Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji(...)wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić pierogów, polecam ich „zamiennik” – łazanki z kiszoną kapustą i grzybami będą równie smaczne. Udostępnij Składniki na łazanki z kapustą i grzybami Domowe łazanki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 10 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
niecodziennikparySurówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie Kiszona kapusta zawsze jest hitem na początku zimy , kiedy to smakuje najlepiej . Taka własnoręcznie zrobiona z dużą ilością marchewki .. mniam W dzieciństwie znałam tylko wersję surówki z jej udziałem , pod postacią cebulka , kapusta , olej , jabłko pieprz . U nas w domu inaczej się nie robiło . Teraz prowadzę swój dom i nie widzę(...)surówkowe z tym kiszonym warzywem wychodziły genialnie . Małe modyfikacje a duży efekt Polecam , nieco lżejsza wersja od surówki majonezowej , a równie ciekawa i prosta do zrobienia Składniki : 3 garści kapusty kiszonej , najlepiej własnej 1 kawałek białej części pora 1/2 małej czerwonej cebuli 1 duża zielona papryka grubościenna 1 jabłko 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki miodu
Ogrodnik w podróżytargu zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana(...)sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku
Kuchnia po mojemusurówki z selera i pora. Każda jest dobra. Dzisiejsza surówka powstała w drodze eksperymentu i okazała się bardzo ciekawą opcją do obiadu. Surówka do obiadu z czerwoną i kiszoną kapustą Składniki: 200 g kapusty kiszonej, 150 g czerwonej kapusty, 1/2 jabłka, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Czerwoną kapustę poszatkować(...)najdrobniej. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną przełożyć do miski i rozdzielić ręcznie od siebie. Posypać cukrem i odstawić na 5 minut. Po czym dodać starte jabłko, sól i pieprz oraz oliwę. Całość wymieszać. Do kapusty kiszonej dodać czerwoną i wymieszać. Smacznego
Pełna Lodówkadodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną
W kuchni Karmel-itkiPomysł na smażoną kapustę kiszoną z przyprawą do mięs "Knorr" mam od teściowej. Super dodatek do obiadu albo jako samodzielna przekąska a w smaku rewelacyjna. Polecam :) Składniki: * kapusta kiszona * 2 łyżki oliwy z oliwek * przyprawa do mięs "Knorr" Wykonanie: Kapustę kiszoną poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dać kapustę kiszoną, przyprawę do smaku według uznania i podsmażać
Zrób to smacznieSkładniki: kapusta kiszona kwaśna 70 dag, woda do kapusty - ile potrzeba, smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania, woda 3,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kostki rosołowe 2 sztuki, papryka chili - do smaku, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, klopsiki - w opisie(...)kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami w osobnym dużym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy
W Mojej Kuchni LubięKiszenie kapusty zawsze kojarzyło mi się w wielką beczką i czasami dzieciństwa, kiedy to moja babcia zabierała się za szatkowanie kapusty, a ja miałam frajdę z jej ugniatania. Niestety te piękne czasy dawno minęły i kapustę kiszoną od dawna wyłącznie kupowałam. W tym roku w jednej z gazet znalazłam przepis na kolorową kapustę kiszoną w słoiku. Jeszcze nigdy takiej(...)próbowałam, więc się skusiłam. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie. KOLOROWA KISZONA KAPUSTA Składniki: 1 kg białej kapusty 1 kg czerwonej kapusty 1 marchew ok. 15 cm pora 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki nasion kopru i kminku 3 l wody 3 łyżki soli niejodowanej Przygotowanie: Obydwie kapusty cienko szatkujemy. Marchew i pora obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek
Bon appetit mon amieBigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty
Kulinarne PrzebojeMiałam dzisiaj ochotę na coś innego , postanowiłam przygotować placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako(...)placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia 3 jajka 2,3 łyżki mąki domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów Sos kebab gyros
Sama słodycz i szczypta chilisałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca(...)mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez
Kulinarne przygody Gatitykapustą, druga zaś, ugotowana i zarumieniona na masełku, posłuży do jej obłożenia. Suszone grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z grzybami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki suszone grzyby do obłożenia kapusty, parę(...)garści lub wedle uznania suszone grzyby do gotowania z kapustą, garść lub wedle uznania 400 g kiszonej kapusty, jeśli jest zbyt kwaśna, przelej ją zimną wodą 800 ml zimnej wody lub wywaru z gotowania grzybów, jeśli macie niewystarczającą ilość wywaru, dolejcie zimnej wody skrobia jęczmienna lub inna, może być mąka, około 2 łyżki zimne masło, około 2 łyżki masło
Szybko Szybkowarfont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników. Najważniejszym składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z gotowanej(...)surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrobisz z jajka i odrobiny mąki. Składniki: – 300 g odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej – ok. 3 – 4 czubate łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy, ale możesz dodać zwykłą
Bon Appetit Małgorzatyzdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka(...)ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale przy okazji chłodniejszego dnia czy wieczoru? Dlaczegóż by nie? Jeszcze w kwestii drobnego wyjaśnienia. Czym właściwie
W kuchni Karmel-itkiprzygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej(...)zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł śliwkowych. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty. Bigos można też robić wyłącznie z kapusty kiszonej, bywa jednak wtedy często zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą
KUCHNIA POLSKA