Składniki: słoik kapusty kiszonej ( 870g, a po odsączeniu 480g ), 1 cebula, masło do podsmażenia, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną odsączyć i posiekać. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, tuż przed posiekaniem przelać zimną wodą. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę(...)kiszoną i chwilę razem przesmażyć. Zalać wodą ( 500ml ) i doprawić. Wymieszać i przykryć pokrywką, dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć mąką, wymieszać i zdjąć z ognia. Smacznego
W kuchni u Monikipiórka łyżka brandy szczypta tymianku garść wiśni jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji pieczywo do podania Przepis na kanapki z wątróbką i jajkie m Kiszona kapusta z czarnuszką Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Przepis na kiszoną kapustę z czarnuszką Orzechy w glazurze Składniki: pół kilo orzechów 3 łyżki
Ugotowane pozamiataneUwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania(...)Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem
Gotowanie...to proste !pisząc do Was :) oczywiście wpierw musiałam się uporać z odkurzaniem, trzema praniami, gotowaniem, jeszcze mam zamiar chwile poczytać... uda mi się? Danie o jakim chciałam wspomnieć to łazanki z kiszoną kapustą pachnącą curry. Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Jest to pikantne, kwaskowe danie wege. Córci smakowało i Małżonowi również, mi również choć ja nie jestem obiektywna(...)prawie wszystko smakuje :) Lazanki z kiszona kapusta curry 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek
Dzieje kuchennej Wiewiórymąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie! 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki(...)Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty. Gotuję jakieś 30 minut, (czas zależy od twardości kapusty) Ziemniaki ścieram na tarce ( średnie oczka) i dodaje do kapusty, gotuję
Takie tam pichcenieCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie(...)cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać
Kuchnia Bon Appetitczeka się cały rok. W moim przypadku jest to kapusta z grochem. Smakuje mi tylko w Boże Narodzenie i tylko wtedy, kiedy robi ją moja mama. O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie muszę wam opowiadać. Kapusta jest dobra na wszystko, groch tez jest dobry. Co prawda te dwa składniki działają, łagodnie mówiąc, na produkcje wiatrów i nie należy ich spożywać(...)przed ważną randką, bo można nie osiągnąć pożądanej delikatności. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią. Potrzebujemy 1,5 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łuskanego grochu 2 marchewki 4 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu dwie duże cebule sól
ladykitchenCiekawa wg nas propozycja na zupę z kiszona kapustą. Składniki 500 g kiszonej kapusty pętko suchej jałowcowej kiełbasy 4 kartofle 2 marchewki liść laurowy sól pieprz kminek Przygotowanie Kiełbasę pokroiłem w plasterki, przypiekłem w suchym, rozgrzanym garnku z grubym dnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki(...)oraz liść laurowy. Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchenpóźniej". Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego(...)wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum 2 godziny). Kapustę kiszoną myje i wyciskam. Wkładam do dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno
ChilliJemyzipper. Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć. Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grzybami po lasowiacku Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Kapusta z grzybami(...)kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku
Trzeci talerzSkładniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia(...)godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
W Mojej Kuchni Lubiękluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz(...)warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy
Gotowanie...to proste !Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie
Smakowity Blog Kulinarnyabstrakcja zaś dla innych prosta potrawa, wręcz przysmak. Kotlety można robić z każdej kapusty, białej, pekińskiej, czerwonej jednak mnie najbardziej smakują te z kiszonej. Nie mam zamiaru udowadniać wyższości kiszonej kapusty nad resztą. Tak jak smak, pikanterię można podkręcić przyprawami, tak smaku samej kiszonej kapusty nic nie zastąpi. A że jestem jej wielką fanką tak więc polecam..... kg kiszonej
Dieta moja pasjaDomowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli
Smakowite Dania