razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania(...)świeżych drożdży 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Na farsz: 500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych 500 g kapusty kiszonej 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Ponad to: 1 jajko czarnuszka Farsz. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby
Krylowa KuchniaSKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam
Gotowanie PatkiDziś o pysznej surówce, szybkiej i łatwej. Świetnie smakuje do obiadu czy kolacji. Składniki: 500g kapusty kiszonej 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oleju lnianego (używam oleju lnianego od Olejowego Raju) Kapustę rozkładamy na desce, kroimy ją na drobne kawałki. W misce układamy warstwę kapusty, posypujemy ją cukrem i skrapiamy olejem. Ostatnią warstwę tylko skrapiamy olejem, bez dodatku
Gotowanie i blogowaniekapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać
Smakołyki Asiwigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby
Passion of CookingPaella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku
MarciochaKucharzySmaczne danie na piątkowy obiad. Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 500 gram pieczarek 250 gram makaronu łazanki 1-2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól,pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki
Bajeczna Kuchniadomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnioryginalnymi zamiennikami ale kapusta wychodzi pyszna więc radzę spróbować. Wkrótce przepis na zupę z kimchi, przepyszną. A dziś zostaniemy przy kimchi, Koreańczycy jedzą ją do wszystkiego. Kimchi - koreańska kapusta kiszona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienaleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie! Składniki: 6 naleśników ok.0,5 kg kiełbasy-kto jaką lubi,u mnie najczęściej toruńska 1 słoik kapusty kiszonej 900 g 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki keczupu Kapustę płuczę i gotuję ok.10 minut w osolonej wodzie.Odcedzam. Kiełbasę kroję w kosteczkę,podsmażam
Przepisy mojej mamypotrawy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Kapusta z grzybami bez niej nie wyobrażamy sobie kolacji Wigilijnej. 600/700 gramów kapusty kiszonej 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula kminek do smaku łyżka masła sól pieprz Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować do miękkości odcedzić i pokroić. Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę pokroić
Andzia PichciSKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kość 0,5 kg kiszonej kapusty 0,3 kg pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka jarzynki sól, pieprz do smaku suszony czosnek słodka i ostra papryka nitka do zwinięcia
Kulinarne Fantazje Marioliostatnia wizyta. Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami. Składniki ciasto 1/2 kg mąki 2 jajka 1/2 szkl letniej wody sól 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg ugotowanej łopatki 20dag podgardle 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu. 1 cebulka olej rzepakowy sól, pieprz do smaku
Kulinarne pyszności MolkiMareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego-(lub czarnego jak nie macie) 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól
Swojskie jedzonkoDelikatne roladki z kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie
wesoła kuchniaprzygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać. Grzyby namoczyć w wodzie
Szybko Tanio SmacznieDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka
Bulliomłoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka
BullioSkładniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany do przygotowania smacznych posiłków. Dzisiaj zapraszam na duszoną kapustę włoską z białą kiełbasą , koperkiem i papryką. Składniki: 1 główka włoskiej kapusty (ok 1 kg) 0,5 kg białej kiełbasy 2 czerwone papryki
Gosia gotuje