Kolejny pomysł na szybki do przygotowania i tani obiad - żeberka zapiekane w kiszonej kapuście. Prosto i smacznie :) Poniższe danie przygotujecie w naczyniu żaroodpornym. Żeberka najlepiej przyprawić 1-2 godziny przed smażeniem. Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na żeberka z szybkowara (przepis TUTAJ ), a dzisiaj prezentuję wersję dla osób, które nie posiadają takiego garnka. Składniki na 2 porcje(...)żeberek wieprzowych 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki 1 szalotka 1 szklanka wody odrobina oleju 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Po upływie czasu, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju
UgotowaćGenialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „ Kanapka ” Reuben” to kulinarne odkrycie , bynajmniej dla mnie . Podeszłam do niej sceptycznie , ale że mam w tym roku niespożyte pokłady kiszonej kapusty , a na bigos jakoś jeszcze nie czas , stwierdziłam że zaryzykuję . Ryzyko się opłaciło mimo obaw kanapka jest po prosu boska , pyszna , bajeczna.. Naprawdę , nie dziwię(...)foodów na ulicach Nowego Yorku . Koniecznie musicie spróbować tego specjału , występuje w różnych wersjach ale jest genialna . Tak po prostu , to trzeba zjeść Składniki : 2 kromki chleba żytniego trochę kiszonej kapusty , dobrej jakości , kiepska kwaśiura zepsuje wszystko sos tysiąca wysp szynka wędzona domowa ( w wersji oryginalnej wołowina konserwowa ) dwa plastry ostrego w smaku sera , np Cheddar masło do posmarowania wierzchu
Ogrodnik w podróżyPierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)pieczarek; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli. Okrasa: 2 łyżki oleju; 1 duża cebula. Sposób wykonania: Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez
Gospodyni Miejskakapusty kiszonej. Nasze fuczki od innych wyróżnia również to, że do ich zrobienia nie odsączamy kapusty kiszonej, a wręcz przeciwnie - zamiast mleka lub wody do ciasta dodajemy wodę z kiszenia! Składniki (2 porcje, 8 kotletów): - 100 g wody z kapusty kiszonej - 200 g kapusty kiszonej - 1 łyżka mąki z ciecierzycy - 75 g mąki pszennej - 2 łyżki mleka
Roślinożerni urlopowiczeKaszanka z kapustą kiszoną zrobiła u mnie furorę na grillu, więc od tamtego czasu przygotowuję ją dość często w taki sposób. Można ją upiec zarówno na grillu jak i w piekarniku, choć przyznam, że wersja z grilla bardziej mi smakuje. Kwaskowata kapusta kiszona doskonale komponuje się z kaszanką. Więc jeśli lubicie jedno i drugie to polecam(...)spróbować jej przygotowanie w ten właśnie sposób. Składniki: * 3 kaszanki/ krupnioki * 300 g kapusty kiszonej (użyłam kapusty z marchewką Orzech ) * pieprz do smaku * odrobina przyprawy do mięs i innych potraw * odrobina oleju * folia aluminiowa Wykonanie: Kaszanki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę z dodatkiem pieprzu i przyprawy około 5 minut
Zrób to smaczniemnie dziś naszło, więc są szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. Pyszne, chrupiące z lekko kwaskowatym farszem, do tego kubek barszczu. Pewnie w wielu domach dziś rosół a z nim paszteciki będą równie dobrze smakowały :) Składniki na farsz: * 1/2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec ) * 250 g pieczarek(...)ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około
Zrób to smacznieKolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej , sprawdza się doskonale Składniki: 8 szt. parzonej białej kiełbasy 800 g kapusty kiszonej(...)pitnego (trójniak) około 3/4 szklanki bulionu 1 cebula 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około
Oryginalny smakPożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne dni. Bez dodatku mięsa, bogata w witaminy i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ugotowana na domowym esencjonalnym bulionie i dobrej jakości kapuście kiszonej. Kapustę kiszoną podsmażyłam oddzielnie i dodałam do zupy dopiero, gdy warzywa były miękkie. Jeśli chcecie, by kapuśniak był mniej kwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie(...)pomidorowego. Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę, możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków
cool and mintyKiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe. A maj to właśnie najlepszy miesiąc na młodą kapustę. Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, może jest trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny(...)dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona młoda kapusta Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia Składniki: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżeczki soli niejodowanej 1 marchewka Wykonanie: Marchewkę ścieramy
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam na krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić(...)ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około
Zrób to smacznieCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę
Gotujemy i jemyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę
KorniszonkiPrzekąski idealne dla osób, które kręci ostry lub łagodny smak - ślimaczki nadziane pikantnym farszem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz podsmażonych pieczarek wraz z dodatkiem ketchupu Kotlin z piekła rodem, bądź łagodne paluszki nadziane szybką, startym serem i łagodnym ketchupem firmy Kotlin. Takie małe smakołyki sprawdzą się idealnie na domówkę, ponieważ każde z nich można chwycić w dłonie i zjeść(...)szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) zioła prowansalskie (wg uznania) pikantne nadzienie z kiszoną kapustą i pieczarkami 200 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 3 łyżki Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1,5 szklanki wody odrobina ostrej
UgotowaćPlastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)kapusty kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć
https:KKuchniaMniamKiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych(...)dniach kiszenia należy odgazować naszą kapustę – robimy otwór w kapuście za pomocą dużej drewnianej łyżki. Po 2-3 dniach kapustę można wynieść w chłodne miejsce w celu dalszego kiszenia. Kapusta powinna być czymś przyciśnięta/obciążona. Ja używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć
Słodkie okruszki