Połączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 15 dag wędzonki ½ kg kiełbasy zwyczajnej 1 szklanka ryżu 1 szklanka kwaśnej śmietany Sól i mielona papryka do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką
Tradycyjna Kuchniasmaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek kalifornijskich 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jagód jałowca 3 listki laurowe(...)łyżki oleju czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybami oraz wodą, tak aby kapusta była lekko zakryta. Całość gotujemy około
Smakowite Daniakarpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek. składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 2 szklanki całego grochu 2 cebule 2 łyżki oleju 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka owoców jałowca 4 listki laurowe 1 łyżeczka(...)ugotowany groch odcedzamy. Groch po powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz wywarem z grzybami, tak aby kapusta była lekko
Smakowite Daniakrokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne
Kulinarnie z Polką na Kresachtego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki(...)naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla
Smakowy Rajzimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g ziemniaków 500g kapusty kiszonej 500g pomidorów świeżych lub z puszki 1 przecier 80g Ok. 2 – 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki Pieprz, Sól Zrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników (obrania i pokrojenia(...)ogniu, by papryka lekko zmiękła. (Jeśli zamierzamy użyć papryki ze słoja, dodajemy ją na sam koniec, gdy danie jest już gotowe, by się nie rozgotowała). Na koniec dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, pieprz, słodka paprykę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Danie po ugotowaniu jest gotowe do jedzenia, ale pozostawione na kilka godzin zyskuje bogatszy
Smakowy Rajjajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną
Gosia gotujeSkładniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki
W Mojej Kuchni LubięGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić
Kuchnia BeatySylwestrowo - Noworocznych szaleństwach, w ramach regeneracji zapraszam na Kapuśniak. Wiadomo, że w stanie zatrucia organizmu alkoholem na poprawę samopoczucia wpłynie: kapusta kiszona (także sok z ogórków oraz kefir). Dlatego szczególnie polecam osobom, które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych
Kuchnia w opałachlekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce
Zdrowie na języku :PMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża
Monia miesza i gotujeRobiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.6 białych kiełbas ( surowych )1 kg kiszonej kapusty350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )2 cebule ( lub 1 duża )ok. 500 ml bulionu
Ewa w kuchniPyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku
Moje Kuchenne RewelacjeZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę zdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy
Maminek kulinarny