smaków
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, KAPUSTY KISZONEJ I MARCHEWKI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 148

Klasyka smakuje najlepiej. Dziś są nią kotlety z chyba najpopularniejszą wegańską bazą - kaszą jaglaną. Gdy dodać do niej marchew, kapustę kiszoną i tradycyjne, popularne przyprawy, to otrzymujemy zaskakująco smaczne kotlety. Tak niewiele trzeba, by stworzyć pyszne danie. Z sałatką smakują wyśmienicie. Polecam i chyba jutro robię je znowu, bo bardzo przypadły mi do gustu. A jak wam smakują? Dajcie znać(...)Składniki na 7 kotletów: 1,5 szklanki UGOTOWANEJ kaszy jaglanej, 1 duża, ugotowana do miękkości marchewka,  3 łyżki kapusty kiszonej, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania klejącej masy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego (w zdrowszej wersji - pieczemy). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 155

minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.   Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła  50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 jajka 200ml mleka 4 łyżki mąki ( używam(...)Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.  Na środek naleśnika nakładam

Gotowanie i blogowanie
Kiszona kapusta z soczewicą 92

Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu. 750 gram kapusty kiszonej szklanka czerwone soczewicy cebula marchewka ząbek czosnku sól i pieprze do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ziele angielskiego kilka ziarenek liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku  1 łyżeczka majeranku(...)kilka łyżek oleju rzepakowego Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Przepłukać kapustę i jeśli trzeba przesiekać. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę z marchewką i czosnkiem, dodać kminek, potem kapustę. Można podlać lekko wodą. Przykryć pokrywką. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować soczewicę al dente ( gotuję 12-13 minut), dodać

AZgotuj!
Kurczak z "odświętnym" farszem 148

miałam sumienia ich wyciągać, bo kurczak straciłby swój "pierwotny" kształt, a na nim mi zależało. Składniki: 1 kurczak kukurydziany (ok 1,80kg) 600g mięsa rosołowego z kurczaka 150g kiszonej kapusty 70g grzybów leśnych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ok 15g miękkiego masła Przyprawy: sól morska pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie(...)luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz

Kuchnia w czekoladzie
Bigos z kiełbasą 80

prawa się zmarnować. Dzisiaj pomyślałam o bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie. Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam do gara(...)laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku. Po tym jak już ugotuje się  wyciągam ją. Można wkroić do kapusty….albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas). Wrzuciłam to do garnka i nastawiłam na gotowanie. Godzinka z głowy. Jak już kapusta była mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy – pół małego słoika

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania