lodówce Ale sałatka do obiadu już gotowa i po części zjedzona. Szybko i pysznie. Jeden myk i smak jest powalający, ale o myku czytajcie dalej SKŁADNIKI 40 dag kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE Kapustę przepłukać i dobrze odcisnąć. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
zabawa smakiembiałe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz
Pyry na GazDzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć
Stare GarySkładniki: kapusta kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek siekany 2 łyżki młodą kiszoną białą kapustę pokroić na drobniejsze kawałki ogórek zielony bez skórki i cebulę pokroić w drobną kostkę w misce składniki dobrze wymieszać, do smaku dodać cukier, pieprz, oliwę i koperek
W Mojej Kuchni Lubięzamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie
Kolizje Smakówtakie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek
Radość kipiąca uśmiechem.wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych
Kulinarne przygody Gatitywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityśpiewem połączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości. Wigilia, to tradycja wspólnych posiłków zjadania, w przerwach kolęd śpiewania. Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe(...)smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :) Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Moniki SmakołykiPrzepis znalazłam w starej gazecie. Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe(...)suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone
Proste PotrawyŁatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plgóry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone(...)obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille
Niedzielny kucharzJeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli długim patyczkiem do szaszłyków 'podziurkować' kapustę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie ugnieść. Czynność powtarzać co 12 godzin. Po 2 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy zakręcić przykrywką i odstawić do lodówki/piwnicy. Smacznego! :) * kiedy kapusta- już po ugnieceniu- puści soki spróbować czy jest odpowiednio słona * ja nie obciążałam, tylko co parę
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na blogu przepisy na chleb żytni czy kwas chlebowy . Jabłka kiszone w miodzie znajdziesz też w polskiej kuchni kresowej, ale poza nią już znacznie rzadziej. I dziwi mnie to niezmiernie, bo przecież kapustę kisimy(...)delikatnie zbliżony do cydru Jakie jabłka wybrać do kiszenia Przepis na kiszone jabłka wymaga oczywiście jabłek. Najlepiej ekologicznych, albo takich, w przypadku których niemal nie stosuje się środków ochrony roślin. Doskonale sprawdzają się Jabłka Grójeckie, odmiany Golden Delicious, ale jeśli ich nie mam to kiszę jabłka odmiany Jonaprince. Do kiszenia staram się wybierać owoce nieuszkodzone, nieobite, twarde
Cztery Fajery