kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:48/357)

Wiejskie kieszonki naleśnikowe 125

średnie jajka 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 małe cebule – ok. 160 g 150 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka(...)będzie potem zwijać). Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę. Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, drobno posiekać. Wrzucić do garna, zalać wrzątkiem i gotować przez 25-30 minut na średniej mocy palnika (aż będzie miękka). Na zimną patelnię wrzucić boczek

Kulinarne Przeboje
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 207

Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino.  Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)jałowca. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.  Dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki wraz z winem, w którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym

cool and minty
Krokiety z mięsem i kapustą 174

kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody(...)jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie

Ania i Marcin gotują
Wegański kapuśniak z ciecierzycą 191

Wegański kapuśniak z ciecierzycą    Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z kapusty kiszonej (witamina C). Dlaczego wegański? Ciecierzyca wzbogaci nasz kapuśniak w białko, warzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru. Zapraszam. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 5 ziemniaków(...)wraz z gałązkami tymianku. Podlać bulionem i gotować przez około 20 minut pod przykryciem. Do ugotowanych warzyw dodać ciecierzycę,  podgotować całość 5 minut, a na koniec dorzucić przygotowaną kapustę kiszoną i gotować całość przez jeszcze 20 minut. Pozbyć się wygotowanych gałązek tymianku. Przyozdobić świeżym na talerzu tuż przed podaniem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Wegański kapuśniak 108

skali kraju daje nam mniej więcej 3,8 mld litrów pysznej, zjedzonej ze smakiem zupy 😋 Kapuśniak jest jedną z bardziej charakterystycznych zup w Polskiej kuchni. Tradycyjnie przyrządzany jest z kiszonej kapusty i warzyw, zazwyczaj na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Kapuśniak to zupa łatwa do przygotowania i niedroga, a jednocześnie smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Dlatego doskonale sprawdzi się(...)dobry boczek to podstawa udanej zupy), ja tym razem postanowiłam odpuścić sobie mięsko, a do kiszonej kapusty dodać białą i z takiej mieszanki zrobiłam wegański kapuśniak. Wegański kapuśniak - przepis na 4 porcje Do przygotowania kapuśniaku będziesz potrzebować: 400g białej kapusty, 400g kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, 2 cebule, łyżkę oleju, 1,5l wody, łyżkę majeranku, pół łyżeczki kminku

Z notatnika dietetyka
Kapuśniak z prażokami 168

gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej wywarze z podwędzanej giczki, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy, głębszy. Łódzki kapuśniak przyrządza się oczywiście z kapusty kiszonej!  W tej prostej i taniej zupie nie ma żadnych wyszukanych dodatków, ani ekstrawaganckich przypraw, wszystkie z pewnością macie w domu;)Kapuśniak z prażokami jest idealny na chłodne, jesienne(...)gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak na wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 500-600g kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć

Codzienne Gotowanie
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 125

Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą.  Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego(...)czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty

R'n'G Kitchen
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 174

Kapuśniak z kiszonej kapusty, to obowiązkowa do przygotowania zupa w sezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę. Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem(...)razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra do tygodnia czasu. SKŁADNIKI / 6-8 PORCJI 500 g żeberek wieprzowych 500 g kapusty kiszonej 500 g ziemniaków 2 litry zimnej wody 1 duża cebula  2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół pęczka natki pietruszki  przyprawy: 1,5 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce

cool and minty
Lekki bigos wegetariański dla dzieci 75

wydaniu bigos będzie odpowiedni nawet dla dzieci od 3 roku życia. Sprawdźcie sami, jak dobrze może smakować lekki bigos bez mięsa Bigos to potrawa, którą przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso lub wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów(...)kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka soli Przyprawy: szczypta pieprzu ziołowego, majeranku i kminku Wykonanie: Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości

Wiszniówka
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 152

prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę.  Jak zrobić pyszny, domowy gulasz wieprzowy. Tradycyjny, prosty i wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy(...)gulaszu dodać mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku. Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami . Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną. smacznego :) Gulasz wieprzowy z papryką  Przepis zaktualizowany

Moja Książka Kucharska
Domowy kapuśniak :) 186

dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich ziemniaków majeranek, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, kminek Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę i wstawiamy, aby ugotowały się do miękkości. Zawsze gotujemy je osobno i dodajemy do kapuśniaku na samym końcu. Gotując ziemniaki z kapustą kiszoną nigdy się nie dogotują. Kwas z kapusty tak na nie działa. To informacja dla tych z Was, którzy jeszcze nie gotowali kapuśniaku. Teraz czas na kolejne warzywa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, selera

vegetanie
Kapusta kiszona z żurawiną 166

kolejny, i na pewno nie ostatni, zachęcam Was do kiszenia w warunkach domowych . Kiszenie kapusty czy innych warzyw to nic trudnego i można kisić nawet mieszkając w bloku. Kapusta kiszona z żurawiną to kolejny mój kapuściany eksperyment. Bardzo udany. Żurawinę miałam jesienną, schowaną w zamrażalniku, bo tak się świetnie przechowuje i mrożenie jej służy. Przemrożone owoce żurawiny są słodsze, niska(...)mięsa duszonego czy pieczonego w kapuście, i tu żurawina będzie świetnie pasować. Przepis na schab pieczony w takiej kapuście podam już jutro. Zobacz przepisy na inne domowe kiszonki! kiszenie kapusty w domu jest łatwe! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bigos 123

wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek(...)olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu.  Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka

Smakowity Blog Kulinarny
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 267

grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane

Moja smaczna kuchnia
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1465

cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią(...)truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta

Moja smaczna kuchnia