kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:153/357)

kapusta po zbójnicku 138

schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty.  Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g wędzonego boczku  1 cebula 2 ząbki czosnku kminek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka mąki koperek Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbki z mięsem i papryką 123

kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje(...)pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione. Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób, z tej ilości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta obiadowa 82

Prosty dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką.   Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim(...)ogniu do jakiś czas mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, dodajemy kiszoną, którą również możemy trochę posiekać, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem.  Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka (możemy dodać jeszcze jedną łyżkę masła - będzie wtedy bardziej kremowa

Lena Gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami 64

jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą i grzybami , część właśnie do takich pasztecików. Wszystko się tu ze sobą pięknie łączy! Książka Zapach(...)instant (lub 25 g świeżych drożdży) – 1 łyżka cukru – płaska łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli –  sól – pieprz Przygotowanie : Farsz : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 108

Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz(...)kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta

Kuchenne aromaty
Bigos z grzybami i kiełbasą 171

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę(...)Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody

Pyry na Gaz
Gołąbki z młodej kapusty 86

Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę(...)razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kimchi – kiszonka po koreańsku 87

potrawy . Według archeologów, pierwszym poddanym fermentacji warzywem był ogórek , którego dziś raczej się do kimchi nie dodaje. Popularnym dodatkiem są za to rzepa i marchewka. A z wielu gatunków kapusty, kisi się najczęściej pekińską, którą wyhodowano po raz pierwszy w centralnych Chinach na początku XV wieku. Możesz więc spokojnie eksperymentować ze składnikami. A oto mój sprawdzony przepis na kimchi. Print(...)wodę (zostaw ok. litra płynu w oddzielnej miseczce lub słoiku) i odciśnij kapustę na sitku. Przełóż z powrotem do misek (kapusta powinna zmięknąć i nieco zmniejszyć swoją objętość). Obierz marchewkę, obieraczką lub strugaczką do warzyw pokrój marchewkę na długie, cienkie paski. Dodaj je do misek z kapustą. Cebulę dymkę potnij nożyczkami lub ostrym nożem na centymetrowe kawałki i dorzuć

smakowitehistorie.com
Domowe pierogi z kurkami 145

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z selera, ogórka i marchwi. 167

Jaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław  z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć  tutaj ). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych

Rozpustne gotowanie
Zakwas na żurek 70

ziarenek czarnego pieprzu  jeśli chcesz przyśpieszyć przygotowanie zakwasu dodaj do niego kawałek skórki z chleba upieczonego na zakwasie albo  łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty.  Pamiętaj aby były kiszone, anie kwaszone czyli bez dodatku octu. Zakwas na żurek przepis 1. Wlej wodę do słoika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. W słoiku

Cztery Fajery
Zakwas na żurek 68

ziarenek czarnego pieprzu  jeśli chcesz przyśpieszyć przygotowanie zakwasu dodaj do niego kawałek skórki z chleba upieczonego na zakwasie albo  łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty.  Pamiętaj aby były kiszone, anie kwaszone czyli bez dodatku octu. Zakwas na żurek przepis 1. Wlej wodę do słoika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. W słoiku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
10 prostych domowych trików, dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 105

Warto sięgać systematycznie po kiszonki. Są doskonałym źródłem witaminy C i jest to naprawdę prosty domowy sposób na podniesienie odporności . Może to być kiszona kapusta, ogórki, ale również sok z kapusty lub z ogórków kiszonych. Podczas procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, który doskonale wpływa na regulację flory bakteryjnej jelit. Od wielu lat wiadomo, że kiszone warzywa są probiotykami naturalnego pochodzenia

W Kawiarence
Tradycyjny bigos 134

Tradycyjny bigos jest lekko kwaśny, ale i bardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kapusty białej 1 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy 2 łyżki smalcu ze skwarkami 4 cebule 0,1 kg grzybów 0,1 kg śliwki wędzonej 2 szklanki

Krokusowy Dom
Piersi kurczaka w kremowym sosie 159

Piersi zanurzone w aksamitnym i delikatnym sosie 🥘Wystarczy podać do nich wyrazisty dodatek, np. ogórek kiszony czy surówka z kapusty kiszonej, do tego kasza gryczana, i danie nabiera idealnego smaku 👌 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia