słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę. W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą. Po wielu próbach najlepiej całej rodzinie smakowała przygotowana w taki sposób dietetyczny – zabawne
Tradycyjna kuchnia inaczejSezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku
Walijskie PichcenieSpróbowałam swoich sił w kiszeniu kapusty. Udało się! Jak na warunki blokowe kapusta wyszła naprawdę super. Składniki: 10 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach 15-17 g soli kamiennej kilka połamanych listków laurowych kminek, ziele angielskie - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko". 2. Kapustę, marchew, sól
Kuchnia domowa AniKapuśniak z młodej kapusty to bardzo smaczna, wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak
Danka Pichciwigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto
Co w głowie piszczytylko mam okazję kupuję główkę młodej kapusty, ale najczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;))) Bigos z kapusty można przygotować na kilka sposobów. Może być ze świeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa. Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki: 1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka
Życie zaczyna się w kuchniobie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą. Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi Drukuj Kapusta z grochem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g kwaśnej kiszonej kapusty 300 g grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania Groch namaczamy
Mieszam w Garnkusię zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Monia miesza i gotujepojawiły się już w marcu. Uznałam, że uprawa kapust z tymi nieproszonymi gośćmi zakończy się uprawą skierowaną do nich, a nie do nas. Poza tym zauważyłam, że jadamy zwykle kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest
Weekendy w domu i ogrodzieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce
dom-agi.plprzenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju majeranek pieprz szczypta soli Grzyby zalać(...)grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać
Apetyczna babeczkaMeksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć
Z notatnika dietetykanowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania. Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą? Kapusta z grzybami i ciecierzycą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty
Kulinarne przygody GatityCzerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plretro to czas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl