bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie olej(...)chwilę smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam półtora litra wody, dodaje paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję pokrojona kapustę kiszoną, grzyby i dalej gotuję z 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, natką
wesoła kuchniapodczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz(...)Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać kapustę
Szalona Kuchnia Ewelinydodatek do obiadu. Składniki: 1 seler korzeniowy (około 500 g) 150 g mrożonego groszku 1 por (biała część) 250 g marchewki 1 łyżeczka sosu ostrygowego 50 ml kwasu z kiszonej kapusty 100 ml. bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Seler i marchewki kroimy w kostkę. Por siekamy. Na maśle smażymy seler, marchew i por. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, dolewamy kwasu z kiszonej kapusty. Gotujemy 10 min. Dodajemy sosu ostrygowego, cukier. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki *** Mięso kroimy(...)gotujemy jeszcze przez pół godziny *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez około 10 minut *** *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę wyjmujemy z zupy, drobno kroimy i dokładamy ponownie do garnka *** *** Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy
Blog z Apetytemsuszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki(...)solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki
Pyry na Gazdługie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw* sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze można ukroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut(...)obracamy naszą kiełbasę na drugą stronę, zwiększamy ilość stopni na 220 i dopiekamy całość kolejne 20 minut. Pieczone ziemniaczki z kiełbasą idealnie smakują same lub z ulubioną surówką, np. kapustą kiszoną. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkidługie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw * sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze można ukroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie około(...)obracamy naszą kiełbasę na drugą stronę, zwiększamy ilość stopni na 220 i dopiekamy całość kolejne 20 minut. Pieczone ziemniaczki z kiełbasą idealnie smakują same lub z ulubioną surówką, np. kapustą kiszoną. Smacznego
Słodkie okruszkidawno nie gościły na naszym stole. Powiem szczerze, że nawet się za nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory(...)torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej 2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki: Ryż ugotować al dente. Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę
Słodki Zakątekjakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem(...)drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3 kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki), 1 łyżeczka mielonego kminku, sól do smaku, dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, mąka do podsypania. Przygotowanie: Foremki, najlepiej sylikonowe, smarujemy masłem i oprószamy mąką. W dużej misce
Moniki Smakołykiprzypraw i pieczarki uduszone na masełku, dodały mu tylko splendoru w górowaniu na talerzu :) Jak to się już stało niepisaną tradycją został on podany z surówką z kiszonej kapusty, Składniki na 3 osoby: 3 filety z dorsza 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka(...)jednej strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni i przełożyć do grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z kiszoną kapustą. Smacznego
Gosia gotujedorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych np. na maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję(...)oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1.5 kg żeberek 1/2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 2 duże cebule czosnkowe 4 łyżki miodu 2 szklanki piwa 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku 6 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego 2 łyżki(...)obsypujemy pokrojoną w drobne piórka cebulą. Zamykamy i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie zalecanego czasu w brytfance lub naczyniu żaroodpornym umieszczamy kapustę kiszoną wraz z jej sokiem. Żeberka obtaczamy lekko w mące i przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy
ClauditteMissCookingbardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) Składniki: ok 3-4 plastry schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli(...)tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. U mnie surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z ApetytemSkładniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 łyżki mleka do smarowania Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam(...)ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Piekarnik nagrzewam
Gotowanie i blogowanieSkładniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki(...)całej patelni i smażyć złociste naleśniki z obu stron - zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać
W Mojej Kuchni Lubię