kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:169/357)

Żeberka zapiekane z kapustą 110

kapusty kiszonej 1 cebula olej sól pieprz kminek majeranek 1 łyżka mąki 2-3 porcje żeberek 2 łyżeczki musztardy pieprz Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy. W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie)  i dusimy do miękkości

Gotowanie jest łatwe
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI 147

polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty. Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze. PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu

Moja Książka Kucharska
Śledzie z jabłkiem z kiszoną czerwoną kapustą 103

Uwielbiam kiszoną czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy  opakowanie śledzi mało solonych  czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek  śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj

AZgotuj!
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 107

kupiłam takie cudo. I muszę przyznać iż zdało egzamin.    zastawa z    Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi

królestwo garów
Kapusta z grzybami wigilijna 7282

polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie. Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki:Kapusta kiszona – 1,2kgSuszone grzyby – 80gCebula – 3 duże sztukiOlej do smażeniaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiście laurowe – 2 sztukiPieprz – do smakuSól – do smaku

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty pekińskiej 147

Cześć Surówka do obiadu kojarzy mi się przede wszystkim z surówką z kiszonej kapusty. I to jeszcze taka przygotowana według przepisu mojej babci (przepis znajdziecie tutaj ). Taką surówkę u mnie w domu przygotowywano odkąd tylko pamiętam. Ostatnio przygotowałam podobną surówkę. Tym razem wykorzystałam kapustę pekińską. Z uwagi na moją nogę (staram się w diecie przemycić jak najwięcej wapnia) olej zastąpiłam

blog.moje-pasje.info
Łazanki z kapustą i pieczarkami 67

okresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe.  W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi się ekspresowo. Składniki: - makaron łazanki - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - sól, pieprz, mielony kumin lub kminek do smaku. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę siekam. Pieczarki obieram i kroję w kosteczkę. Na łyżce masła

Kuchnia Pełna Emocji
Młoda kapusta zasmażana 179

zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko

W kuchni Katie
Kapuśniak z pekińskiej 110

jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak. Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale … Czytaj dalej Kapuśniak z pekińskiej

gotuj ze mną
Młoda kapusta zasmażana 225

zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko

W kuchni Katie
Kapuśniak na poście dr Dąbrowskiej 144

ostatnio o poście dr Dąbrowskiej - tutaj - dzisiaj pokazuje kolejny przepis na danie z dostępnych w tej diecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1 szklanka i gotujemy

SMYKWKUCHNI
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 151

kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego

Moja Mama Gotuje
JAK ZROBIĆ KAPUSTĘ KISZONĄ DO SŁOIKÓW 186

Przepis na KAPUSTĘ kiszoną  znalazłam kiedyś przeglądając stare gazetki .Robię go już dobre 20 lat.Najgorsze ,czego w tym przepisie nie lubię , to tarcie kapusty w szatkownicy ręcznie :( dla mnie jest to nużąca praca i wolałabym robić w tym czasie coś innego).Jednak w smaku mi odpowiada , świetna jest w bigosie, kapuśniaku jak tez  w surówkach.Polecam przepis

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 356

cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz

Smakołyki Asi
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną 121

Macie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy

Kuchnia domowa Ani