Przypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam(...)przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się zdejmowały. Jeśli z twojej główki kapusty schodziłoby gorzej, wtedy wytnij głąb i obgotuj a potem zdejmij liście. Moje tak jak pisałam zeszły szybko, ale jest październik i główki kapusty dość młode. Nie wiem jak schodzić będą w lutym czy marcu. Lub kiedy będziesz czytać ten post. Zdjęte liście pozbawiałam nerwu biegnącego przez środek
AZgotuj!Tradycyjny kapuśniak jest z kapusty kiszonej. Nazwa kapuśniak, ze słodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku
mojewypiekiinietylkoprzypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu
W poszukiwaniu inspiracjidzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i klasyczna ale nigdy nie może jej zabraknąć na naszym stole. Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty 400 g kapusty kiszonej 300 ml suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 liść laurowy 6-7 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE : Grzyby suszone zalewamy wodą(...)odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut (w razie konieczności dolać wody). Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20 min. Następie dodajemy grzyby
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem. KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki(...)soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nie smakuje jak nasza kiszona kapusta – kimchi jest dużo bardziej wyraziste i pełne innych smaków, pikantne, a przez proces fermentacji czasami wręcz lekko rybne. Nie jest problemem zrobienie go samemu, ale nie każdy jest w stanie znieść zapach mieszanki podczas
Karo in the Kitchenblogu jest już kilka propozycji na zasmażaną kapustę, ale przygotowaną ze słodkiej kapusty. Tym razem z kiszonej ;-) Smakuje bardzo dobrze, spróbujcie sami! Składniki(...)kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka miodu pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej zasmażka: masło klarowane + mąka Sposób wykonania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tyle, by woda lekko zakryła kapustę. Dorzucić też ziele angielskie, liść laurowy, miód, kilka ziaren pieprzu. Można też posolić, ale uwaga, nie za dużo, kiszona kapusta
Kuchnia domowa Anijakiegoś czasu sama kiszę czerwoną kapustę. Czemu akurat tę? A bez konkretnego powodu, jakoś tak. Parę lat temu udało mi się dostać taką w sklepie i ciekawości ją kupiłam. Nie powaliła mnie jakoś na kolana, nie różniła się w smaku niczym od białej. Właściwie to nawet mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza(...)zdrowie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty 2 duże marchewki 1 mała czerwona cebula pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę
Kardamonovymojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)! KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty 1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek 30 dag pieczarek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać
Gotuję TestujęBigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka
Humanistka w kuchniOznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji. SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK 3 duże cebule czosnkowe 300 g śliwek suszonych KLIK 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki wody 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela(...)misy multicookera wlewamy oliwę i pokrojona w piórka cebulę. Ustawiamy funkcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła. Po około 10 minutach do misy wrzucamy kapustę kiszoną. Przemieszać i zamknąć pokrywę do końca pracy programu. Otworzyć misę, dolać wodę, grzyby wraz z wywarem, koncentrat i posiekaną kapustę. Dodać także przyprawy. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Tym razem
ClauditteMissCookingKwaśna, ostra i słodka zarazem - taka jest czerwona kiszona kapusta. Zdecydowania inna niż kiszona zwykła, biała (na którą przepis jest już na blogu - TU ). Może sprawiają to dodatki - goździki, jałowiec, jabłka, śliwki, a może po prostu ma inny smak. Nie wiem, wiem jedynie, że jest niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu. Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej(...)Przepis na kiszoną czerwoną kapustę: Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami) kilka ziaren jałowca 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków 3 łyżki soli Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę? Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać
Rodzinka w kuchnikiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę
Kuchnia Pokoleńchłód za oknem łapią nas wszelkiego rodzaju wirusy, a kiszonki są skarbnicą min. witaminy C i błonnika pokarmowgo. Tak więc proponuję Wam bardzo prostą i bardzo smaczną suróweczkę z kiszonej kapusty. Wg mnie najlepiej smakuje ze smażoną rybką...ale wzbogaci smak każdego obiadu. Pamiętajcie - kupując kapustę zapytajcie się czy jest bardzo ukiszona. Często sprzedawcy oferują nam kapustę mocno ukiszoną(...)jedzenia na surowo. Jeżeli natomiast kupiliście dość dobrze ukiszoną kapustę - po prostu ją przepłuczcie w wodzie, wyciśniejcie i już - można robić suróweczkę. I kolejna moja uwaga - kochani, kupujcie kapustę kiszoną nie kwaszoną ! Kiszona powstaje w sopsób naturalny poprzez fermentację - natomiast kwaszona dla przyspieszenia efektu - zalewana jest octem... pytajcie sprzedawcy bądź czytajcie etykiety jeżeli kupujecie kapustę w foliowych woreczkach
kawawszklancejeść od razu. Z poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna(...)pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone
Passions hobbies lifeprzez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale podbija smak smażonego kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje(...)Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula 200ml bulionu drobiowego lub wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego 5 czubatych łyżeczek
Karo in the Kitchen