świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 150 g boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej(...)sól, pieprz Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę
UgotowaćKapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi
Obiad gotowykarczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było to, że miałam domową kiszoną kapustę, którą dostałam od teściowej. Składniki: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 kg karczku 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku kilka ziaren jałowca sól pieprz tymianek rozmaryn cząber słodka(...)mielona papryka Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość
Mama GotujeKiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza Uwielbiam kiszoną kapustę , zresztą jak wszyscy u nas w domu . Jest jednak jeden warunek , musi to być kapusta domowa , taka prawdziwa bez dziwnych dodatków jak ocet czy inne świństwa . Ta poniżej jest robiona tradycyjnie , ale w słoikach . Więc magazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska(...)jakiś woreczkach ,bo lubi jeszcze trochę popłakać spod pokrywki . Po tym czasie dokręcacie wieczka i wstawiacie do chłodniejszego pomieszczenia . Będzie wspaniała i po ręką ,aż do wiosny Smacznego ! Artykuł Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyziemniak może smakować nieziemsko? Okazuje się, że tak. Dzisiaj zachęcam do zrobienia pysznych ziemniaków po śląsku. Ciapkapusta to ziemniaki z kapustą kiszoną. Podajemy ją do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się z żeberkami. Smak i zapach mojej ciapkapuście nadaje podsmażona cebulka i odrobina kminku. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 500 g obranych ziemniaków 1 duża cebula oliwa do podsmażenia cebuli(...)płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól pieprz Wykonanie: Kapustę kiszoną kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowaną kapustę gotujemy 30 minut. Ugotowaną kapustę studzimy i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki gotujemy, do miękkości, w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki dokładnie dusimy ubijakiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy do miękkości, na niewielkiej ilości oliwy. Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę
Smak mojego domuPyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.: 1.Właściwości antynowotworowe Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. 2. Kapusta na odchudzanie 100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus(...)oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość. Składniki : - 2 garście kiszonej kapusty - 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta) - 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek
zdrowa vege kuchniaBardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz(...)smaku tłuszcz do podsmażenia boczku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Do garnka z kapustą dodać podsmażony boczek
Ze smakiem i z pasjąKarkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę(...)przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach Składniki: Składniki: ok 1 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami
Blog z Apetytemkiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty(...)duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać
Kulinarny S.O.S.kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty(...)duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać
Kulinarne S.O.S.jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca. składniki: 700 g wędzonych kości lub żeberek 3,5 l wody 1 marchewka 1 cebula kawałek selera 3 liski laurowe 500 g odciśniętej kiszonej kapusty 600 g obranych ziemniaków 2 łyżki majeranku sól do smaku Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko(...)będzie miękkie. Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać. Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa. Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać
Monia miesza i gotujekiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki 1 mała główka kapusty słodkiej 200 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 2 średnie cebulki 2 laki kiełbasy zwyczajnej 2 parówki z szynki 2 kostki rosołowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 10 ziarenek pieprzu(...)muszkatołowej pół łyżeczki imbiru w proszku pół łyżeczki pieprzu czarnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej Wykonanie Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut
Mój SmakJeśli miałabym wybrać, jakim daniom nie umiem się oprzeć, z całą pewnością najpierw wymienię wszelkie kluchy i pierogi. Dzisiaj wariacja na temat kopytek, czyli kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną. Zachęcam do zrobienia. Nie rozczarujecie się :) Składniki (3 porcje): 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej (polecam Olej Polski(...)posypania blatu Okrasa: 1 duża cebula olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody. Cebulę solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju
Smak mojego domuDzisiaj pomysł na wykorzystanie białej, surowej kiełbasy - zapiekanej z kapustą kiszoną wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki. Danie proste i szybkie do przygotowania. Idealnie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Jeżeli nie macie pomysłu na wielkanocne dania to zachęcam do kliknięcia TUTAJ . Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg kiszonej/kwaszonej kapusty 0,5 kg białej, surowej kiełbasy 1 duża(...)mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć kapustę oraz dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz wsypać sól i pieprz. Całość zalać wodą (do wysokości kiszonej kapusty). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości kapusty (około 30 minut). Ugotowaną kapustę odcedzić. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć białą
Ugotowaćrodzeństwem miałam powierzoną kluczową dla procesu fermentacyjnego rolę skakania i ugniatania w beczce nogami poszatkowanej kapusty hojnie posypanej solą. Ktoś z Was to jeszcze pamięta? W swoim domu przyrządzam kapustę kiszoną, ale w mniejszych ilościach, bo po pierwsze: nie mam gdzie trzymać beczki , po drugie: sałatka jest tak prosta, że można ją zrobić na bieżąco w razie potrzeb, a nawet(...)przyrządzać przez cały – wystarczy pominąć paprykę, w okresie osiąga horrendalną cenę, czyli poza sezonem. Koniecznie należy użyć uprażonego sezamu – dodaje on pysznego orzechowego posmaku, mniam Smacznego! Artykuł Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl