kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:51/357)

Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 225

Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania(...)Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem

Gotowanie...to proste !
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 202

pisząc do Was :) oczywiście wpierw musiałam się uporać z odkurzaniem, trzema praniami, gotowaniem, jeszcze mam zamiar chwile poczytać... uda mi się? Danie o jakim chciałam wspomnieć to łazanki z kiszoną kapustą pachnącą curry.  Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak.  Jest to pikantne, kwaskowe danie wege. Córci smakowało i Małżonowi również, mi również choć ja nie jestem obiektywna(...)prawie wszystko smakuje :) Lazanki z kiszona kapusta curry 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapusta kiszona do obiadu - kuchnia Babci 272

mąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie!  1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu   czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki(...)Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty. Gotuję jakieś 30 minut, (czas zależy od twardości kapusty) Ziemniaki ścieram na tarce ( średnie oczka) i dodaje do kapusty, gotuję

Takie tam pichcenie
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 135

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie(...)cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać

Kuchnia Bon Appetit
Kapusta z grochem 136

czeka się cały rok. W moim przypadku jest to kapusta z grochem. Smakuje mi tylko w Boże Narodzenie i tylko wtedy, kiedy robi ją moja mama. O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie muszę wam opowiadać. Kapusta jest dobra na wszystko, groch tez jest dobry. Co prawda te dwa składniki działają, łagodnie mówiąc, na produkcje wiatrów i nie należy ich spożywać(...)przed ważną randką, bo można nie osiągnąć pożądanej delikatności. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią. Potrzebujemy 1,5 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łuskanego grochu 2 marchewki 4 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu dwie duże cebule sól

ladykitchen
Kwaśna jałowcowa kartoflanka 123

Ciekawa wg nas propozycja na zupę z kiszona kapustą.  Składniki 500 g kiszonej kapusty pętko suchej jałowcowej kiełbasy 4 kartofle 2 marchewki liść laurowy sól pieprz kminek     Przygotowanie Kiełbasę pokroiłem w plasterki, przypiekłem w suchym, rozgrzanym garnku z grubym dnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki(...)oraz liść laurowy. Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 189

później".  Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu.  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego(...)wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum 2 godziny). Kapustę kiszoną myje i wyciskam. Wkładam do dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno

ChilliJemy
Kapusta na Wigilię! 221

zipper. Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć. Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grzybami po lasowiacku Składniki: 1,5 kg  kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Kapusta z grzybami(...)kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg  kiszonej kapusty 40 g  grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku

Trzeci talerz
szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami... 243

Składniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia(...)godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 163

kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz(...)warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy

Gotowanie...to proste !
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 155

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 186

abstrakcja zaś dla innych prosta potrawa, wręcz przysmak. Kotlety można robić z każdej kapusty, białej, pekińskiej, czerwonej jednak mnie najbardziej smakują te z kiszonej. Nie mam zamiaru udowadniać wyższości kiszonej kapusty nad resztą. Tak jak smak, pikanterię można podkręcić  przyprawami, tak smaku samej kiszonej kapusty nic nie zastąpi. A że jestem jej wielką fanką tak więc polecam..... kg kiszonej

Dieta moja pasja
Domowa kapusta kiszona + film 172

Domowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli

Smakowite Dania
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 214

kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach i słówko o pasteryzacji autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog(...)gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania