Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki
Kuchnia Na WypasiePaszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę(...)urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować
Passions hobbies lifeminimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni
Różne smaki w kuchnipłynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi z marynatą, pod koniec smażenia nakryć pokrywką, szybciej piersi będą gotowe(...)patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny, smakuje z maślanką.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięparę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele(...)przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości
Wanilia i Kardamon500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego
Gaździnka warzyrozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i przesmażaj razem około 5 minut. Podlej sokiem z kapusty oraz wodą i duś około 15 minut, dodaj gotowe grzyby wraz z wodą w której się gotowały/ bez cebuli, ziela i liści laurowych /, pokrojone na mniejsze części i duś kolejne 15 minut. 4. Gotową kapustę odciśnij z nadmiaru wody. 5. Z ciasta(...)leśnym wnętrzem. Course Main Course Cuisine Polska Keyword Łężnie, Kotlety ziemniaczane, Kapusta z grzybami Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 10 KOTLETÓW Ingredients Ziemniaki – 1 kg waga po obraniu Jajko – 1 sztuka Mąka pszenna ok. szklanka lub nieco więcej oraz dodatkowo do posypywania Kapusta kiszona – 400g Cebula – 2 sztuki / z czego 1 mała / Grzyby suszone – spora garść
globuskulinarnysobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos(...)smaczniejszym i doskonale przyrządzonym. Ponadto wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa. Świąteczny bigos ze śliwkami Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów
Kulinarne przygody GatityBigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę
Bajeczna Kuchniaczyli mini chinkali. ciasto na pierożki 40szt 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 500-600 gramów kiszonej kapusty 25 gramów suszonych grzybów 4 kulki jałowca 3 liście laurowe masło sól pieprz Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości w wodzie(...)Przecedzić przez sito i drobno posiekać.( wodę pozostawić). Kapustę zalać wodą taką ilością aby tylko przykrywała kapustę, dodać wodę od gotowania grzybów, jałowiec i liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie kapustę wystudzić i odsączyć z nadmiaru wody, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło krótko przesmażyć grzyby i dodajemy kapustę kiszoną, przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie można dodać kilka kropel
Andzia PichciKiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część
UgotujmyTo.plrewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka(...)łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko
Krylowa KuchniaDziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie(...)wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą
Z Majeczką w kuchnikiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu
Świat Domowej Kuchnicebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki(...)smalcu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i kroimy na mniejsze części. Razem z wędzonym żeberkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy
Kuchnia w czekoladzie