kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:147/357)

Bułeczki z pieczarkami 77

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Łężnie z kiszoną kapustą 2099

popularnym sklepie, którego nazwa zaczyna się na „b”, wpadła mi w ręce książka z kresowymi przepisami. Na biegu ją przekartkowałam i... Artykuł Łężnie z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 149

wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki -  0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków(...)Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około

zadanie-gotowanie
Bigos z kiszonej kapusty 140

Mój ulubiony bigos składa się z kapusty mieszanej, ale nie pogardzę żadnym - pysznie przyrządzonym. Zresztą od zawsze uwielbiałam wszelkie dania kapuściane i tak pozostało mi do dziś. Do bigosu możemy dodać praktycznie wszystko - różne mięso w dowolnych proporcjach. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień i przyznam, że za każdym razem wydaje mi się coraz pyszniejszy. Czasami dodaję(...)niego kilka ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego

Di gotuje
Uszka wigilijne 66

wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też sporo wariacji np. z kapustą i grzybami, jakie prezentuję Wam dziś. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=492677&channelId=25527&partnerId(...)barszczu i wpada na moją listę do zrobienia. A może macie jeszcze jakieś pomysły? Przepis na uszka wigilijne Składniki na uszka wigilijne Farsz na uszka wigilijne 200 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto

okolicepalnika.pl
Wczorajszy obiadek 107

kontynuuowałam "pozbywanie się" zakupów z targu. Tym razem był szpinak (kupiony jako świeże liście) ze śmietaną i czosnkiem. Gotowane kolby kukurydzy z masełkim i solą morską oraz surówka z kiszonej kapusty ( z jabłkiem i marchewką). Do tego był też tradycyjny kotlecik z kurzej piersi, ale głód zwyciężył nad blogiem i kotleciki zostały pożarte zanim miałam szansę na zrobienie fotki

Z butelką mleczka w tle
Krokiety z kapustą i grzybami 161

mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem

Monia miesza i gotuje
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 204

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w sosie własnym z pęczakiem i surówką 160

doczekała do sesji. Składniki 1/2 kg schabu 1 marchewka kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych sól, pieprz kilka łyżek oliwy 1 szklanka pęczaku natka pietruszki sól kiszona kapusta 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz, cukier Schab kroicie w kawałki, solicie i obsmażacie na mocno rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni ze wszystkich stron. Marchewkę myjecie

GRUBY WAŁEK
Dziewięć potraw, polepszających samopoczucie 78

zawiera mniej cukru i tłuszczu niż mleczna. Codziennie można zjadać nie więcej niż 1-2 kostki. Zobacz: Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami 2. Produkty fermentowane Jogurty, kiszone ogórki, kefiry, kiszona kapusta, kimchi – w sposób korzystny wpływają na funkcjonowanie jelit, więc również na samopoczucie człowieka. W czasie fermentacji rozwijają się w produktach pożytecznych bakterie kwasu mlekowego. Odpowiednia mikroflora bakteryjna

ProstePesto.pl
Babka ziemniaczana 138

wstępie, najpopularniejszą formą jest podanie babki ziemniaczanej z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym . Idealnie pasuje także sos czosnkowy lub sos grzybowy . Do babki bardzo często podaję ogórki kiszone lub kapustę kiszoną . Jak długo piec babkę ziemniaczaną? Ja swoją babkę piekłam przez niecałe 2 godziny z grzałkami góra i dół. Im niższa babka ziemniaczana, tym krótszy czas pieczenia. Dużo także zależy

Ania gotuje
Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami 363

Prosty przepis na szybki obiad jednogarnkowy, czyli patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami. Pyszne połącznie swojskiej kiełbasy, ziemniaków i białej kapusty w aromatycznych przyprawach. Chłopska patelnia to łatwe i bardzo ekonomiczne w przygotowaniu danie, które posmakuje całej rodzinie. Co na szybki obiad? Chłopska patelnia to propozycja dla wszystkich, którzy szukają aromatycznego dania z prostych i wszędzie dostępnych produktów(...)łem i dodać do przygotowanych składników. A następnie poczekać na pyszne zakończenie duszenia Co na obiad z ziemniakami? Patelnia chłopska przepis, który zawiera oprócz ziemniaków białą kapustę. Oczywiście może ją zastąpić kapusta kiszona lub kapusta pekińska. Przepis można swobodnie zmieniać i dostosować do własnych upodobań. Naszym zdaniem ziemniaki w tym wypadku spisują się znakomicie. Ryż lub kasza uczynią to danie

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z kiszonej kapusty ze śliwkami 86

Surówka z kiszonej kapusty to najpopularniejszy dodatek obiadowy w zimowym okresie. Jest nie tylko smaczna, ale super zdrowa. Lubimy ją wszyscy! Dziś poczciwa kapusta w wydaniu świątecznym, bo z dodatkiem wędzonych śliwek, żurawiny i bakalii. Idealna do smażonego karpia wigilijnego. Jeśli nie lubisz nudy w kuchni na pewno wypróbujesz ten smaczny i ciekawy przepis. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta z grochem 130

Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku. Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę(...)dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula – 2 sztuki smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki sól

PaleoSMAK
Na zdrowie jelitom! Co warto jeść, by o nie dbać? 82

jabłka, kiełki, brokuły i karczocha. Dobrym wyborem są także zielone rośliny liściaste, łosoś, czekolada gorzka, soczewica, ciecierzyca, fasola. Dieta powinna być także bogata w produkty fermentowane czyli kiszonki np. kiszoną kapustę, ogórki, kiszone rzodkiewki. Warto też sięgać po probiotyki . Probiotyk to bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego o udokumentowanych w badaniach właściwościach prozdrowotnych. Bakterie zawarte w kiszonkach lub jogurtach nie mogą

Codogara
Zakwas na barszcz 85

Kiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie wylewaj zatem, a wypijaj wodę z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Świetny dla naszego zdrowia jest również Zakwas na barszcz . Wypijany codziennie wzmocni nasz organizm. Polecam przygotować kilka słoików zakwasu. Taki zakwas z buraków

Moja Delicja
Botwinka kiszona w kefirze 89

Botwinka kiszona w kefirze . Uwielbiam wszelkie kiszonki. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu w solance można jeść po 3-4 dniach kiszenia. Tym razem botwinkę zakisiłam nie w solance, a w kefirze. Można też zakisić botwinkę w maślance. Tym sposobem powstała pyszna porcja botwinki w kefirze, której połowę z wielkim smakiem zjadłam wprost(...)otworzyłam i według mnie to jest najbardziej optymalny czas kiszenia botiwiny, chociaż znam opinie, że powinna stać w słoju dłużej, ja próbowałam ją od 2 dnia, powiem Wam że z każdym dniem była coraz smaczniejsza! Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolka kiszona Ale mogę z czystym sumieniem stwierdzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami 77

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę że warto je przygotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciapkapusta, ciaperkraut - wersja wege 113

Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z reginalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Puree ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smkuje z żeberkami. Ja zapraszam na wegeteriańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odchudzony bigos 385

Przepyszny i aromatyczny bigos w odchudzonej wersji. Jedna solidna porcja to tylko 270 kalorii. Więc idealny dla osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250  gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól

Andzia Pichci
Kapuśniak na żeberkach 104

marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5  ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą

Smaczny zeszyt
Kapuśniak 101

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem 99

Prosta i pyszna surówka obiadowa z kiszonej kapusty. Niby nic odkrywczego, ale dodanie majonezu do niej powoduje, że smak jest całkowicie inny, a surówka jest bardziej kremowa i delikatniejsza. I nie bójcie się połączenia kiszonki z majonezem, to nic strasznego, to zdecydowanie lepszy smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapusta z białą fasolą 139

Przyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli  2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz  ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele angielskie

Andzia Pichci
Fuszer - ziemniaki kresowej biedoty 110

sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej. Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami. Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję. Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam

Moje Małe Czarowanie
Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek 207

jest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas możemy zaszczepić go żywymi kulturami kiszonek np sokiem z ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej co przyśpieszy proces fermentacji, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest by zakwas stał w ciepłym miejscy i by codziennie go mieszać. PRZEPIS NA ZAKWAS OWSIANY Składniki na zakwas

Dorota Smakuje
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 246

Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to polecam Wam też inne przepisy z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną Z kapustą czerwoną Korzenne Terrina śledziowa Śledź pieczony           Artykuł ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 102

Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Zakwas na czerwony barszcz Domowa kiszona kapusta Przyprawa do dań z kapustą Zakwas na żurek

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona cukinia 153

Wszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia.  składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności

Monia miesza i gotuje
Barszcz grzybowy 179

grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie mi, że taki barszcz ma wspaniały smak. Żeby usprawnić sobie świąteczne przygotowania do gotowania barszczu użyłam mrożonej włoszczyzny - nie trzeba obierać

Smaczna Pyza
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZCZYPIORKIEM 151

ładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków 166

być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki  Kapustę  poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem

Moje domowe kucharzenie
Kapusta zapiekana ze śmietaną 161

Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania. A ta niepozorna główka jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, witaminy i wbrew ogólnym opiniom jest niskokaloryczna (100g kapusty to tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam

Smak mojej kuchni
Mikroorganizmy w układzie pokarmowym 150

Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.    Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Klasyczny bigos 167

Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci(...)powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa się powideł śliwkowych a drobnym odstępstwem od najstarszych wersji tego dania jest dodanie paru łyżek

Milion Smaków
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 204

aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie

ChilliJemy
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 371

tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem  ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą kapustą kiszoną . Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna proszę opłukać ją ciepłą wodą i wycisnąć Pieczemy w 150C następne 30 minut. Smacznego

Viola cooks with passion
Jak ugotować pyszną zupę? 196

inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniaczek z kukurydzą 210

przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy

MarcinChef
Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą 144

portobello, piękne gigantyczne kapelusze o lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Można je podawać w różnoraki sposób albo po prostu je nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 185

napisać kilka słów Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kotleciki 190

ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
Pieczone pierożki drożdżowe 160

przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić

Chocolate Muffin Blog
Surówka z kapusty kiszonej 109

Szybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę

e-PrzepisyKulinarne
Jak zrobić zakwas z buraków ? 212

przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 241

wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 207

mąka ok 1 kg ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.  Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać

Jemy Pijemy
Krokiety z kapustą i pieczarkami 270

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety

Marta Gotuje
kapuśniak z pomidorami 156

Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej

zabawa smakiem
sałatka z kiszonej kapusty 331

lodówce Ale sałatka do obiadu już gotowa i po części zjedzona. Szybko i pysznie. Jeden myk i smak jest powalający, ale o myku czytajcie dalej SKŁADNIKI 40 dag kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE Kapustę przepłukać i dobrze odcisnąć. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach

zabawa smakiem
Czeski gulasz piwny 155

białe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz

Pyry na Gaz
Gulasz z segedyński z plackami rösti 188

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapuśniak ,najzwyklejszy 122

ziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć

Stare Gary