kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:86/357)

Zasmażana kiszona kapusta 126

blogu jest już kilka propozycji na zasmażaną kapustę, ale przygotowaną ze słodkiej kapusty. Tym razem z kiszonej ;-) Smakuje bardzo dobrze, spróbujcie sami! Składniki(...)kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka miodu pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej zasmażka: masło klarowane + mąka Sposób wykonania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tyle, by woda lekko zakryła kapustę. Dorzucić też ziele angielskie, liść laurowy, miód, kilka ziaren pieprzu. Można też posolić, ale uwaga, nie za dużo, kiszona kapusta

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką 85

jakiegoś czasu sama kiszę czerwoną kapustę. Czemu akurat tę? A bez konkretnego powodu, jakoś tak. Parę lat temu udało mi się dostać taką w sklepie i ciekawości ją kupiłam. Nie powaliła mnie jakoś na kolana, nie różniła się w smaku niczym od białej. Właściwie to nawet mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza(...)zdrowie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty 2 duże marchewki 1 mała czerwona cebula pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę

Kardamonovy
Kociołek z kapustą i mięsem 178

mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek 30 dag pieczarek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać

Gotuję Testuję
Bigos tradycyjny 471

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć  grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka

Humanistka w kuchni
Wegański Bigos 180

Oznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji.  SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK  3 duże cebule czosnkowe 300 g śliwek suszonych KLIK 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki wody 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 ziarenka ziela(...)misy multicookera  wlewamy oliwę i pokrojona w piórka cebulę. Ustawiamy funkcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła. Po około 10 minutach do misy wrzucamy kapustę kiszoną. Przemieszać i zamknąć pokrywę do końca pracy programu. Otworzyć misę, dolać wodę, grzyby wraz z wywarem, koncentrat i posiekaną kapustę. Dodać także przyprawy. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Tym razem

ClauditteMissCooking
Kiszona czerwona kapusta 282

Kwaśna, ostra i słodka zarazem - taka jest czerwona kiszona kapusta. Zdecydowania inna niż kiszona zwykła, biała (na którą przepis jest już na blogu - TU ). Może sprawiają to dodatki - goździki, jałowiec, jabłka, śliwki, a może po prostu ma inny smak. Nie wiem, wiem jedynie, że jest niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu.  Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej(...)Przepis na kiszoną czerwoną kapustę: Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami) kilka ziaren jałowca 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków 3 łyżki soli Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę? Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać

Rodzinka w kuchni
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 176

kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę

Kuchnia Pokoleń
Surówka z kiszonej kapusty 120

chłód za oknem łapią nas wszelkiego rodzaju wirusy, a kiszonki są skarbnicą min. witaminy C i błonnika pokarmowgo. Tak więc proponuję Wam bardzo prostą i bardzo smaczną suróweczkę z kiszonej kapusty. Wg mnie najlepiej smakuje ze smażoną rybką...ale wzbogaci smak każdego obiadu. Pamiętajcie - kupując kapustę zapytajcie się czy jest bardzo ukiszona. Często sprzedawcy oferują nam kapustę mocno ukiszoną(...)jedzenia na surowo. Jeżeli natomiast kupiliście dość dobrze ukiszoną kapustę - po prostu ją przepłuczcie w wodzie, wyciśniejcie i już - można robić suróweczkę. I kolejna moja uwaga - kochani, kupujcie kapustę kiszoną nie kwaszoną ! Kiszona powstaje w sopsób naturalny poprzez fermentację - natomiast kwaszona dla przyspieszenia efektu - zalewana jest octem... pytajcie sprzedawcy bądź czytajcie etykiety jeżeli kupujecie kapustę w foliowych woreczkach

kawawszklance
Bigos 175

jeść od razu. Z poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna(...)pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone

Passions hobbies life
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 206

przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale podbija smak smażonego kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje(...)Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula 200ml bulionu drobiowego lub wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego 5 czubatych łyżeczek

Karo in the Kitchen
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 186

aggiunta di alloro, maggiorana, rosmarino e vino rosso. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g białej kapusty 500 g mieszanych mi ę s (pieczonych lub kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 gałązki majeranku 3 gałązki rozmarynu(...)ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach

La grande e la piccola cuoca
Wakacyjny Bigos 151

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś

ClauditteMissCooking
Bigos bardzo postny 160

Kupiłam kapustę kiszoną która była niestety kwaszona i to chyba octem. Niezbyt smaczna. A że potrzebowałam ugotować bigos postanowiłam wzbogacić  kapustę tak by była zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól

Proste Potrawy
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 225

ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu(...)Szczególnie jest to przydatne na drugi dzień. Gdy ich nie podlejemy będą suche. Ja zużyłam do ich podlania na drugi dzień ponad 200ml wody. Idealnie smakują podane z gotowaną kiszoną kapustą. Po ugotowaniu kapusty, odlewam nadmiar płynów (jest tego niewiele, bo daję mało wody do gotowania) i dodaję łyżkę oleju kokosowego i sporo świeżo mielonego pieprzu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos 147

Składniki: ok. 500 g schabu ok. 600 g kapusty kiszonej ok. 600 g kapusty białej 40 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki domowej nalewki, u … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania