Roladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju(...)pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować
To co kochamSkładniki: żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara(...)wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą
W Mojej Kuchni Lubięstwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego(...)Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się
Trzeci talerzKapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler(...)kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła. Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając. Tak przesmażoną kapustę z cebulą dodaję do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotuję do miękkości ziemniaków
Zasmakuj KuchniSkładniki: surówka: kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka średnia, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki filety z mintaja świeże 5 sztuk, mąka pszenna 4 łyżki, mąka krupczatka 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki w łupinie gotowane(...)Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wsypać cukier, pieprz mielony, kminek mielony i wlać olej rzepakowy, wymieszać. Filety mintaja opłukać pod zimną wodą, duże przeciąć na połowę, osuszyć ręcznikiem papierowym, mąkę pszenną, krupczatkę wymieszać z z solą, pieprzem, na gorący olej rzepakowy kłaść filety i smażyć na średnim ogniu na rumiano
W Mojej Kuchni LubięSztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła(...)ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami
Pyry na GazSKŁADNIKI: ( 12 porcji po ok 200 g ) 1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody 5 ziaren ziela(...)angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek
Atlas Smakówzrób No to zrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki(...)kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie) 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa
Kate's KitchenSkładniki: szybkowar: kapusta kiszona 2 kg, grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kiełbasa wiejska 3 długie sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki Kapustę(...)smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać. Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo
W Mojej Kuchni Lubięmaterii i jest doskonały do ciężkich dań. Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie(...)Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele ang. dodajemy
Kubki smakuKrokiety wiejskie Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)cebula 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez
Blog z Apetytempierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się ją z całymi ugotowanymi osobno ziemniakami. Najczęściej tego rodzaju zupa nazywana jest barszczem grzybowym, choć miewa(...)naszego regionu, a zacznę od wersji o wyjątkowo mocnym smaku. Kwaśnica z Dynowa to wywar z suszonych grzybów, który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach
Trzeci talerzracji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju(...)pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia. Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem. Tak przygotowane łazanki podawałam na stół. smacznego! Lidka Artykuł Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąnigdy potencjalnych robaczków) , ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty. Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)talerz. Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić - kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak:kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera(...)skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby
Szalona Kuchnia Eweliny