będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 liście(...)laurowe 3 łyżki oleju szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: kwaśna śmietana Przygotowanie: Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kminek, słodką paprykę, chili, liście laurowe, koncentrat
Oryginalny smakunosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi
bistro mamadumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)składniki i przyprawy. Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy: 450g karkówki wieprzowej 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu 500g kapusty kiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa
Moja Książka Kucharskagwarantuje to, że będzie ona dobrze przylegała do patelni. Duszenie potraw jest bardzo szybkie , trochę jak w szybkowarze. Serio. Karkówka w gulaszu segedyńskim, jak i sama kapusta kiszona były gotowe w mgnieniu oka - szczerze to byłam zaskoczona, że to już! Dodatkowo lubię pokrywki szklane, gdy widzę, co się dzieje w garnku. Nie cierpię odkładania ich na bok. Jest ona zazwyczaj(...)segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni. Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki
Moja Książka Kucharskacytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej(...)Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem
Kulinarne przygody GatityPalony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna(...)Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityZazwyczaj gotuję bigos mieszając kapustę białą z kiszoną tradycyjnie w garnku. Dziś jednak postawiłam na bigos tylko z kapusty kiszonej z wolnowaru. Z dodatkiem dużej ilości kiełbasy, suszonych podgrzybków i śliwek. Wyszedł rewelacyjny, treściwy, aromatyczny i lekko kwaśny. Od razu większość zamknęłam w słoiki i będzie idealny na tzw. czarną godzinę :) Składniki: * 2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapustę kiszoną(...)ziarenek pieprzu czarnego * 10 suszonych śliwek * 400 g żeberka wieprzowego * 2 łyżki oleju * przyprawa do bigosu (według uznania) Wykonanie: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Wszystkie składniki na bigos umieścić w wolnowarze. Nastawić na 6h na funkcję LOW. Bigos co jakiś czas przemieszać. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie
Zrób to smaczniekapustkę z grochem , może to dobry czas na mały trening tak na co dzień przygotować kapustę z grochem , i nie koniecznie muszą być to święta . Składniki 2 kg kapusty kiszonej pół główki kapusty białej ( średniej ) 30 dag grochu 1 duża cebulka sol pieprz 3 łyżki warzywka 10 sztuk pieprzu w ziarenkach(...)następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości , kontrolując aby woda nam się za mocno nie wygotowała i groch nam się nie przypalił . Następnie do następnego dużego garnka przekładamy kapustę kiszoną , zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania ,na początku sprawdzamy jak kapusta jest kwaśna , jeżeli troszkę jest to jak kapusta w garnku zaczyna się gotować , odlewamy wodę z kapusty
Mój SmakSzybka i smaczna surówka z białej kapusty do obiadu. Przepis na pyszną surówkę z białej kapusty z kiszonymi ogórkami do obiadu. Prosty i smaczny przepis na surówkę obiadową z białej kapusty. Surówka z dodatkiem kiszonych ogórków, cebuli i jabłek. Zaprawa do surówki z oliwy(...)cukru i musztardy. Świetna surówka jako dodatek do drugiego dania, najlepiej smakuje z gulaszem wieprzowym z papryką albo kotletami mielonymi z pieczarkami. Korzystajcie z przepisu na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i ulepszajcie go :) Polecam. Surówka z kiszonej kapusty z kiszonymi ogórkami i cebulą do obiadu. Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty: 1/4 główki białej kapusty
Moja Książka Kucharskasłoju zniknęła, następnym razem ukiszę 2 główki sól świeży koperek 1 marchewka słoik lub kamionka Naczynie nie powinno być wypełnione kapustą po brzegi! Najlepiej kisić kapustę jesienią, ale warto wypróbować kiszenie teraz ( a nie kwaszenie). A to przepis z bloga Dany(...)kiszenia większej ilości za jednym podejściem, z tym poczekajmy na jesień." A tu przepis na kiszenie kapusty jesienną porę roku. Ja wypróbowałam wg mnie szybki sposób na swoją kiszoną kapustę. Kiszoną , a nie kwaszoną jakie są najczęściej dostępne w handlu. Kapusta zmieszana
Proste PotrawySurówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania. Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu! Składniki: * 0,25 kg kiszonej kapusty * 1 marchew * … Czytaj dalej Surówka z kiszonej kapusty(...)Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają. Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek(...)grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy miód i przesmażmy do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę i dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę (sok zachowujemy). Kiedy kapusta lekko się podpraży dolewamy pozostały sok od kiszonej kapusty. Do miski przerzucamy zmielone mięso z kaczych ud bez skóry, zmielony łój wołowy, zmieloną łopatkę wieprzową
WojnaNaSmaki.plSkładniki:1/2 kapusty pekińskiej2 marchewki1 jabłko2 ogórki kiszone1 mała cebulasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki cukru1 łyżeczka musztardySposób przygotowania:1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem.4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny
Kuchnia domowa AniKapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko(...)łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę
Kolorowa kuchnia Elki