zupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst 4) waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6) smażonego(...)mg/l). Wkład ten charakteryzuje się największą na rynku wydajnością - aż 350 litrów lub do 3 miesiący użytkowania przez ok. 3-4 osobową rodzinę. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki (+/-) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli odrobina pieprzu 350 g kapusty kiszonej około 250 ml wody
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki(...)lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut. 4. W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka. 5. Po tym czasie zawartość garnka
Bananowe Polebardzo wiedziałam co zrobić na obiad, więc szybkim okiem rzuciłam po lodówce. Kapusta kiszona, boczek wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :))) Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła(...)więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody. Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego . Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki soku z cytryny, - pół pora (ok. 59 g), - 1/8 papryki (ok. 19 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - kapusta kiszona (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 2. Ziemniaki skrapiamy olejem połączonym z ziołami prowansalskimi, słodką papryką(...)masła, szczypty soli i pieprzu owijamy w folię aluminiową. 8. Dorsza z warzywami pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. 9. Dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Dorsz pieczony z warzywami jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z dorsza), które pełni funkcję budulcową, - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny(...)pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy
Mienta blogKolejne, proste danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz Murzynka , paprykarzu czy zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu(...)zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie, kasza bulgur 1 woreczek 100 gram, kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 1/2-3/4 szklanki jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej(...)potrzeba Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić. Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty. Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać. Nakładać farsz na każdy
W Mojej Kuchni LubięPierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej. Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się(...)drobno i zrumienić na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić na sicie. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie dodać na patelnię ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, zrumieniony boczek i ugotowaną kaszę gryczaną
Codziennik KuchennySzukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2 marchewki jabłko(...)garść kiszonej kapusty mała cebula Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek miód sok z pomarańczy Sposób przygotowania: Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Marchew także ścieram na grubych oczkach. Cukinię ścieramy i zasalamy. Gnieciemy i odstawiamy na 15 min. Cebulę drobno kroimy. Kapustę kiszoną także należy
Wasze Przepisykulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: 1 jajko kminek Kapustę kiszoną gotuję w litrze(...)ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę. Ciasto wałkuję tworząc duży prostokąt. Na cieście układam farsz pozostawiając odstęp
Mango PapajaSkładniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który
Qchnia po prostugotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej(...)zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek
Kulinarna PolskaKlasyczna surówka z kiszonej kapusty ( tym razem kupionej w sklepie ze zdrową żywnością jak i marchewka ). Jabłka od siostry ekologiczne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka winne 2 marchewki 1 cebula 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu só l, pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroiłem.. Marchewki i jabłka obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Cebule
R'n'G KitchenPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej więcej do organizmu ze względu na zapobieganie przeziębieniom. Składniki : Ok. 600 gram kiszonej kapusty 1 cebula 2 – 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy / oleju Pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do kiszonej
Smaki Ewymajeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj(...)lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną
Przepisy i porady kulinarne