kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:31/357)

Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką 186

powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były(...)bardziej “polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce.   Składniki na każdą osobę: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki   Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką? Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej

Ugotowane pozamiatane
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 155

Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej

Trzeci talerz
Naleśniki 86

słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem. Obowiązkowe na weekendowe śniadanie albo szybką kolację. Natomiast wytrawne najczęściej możemy spotkać z serem, mięsem, kapustą kiszoną czy grzybami. Naleśniki świetnie nadają się do faszerowania i zapiekania w dowolny sposób. Można je również przygotować dzień wcześniej i zamrozić albo przechować w szczelnym pojemniku na następny dzień(...)wszystkie składniki na gładką masę. Odstawiamy ciasto na minimum 30 minut, a po tym czasie smażymy na nieprzywierającej patelni (nie trzeba jej już smarować dodatkowo olejem) naleśniki. Farsz Z kapustą kiszoną i grzybami Kapusta kiszona 450 g Cebula 1 sztuka Grzyby (pieczarki lub leśne) 220 g Olej do smażenia 10 g Sól i pieprz  do smaku Kapustę kiszoną opłukujemy

rabarbarowo
Bigos według Ewy Wachowicz 2984

muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w  Hurtowni Oliwy ..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki(...)liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą kapustę posiekać, zalać

Moje domowe kucharzenie
Zwykły bigos 110

bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku. Białą kapustę szatkuję(...)lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych soków i smaku. W garnku, na małym ogniu, zaczynam dusić kapustę białą. Jeśli ma za mało soku, można dodać trochę wody. Po jakiejś godzinie dodajemy kapustę kiszoną i znów dusimy. Po pół godzinie następnej dodajemy mięso a na tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje

Kuchnia Pełna Emocji
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 38428

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach

Słodka Strona
Kapusta z grochem na Wigilię 116

troszkę inaczej bo oprócz grochu i kapusty kiszonej dodaje również świeżą kapustę. Także ile gospodyń i domów tyle rodzajów tego dania. U mnie kapustę z grochem robi się tak: PRZEPIS NA KAPUSTĘ Z GROCHEM: (przygotowuje w garnku z żeliwa) - opakowanie grochu łuskanego 500 g - 500 g kapusty kiszonej - 2 średnie cebule - olej rzepakowy (jeśli na wigilijny stół, jeśli(...)mnie ponad godzina. To bardzo ważne groch musi być kremowy rozpadać się w palcach. Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem jedna mówi aby najpierw kapustę ugotować i dodać ugotowaną, a druga, aby do ugotowanego grochu dodać kapustę kiszona i dalej gotować. Ja właśnie tak robię, do ugotowanego grochu, dodaję wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę kiszoną, podsmażoną na oleju posiekaną

SMYKWKUCHNI
Surówka z kiszonej kapusty. 112

Bardzo lubię kiszona kapustę. Oprócz tego, że jest smaczna to jest również bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, P, beta karoten, a także składniki mineralne wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również siarkę dzięki czemu ma dobry wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Kiszona kapusta pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy, reguluje prace jelit(...)najważniejsze,  w okresie jesienno zimowym wzmacnia naszą odporność. Teraz już wiecie, że warto jeść kapustę kiszoną :) Składniki: 1/2 kg. kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka kilka łyżek oleju pieprz Wykonanie: Kapustę przełożyć do miski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać olej i przyprawić pieprzem, ponownie wymieszać

Agusiowe smakołyki
Kapusta z suszonymi grzybami 109

naturalnego sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić kapustę z suszonymi grzybami? Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić. Zbyt długo nie płukać, gdyż kapusta z suszonymi grzybami powinna być lekko kwaśna. Najlepsza do zrobienia tego dania jest domowa kiszona kapusta , którą warto zrobić wcześniej.  Grzyby moczyć w zimnej wodzie(...)grzybów nie wylewać, gdyż potrzebna będzie do duszenia kapusty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Do cebuli dodać kapustę, około 1/2 szklanki oleju i przesmażyć. Kapustę podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić około 40 minut pod przykryciem. Co pewien czas zamieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli na patelni jest mało płynu

Gotuj w domu
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 193

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)kapusty: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 1 puszka ananasa 1/2 szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji  Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Kapusta kiszona zasmażana 100

Kapusta kiszona zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Ja najczęściej przygotowuję ją do jakiegoś kawałka mięsa, np. karkówki(...)golonki. Takie danie z pewnością jest dość sycące, ale raz na jakiś czas można dać upust kulinarnym grzeszkom 🙂 Kapustę zasmażaną przygotowuje się bardzo łatwo i nie potrzeba szczególnych starań by ją przygotować, mimo to jest … Czytaj dalej Kapusta kiszona zasmażana Artykuł Kapusta kiszona zasmażana pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z młodej kiszonej kapusty 59

Młoda kiszona kapusta jest ok. Nie napiszę, że jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej(...)łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)   Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bigos z boczkiem 173

prosty przepis na bigos z boczkiem. Nie jest, to tradycyjny bigos, a raczej jego szybsza, prosta wersja. Ale zapewniam, że smakuje równie dobrze. Oczywiście o ile lubicie dania z kapustą kiszoną, boczkiem i dużą ilością kiełbasy. My bardzo Porcja starczy spokojnie na obiad dla całej rodziny. Bigos można też przełożyć do słoików i zawekować lub zamrozić w pojemnikach.  Szukając(...)innych pomysłów na wykorzystanie kapusty kiszonej, polecam Wam przygotować pyszne paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki . Składniki: około 1,20 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów około 500 g kiełbasy większy kawałek boczku z Podlaskiej Chaty 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 duże szczypty

Słodkie okruszki
Faszerowane zwijki mielone 103

Doskonała propozycja na obiad. Niewiele potrzeba wysiłku, aby je przygotować, a obiad będzie inny i smaczny. Składniki: 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g kapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski(...)miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli. Wszystko zagnieść. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym

Przepisy Babci
Kapusta kiszona z suszonymi grzybami 134

wyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. Zapach roznosi się po całym domu! Dzisiaj przygotowałam kapustę także na farsz do pierogów i uszek .  Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu lub rozkruszcie(...)dłoni. Do tego przepisu wykorzystałam suszone maślaki, ale to od Was zależy jaki rodzaj suszonych grzybów wybierzecie. Jeśli kupicie zbyt kwaśną kapustę kiszoną, przepłuczcie ją kilka razy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kapustę można zmielić na niemalże gładką masę jako farsz do pierożków czy innych wytrawnych wypieków. Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej

Moja smaczna kuchnia