kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:74/357)

Tradycyjny bigos myśliwski 379

ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem".  Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około(...)kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie.  Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy

głodny alergik
"Złota kapusta" - kiszona kapusta z kurkumą 95

walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kryzysowa wigilia 175

grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej(...)kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapusta zasmażana 173

kawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami(...)sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści. Na dużej

Zasmakuj Kuchni
Pasta z kiszonej kapusty i orzechów włoskich 115

Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego. Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała(...)odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody

wiecejwarzyw.pl
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć

Stare Gary
Kapusta z grzybami jako dodatek do pierogów i dań mięsnych 113

około 1,2 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula - łyżka pieprzu mielonego - 5 ziarenek ziela angielskiego zmielonego - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - 2 spore garście suszonych grzybów - olej do podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko

Pasje Jolki
Ciasto bounty z kapustą kiszoną 5758

zwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wigilijna kapusta z grzybami 212

grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1 kg kiszonej kapusty2 szklanki wody50(...)suszonych grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać

Stare Gary
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 157

możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto(...)partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę

Słodkie okruszki
PASTA Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK 193

Pasta z kiszonej kapusty? Brzmi dziwnie ale smakuję rewelacyjnie. Na kanapce, w naleśniku, w paszteciku. Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty jest dokładne wyciśnięcie kapusty z kwasu, ma być sucha, zmielona na gładką masę. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej  250 g pieczarek  ząbek czosnku  łyżeczka majeranku sól, pieprz ziołowy  olej do smażenia  Sposób przygotowania

pieprzny smaczek
Wigilijna kapusta z grochem 144

rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.  Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - jedna duża cebula  -150 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku

Kulinarne przemyslenia
Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną 76

Myślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki z kapustą kiszoną 191

Składniki: 200 g kapusty kiszonej 100 g mąki żytniej T720 1 marchewka 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę obrać … Czytaj dalej Placuszki z kapustą kiszoną

czarrna od kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 197

taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko(...)oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko