kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:140/357)

Dobry, sprawdzony kapuśniak 179

kapuśniak  Składniki : skrzydełko z indyka  marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej  3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.  Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy

Aromatyczne Podróże
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 104

tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy

Kulinarna Patilogia
Jak pierogi staly sie tradycja 188

bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz majeranek Grzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci. Kapuste kiszona gotujemy podobnie

Przysmaki Karolki
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 187

wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi

Zakręcony Widelec
Żeberka w kapuście 126

mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki suszone smalec do smażenia

Kulinarna Patilogia
Pierogi z kapustą i grzybami 472

mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 186

kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu   3-4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz  3/4 szklanki

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 140

Składniki: 1 tuszka z królika (samego mięsa po ugotowaniu 1 kg) 800 g kapusty kiszonej 400 g odgotowanych grzybów leśnych 3 średnie cebule sól, pieprz słodka papryka ciasto: 1 kg … Czytaj dalej Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

czarrna od kuchni
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 139

wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej (jeżeli się mylę, śmiało mnie poprawcie). I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam... będę jej używała w kuchni(...)oszalałam jednak na jej punkcie.  Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej

Kardamonovy
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 226

szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju lub oliwy szczypta soli Farsz: 50g (2 duże garście) suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oleju lub oliwy przyprawy: sól, pieprz Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej(...)wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiszona kapusta 158

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa

Ania i Marcin gotują
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 178

Składniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody

Pobite gary Barbary
Żeberka w kapuście z wolnowaru 314

Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno.  Żeberka umyć, osuszyć,  posypać

Stare Gary
Naleśniki z kapustą i kaszą gryczaną 113

faszerowane naleśniki, świetnie się mrożą i mogą stanowić doskonały obiad na bezczasowy dzień. PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: 8-10 szt placków naleśników – przepis 200g suchej kaszy gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów(...)Podsmażamy aż się zeszkli. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy aż wszystko się zezłoci. Następnie kapustę świeżą obieramy z zewnętrznych liści, wykrajamy głąb i szatkujemy w cieniutkie plasterki. Potem do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę z boczkiem, przyprawy oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły. Wszystko zalewamy dwoma

Dorota Smakuje
Kasza gryczana jak łazanki z kapustą 142

pozytywne zdanie o nim wyrazili też moi domownicy, więc szczerze wam polecam PRZEPIS NA KASZA GRYCZANA JAK ŁAZANKI Z KAPUSTĄ Składniki kasza gryczana jak łazanki z kapustą: 100g suchej kaszy gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów(...)Podsmażamy aż się zeszkli. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy aż wszystko się zezłoci. Następnie kapustę świeżą obieramy z zewnętrznych liści, wykrajamy głąb i szatkujemy w cieniutkie plasterki. Potem do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę z boczkiem, przyprawy oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły. Wszystko zalewamy dwoma

Dorota Smakuje