Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego. Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała(...)odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody
wiecejwarzyw.plKulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć
Stare Garyokoło 1,2 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula - łyżka pieprzu mielonego - 5 ziarenek ziela angielskiego zmielonego - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - 2 spore garście suszonych grzybów - olej do podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko
Pasje Jolkizwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnikgrzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1 kg kiszonej kapusty2 szklanki wody50(...)suszonych grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać
Stare Garymożecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto(...)partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę
Słodkie okruszkiPasta z kiszonej kapusty? Brzmi dziwnie ale smakuję rewelacyjnie. Na kanapce, w naleśniku, w paszteciku. Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty jest dokładne wyciśnięcie kapusty z kwasu, ma być sucha, zmielona na gładką masę. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek ząbek czosnku łyżeczka majeranku sól, pieprz ziołowy olej do smażenia Sposób przygotowania
pieprzny smaczekrodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona. Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - jedna duża cebula -150 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku
Kulinarne przemysleniaMyślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 200 g kapusty kiszonej 100 g mąki żytniej T720 1 marchewka 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę obrać … Czytaj dalej Placuszki z kapustą kiszoną
czarrna od kuchnitaką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko(...)oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkoDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć
Gospodyni MiejskaPrzepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną
e-PrzepisyKulinarnesuszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni…, a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam do pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również świetna propozycja(...)farszem z kapusty i grzybów mogą zastąpić uszka do barszczu czerwonego . Zaoszczędzi to wam wiele pracy, ponieważ paszteciki są błyskawiczne do przygotowania. Smacznego! Print Wegetariańska kapusta zasmażana .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kiszona kapusta Prep Time 15 minutes
SprawdzonaKuchnia.plsię powtórzyć tego smaku dokładnie, ale myślę, że moja wersja kwaśnicy jest bardzo zbliżona. Uwielbiam ten smak, więc podzielę się z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty (przepis na domową kapustę znajdziesz tutaj ) 1 wędzona noga z kurczaka 20 dkg żeberek paski lub kawałek trójkąta 2 marchewki 2-3 kartofle pokrojone w kostkę sól, pieprz (ewentualnie jarzynka) kilka(...)jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję mięso i odstawiam do ostygnięcia. Do wywaru dodaję pokrojoną kapustę kiszoną. Do smaku można dodać kwasu z kapusty. Gotuję do miękkości. Następnie mięso obieram z żeberek i nogi wędzonej i kroję na kawałki. Dodaję do kwaśnicy. Smacznego Będę wdzięczna
tojestpyszne.blogspot.com