surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki(...)smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy
Gotuj Sam!soczysta. Doskonałe danie które można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając w lodówce. Rozgrzewamy piekatnik(...)180C około 45 minut .(pamiejatajmy o przywróceniu mięsa w połowie czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy mięso i przykrywamy kapustą kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne 45 minut do godziny. Smacznego
Viola cooks with passionmają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę(...)oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem
słodki bratekrobi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotować częściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami. ok. 200 gramów łazanek ok. 300 gramów kiszonej kapusty 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula ok .40 gramów masła sól pieprz 2/3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Grzyby namoczyć(...)następnie ugotować, odcedzić wywar zachować. Kapustę pokroić przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryła kapustę dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować do miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną oraz wywar z gotowania grzybów ilość
Andzia PichciKulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej. Doskonale się komponuje jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako samodzielna potrawa. Zrobiłam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybków. Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm. Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, mleko 3 szklanki, margaryna 10 dag, drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól(...)łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać
kulinarne odsłony patitutaj . Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i ugotowane we wrzątku. W Poznaniu koniecznie podawane z gotowaną kapustą kiszoną oraz skwarkami. W mojej wege wersji ze smażoną cebulką Przepis na szare kluski Składniki 2 kilogramy ziemniaków (najlepiej mączystych) jajko 2-3 szklanki mąki pszennej (280-420 g) pół(...)dużej patelni dopóki się nie zeszkli. Smażoną cebulkę dodajemy do klusek, lub jeśli ostygły to dorzucamy je do cebuli i chwilę podsmażamy . Szare kluski doskonale smakują z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 2859 kcal 357 kcal Białko 80 g 10 g Tłuszcze 11 g 1 g Węglowodany netto
WegePrzepisdrożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy
Na moim talerzuprzepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło(...)szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania. 3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzudrożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.Składniki:1 kostka margaryny1/4 l śmietany50 g drożdży600 g mąki1 jajko + 2 żółtka3 łyżki cukruDrożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy(...)ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut)Przygotowujemy farsz.Składniki:cebula1/2 kg kiszonej kapusty200 g pieczareksól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranekKapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając
NA MOIM TALERZUSkładniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka(...)obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać
W Mojej Kuchni LubięZupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał(...)koreański. Jedynym czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki
Codziennik KuchennyCały obiad w jednym naczyniu. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnydrodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie(...)pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami
To co kochamKapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania(...)przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki
Nie tylko w kuchni