Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie(...)następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz: Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami i cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać
W kuchni u MonikiSkładniki: Placki: 800 g kiszonej kapusty 200 ml mleka 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz olek do smażenia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1 łyżka soku cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę kiszoną siekamy i chwilę obgotowujemy. Następnie studzimy i odcedzamy. Wrzucamy do dużej miski, zalewamy mlekiem i wbijamy jaja
Qchnia po prostuProponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka(...)ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku
W kuchennym oknie EwyMetodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki(...)plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi
Kuchnia po mojemuszybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule (ok 250 g) 1 główka czosnku (ok 40 g) 1 łyżeczka kminku mielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe(...)kcal, B 243 g, T 642 g, W 39 g. BTW w 100g: 236 kcal, B 8g, T 22 g, W 1,3 g. Artykuł ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna kapusta, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI : 2,5 kg kapusty kiszonej duża garść grzybów suszonych ( podgrzybki ) 5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1-2 łyżki jarzynki naturalnej 2 duże cebule pieprz do smaku oraz odrobina(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bierzącą wodą, następnie przekładam ją do garnka i dokładamy liść laurowy, ziele i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Grzyby namaczamy w wodzie, około 1 godziny i zagotowujemy, następnie jak ostygną to odcedzamy i pozostawiamy wywar. Grzyby drobno kroimy i dokładamy do kapusty oraz wlewamy trochę wywaru. Cebulę kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie
NiePieprz.plOstatnio, jak nigdy, mam ochotę na kiszoną kapustę. Nie lubię kapuśniaku, nie lubię bigosu, ale surową kapustę w ostatnich dniach mogę jeść garściami - nie wiem, co się stało, rodziny z pewnością nie powiększam ;) Dostałam od wspaniałej dietetyczki Ilony Cicheckiej pomysły na różne jadłospisy i był tam przepis na ów krem. Aż się zdziwiłam i do niej zadzwoniłam, zapytać(...)krem z kapuchy kiszonej?! Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Uspokoiła, że dobry i że robiła. Postanowiłam koniecznie spróbować w tym celu w GalMoku nabyłam ponad pól kilo kapusty kiszonej z przyprawami. Przepis udoskonaliłam ziemniakami, żeby było bardziej kremowo :) Ale osoby stroniące od tego warzywa, zapewniam, że w oryginalnym przepisie ich nie ma. Składniki: pół kg kapusty kiszonej 2 marchewki
Cytryna&Co.Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja
Wanilia i Kardamonchwilę zostawiamy Bałkany Mimo, że kapusta morska jest popularna i dostępna u naszych wschodnich sąsiadów, w Polsce jest prawie nieznana i zdobycie jej graniczy z cudem. Jednym z niewielu miejsc, gdzie możemy próbować o nią pytać są sklepy z rosyjska i wschodnią żywnością. Małe opakowanie kapusty morskiej przywędrowało i do nas. Oczywiście nie mieliśmy pojęcia do czego się jej używa(...)zdziwiło, ale stwierdziliśmy, że nie mamy innych pomysłów i spróbujemy zrobić sałatkę z morskiej kapusty bazując na przepisie podanym na tym blogu. Troszkę go zmodyfikowaliśmy i oto co wyszło.... Sałatka z morską kapustą Składniki: 150g morskiej kapusty opakowanie makaronu sojowego (100g) 50g kapusty kiszonej (tak, kapusty kiszonej - to nie jest pomyłka) łyżeczka oleju pieprz, do smaku sól Przygotowanie
Roślinożerni urlopowiczecóż chcieć więcej? Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ... Składniki: 1.5kg kiszonej kapusty 1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała) grzybki suszone wcześniej namoczone 2 peklowane golonki 20 dkg wędzonego boczku 2 cebule 2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska(...)dowolne) liść laurowy ziele angielskie 3-4 ziarenka jałowca łyżeczka majeranku ew.przyprawa do bigosu słodka papryka koncentrat pomidorowy olej do podsmażenia Wykonanie: Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską
Walijskie Pichceniekrok po kroku ------------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : min. 4 godziny ------------------------------------------- *aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. SKŁADNIKI(...)kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina
Moja Książka Kucharskauczki, które w Bieszczadach dobrze są znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta z odpowiednimi przyprawami razem zmieszane. To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy(...)plackach sobie przypomniałam i dopiero nazwę prawdziwą ich poznałam. Te placki czosnkiem doprawiłam i chili wyostrzyłam. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Mojej mamy kiszona kapusta jest najlepsza bo idealnie ukiszona, wyrazista, kwaśna super doprawiona. Składniki na ok. 12 szt: 200 g mąki pszennej, 250 ml mleka 2%, 1 wiejskie jajko, ok. 250 g delikatnie
Moniki Smakołykidomach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka (lub mała cebule) 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra(...)virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySKŁADNIKI Kapusta kiszona 200 g boczek wędzony 50 g 1 cebula 2 paróweczki smalec lub olej zielenina Do rondla wkładamy trochę smalcu wrzucamy pokrojony boczek i cebule, chwilę podduszamy i dodajemy pokrojone w plasterki parówki. Wszystko musimy delikatnie podsmażyć. Dodajemy kiszona kapustę i tylko wymieszać a następnie wyłożyć na talerz, posypać zieleniną. Taką sałatkę możemy zjeść na wiele sposobów
harrisaWiele używek, a także nie neutralne pożywienie jak mięso, węglowodany, a w tym głównie cukier zakwaszają organizm. Często wiele osób utożsamia również rzeczy kwaśne jak ogórki kiszone, kapusta kiszona z produktami zakwaszającymi organizm. Bardzo mylna skojarzenie. Sok z kapusty kiszonej (np. filiżanka) może zneutralizować zakwaszenie organizmu wynikające z wypicia filiżanki kawy. Wszelkie kiszone dodatki nie tylko mają funkcje
Dieta Rozdzielna i Zdrowie