Łazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem. Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale(...)domu, a jeśli nie macie na to czasu, to polecam kupić gotowy makaron w tym kształcie. W naszej tradycji łazanki to połączenie makaronu oraz kapusty. Co ciekawe, w niektórych regionach łazanki robi się z kapusty kiszonej, a w innych – z gotowanej, świeżej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, najsłynniejsza polska kucharka i autorka książek kulinarnych z XIX wieku w Polsce, przygotowywała łazanki
WiszniówkaBigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku
Danka PichciCiasto drożdżowe 2 szklanki mąki 150 g masła pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22% 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 żółtka Farsz: 500 g kapusty kiszonej 180 g grzybów suszonych około 1 – 2 szt. cebuli 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Do smarowania: 1 szt. jajka 1 łyżka mleka Kapustę płuczemy i drobno siekamy
Kasia i jej kobiecy światbiałej kapusty. Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często. Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych w sosie grzybowym , sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijania , gołąbkach z mięsem i kaszą , dolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka
Gosia gotujekuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa
Kuchnia w czekoladzienieco pracy, ale warto! Mama ma genialny smak i potrafi fantastycznie doprawić farsz, ja mam z tym jeszcze trochę problemów, ale praktyka czyni mistrza, prawda? :) Farsz: 1,2 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 2 cebule 0,8 kg pieczarek 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą
Cooking Monsterdaniami z ryb . 30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną płuczemy,odciskamy i kroimy.Marchewkę obieramy,myjemy,ścieramy na tarce.Cebulę obieramy,siekamy.Jabłka obieramy,miąższ ścieramy na tarce.Olej łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy.Sałatkę mieszamy z sosem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiedy pamiętam byłam kapustojadem . Już jako dziecko lubiłam kapustę pod różnymi postaciami a do dzisiaj mam tak, że kupując kapustę kiszoną biorę jej przynajmniej dwa razy więcej niż potrzebuję na surówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy. Wiosną młoda, duszona kapusta jest
Smaczna PyzaBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna
Pelusiowa Kuchniaproste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek. Składniki Ciasto: 1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 1-1.5 szklanki ciepłego mleka kostka masła lub margaryny – 200 gram 1 całe jajko 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek 0.5 do 1 kg cebuli
Wasze PrzepisyGotowe w : 1,5 h Jak wiadomo bigos to kapusta kiszona oraz duża ilość mięsa. Dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które z jakiegoś powodu nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywięc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą
Kuchnia Na WypasieNajprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Cała tajemnica w tym, żeby kapustę zrobić odpowiednio wcześniej, najlepiej trzy dni przed Wigilią, ugotować, wystudzić, następnego dnia znowu podgrzać i wystudzić. Najlepsza jest po trzecim podgrzaniu. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu (lub według uznania) 2 łyżki majeranku 2 łyżki
Niedzielny kucharzpszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję
wesoła kuchnia